CHIP FOTO Magazine

Landschapp­en pimpen

Met deze trucs zien veel landschaps­foto’s er een stuk beter uit.

-

Met deze trucs zien veel landschaps­foto’s er een stuk beter uit.

Veel fotografen denken op het moment van afdrukken dat ze de perfecte foto hebben genomen. Achteraf blijkt het dan toch nog wel eens tegen te vallen, en zou je graag terug in de tijd gaan om de foto opnieuw te nemen. Maar dat is nergens voor nodig. Met Photoshop kun je enigszins saaie landschapp­en heel gemakkelij­k een stuk spannender maken. Probeer het met foto’s uit je eigen verzamelin­g. De stappen zijn niet moeilijk en geschikt voor veel verschille­nde onderwerpe­n.

01

Details versterken

Selecteer de onderste helft van de foto en kopieer die met Ctrl + J naar een nieuwe laag. Gebruik de optie Vrije transforma­tie (Ctrl + T) om het bereik iets te vergroten. Dat maakt de foto wat indrukwekk­ender.

02

Harde randen verwijdere­n

Wanneer dit er voor heeft gezorgd dat er harde randen zichtbaar zijn geworden, kun je die via een laagmasker verwijdere­n door met een zacht, zwart penseel over de overgangen heen te schilderen.

03

Nieuwe laag

Wanneer alles past en naar je zin is, maak je met Ctrl + Alt + Shift + E een nieuwe laag met het totaalbeel­d erop. Deze laag dupliceer je vervolgens met Ctrl + J om naar de volgende stap te gaan.

04

Lange belichting simuleren

Voor dynamische wolken kies je Filter | Vervagen | Radiaal vaag met Methode: Zoomen. Het centrum plaats je ongeveer op de horizon. Het effect wordt nu eerst op de hele foto toegepast.

05

Effect uit landschap verwijdere­n

Maak nog een laagmasker aan en verwijder het effect van de vorige stap uit het landschap, door er met zwart overheen te schilderen. Gebruik wit om foutjes te herstellen. Zodoende zal het effect alleen nog maar zichtbaar zijn in de lucht.

06

Vigneteffe­ct

Klik op Laag | Eén laag maken, open de Camera Raw filter en kies voor fx. Daar voeg je eenvoudig een vigneteffe­ct toe, zodat je onderwerp een beetje wordt ingekaderd en zodoende wat meer aandacht krijgt.

 ??  ?? Programma:
Doel:
Niveau:
Photoshop (alle versies)
Landschapp­en pimpen
Beginner
Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
Programma: Doel: Niveau: Photoshop (alle versies) Landschapp­en pimpen Beginner Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands