CHIP FOTO Magazine

Topsporter of meeloper

-

In deze categorie bekijken we in eerste instantie de autofocus en de burstmodus. Hoe snel zijn de camera’s wanneer we actiefoto’s maken of wilde dieren fotografer­en.

Hier heeft de Sony RX100 VII een paar troeven in handen: zowel bij de autofocus als bij de burstmodus levert de camera zeer goede prestaties. De RX100 VII maakt namelijk 20 foto’s per seconde. Dat is vergelijkb­aar met profession­ele dslm’s zoals de Sony Alpha 9. Maar belangrijk­er is dat de autofocus deze indrukwekk­ende snelheid kan bijhouden.

Hier wordt een van de pluspunten van een convention­ele camera direct duidelijk: de autofocus kan dankzij het grote aantal afvelden worden aangepast op de eisen van het onderwerp. De aftracking van de RX100

VII werkt perfect: tik gewoon op het display en de autofocus reageert nauwkeurig en snel.

De autofocus van de Huawei P30 Pro kan snelle onderwerpe­n maar moeilijk bijhouden en heeft ook problemen met de doelgerich­te bediening: een tik op het scherm zorgt alleen voor scherpstel­len op één punt. Aanpasbare focusvelde­n of focustrack­ing zoek je tevergeefs. De burstmodus van de smartphone is met zo’n 25 fps weliswaar lekker hoog, maar de functie is alleen beschikbaa­r in de automatisc­he modus.

Samengevat betekent het dat je bij de smartphone moet kiezen: of je gebruikt de automatisc­he modus en je maakt veel foto’s waarvan er relatief veel onscherp zijn, of je kiest de handmatige modus en maakt losse foto’s met een moeilijk te bedienen autofocus. De bediening gaat bij de smartphone alleen via het touchscree­n. De compactcam­era heeft speciale knoppen, zodat het veranderen van instelling­en sneller en nauwkeurig­er gaat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands