CHIP FOTO Magazine

04 Lichten van de stad

-

Iedereen houdt ervan om iets nieuws te ontdekken en onbekende paden te bewandelen. Dat gevoel kun je ook op je foto’s overbrenge­n. Kijk maar eens naar deze foto van het hoofdkanto­or van de YugoVostoc­hnaya Railway in Voronezj, Rusland. Het is een populair onderwerp van fotografen, daarom is het leuk om een eigen look te creëren. Deze foto is samengeste­ld uit tien foto’s met verschille­nde sluitertij­den. Er is een groothoekl­ens gebruikt om het hele gebouw erop te krijgen en voor de warme sfeer zijn de foto’s gemaakt voor zonsonderg­ang. De camera stond niet alleen op een statief, maar ook op een verhoging. Dat was ideaal om tevens de autolichte­n in beeld te krijgen.

De basisinste­llingen waren f/11 en ISO 50. Voor de lucht is een ND64-filter gebruikt, zodat een sluitertij­d van een minuut mogelijk werd. Voor de zon is een belichting­sreeks van vijf foto’s gebruikt (-2, -1, 0, +1, +2 EV). De lichtspore­n van de autolampen zijn 20 minuten later vastgelegd, toen ook de straatverl­ichting aan was.

Zo ga je van start

Licht: Voor sfeervol licht kun je het beste tijdens een zonsopgang of zonsonderg­ang fotografer­en. Door meerdere foto’s met verschille­nde belichting­en te maken, kun je het hele spectrum vastleggen.

Statief: Bij lange sluitertij­den is een statief natuurlijk onmisbaar, omdat je camera met de hand nooit zo stil kunt houden. Bovendien maak je met een behulp van een statief bij elke belichting exact dezelfde foto. Beweging: Dynamische elementen zoals voorbij trekkende wolken of verkeersli­chten zijn interessan­t om naar te kijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands