CHIP FOTO Magazine

Flits! Ik heb je

- PietJan Lentjes redacteur www.facebook.com/chipfotoma­gazine www.instagram.com/chipfotoma­gazine www.twitter.com/chipfoto www.chipfotoma­gazine.nl redactie@chipfotoma­gazine.nl

Flitsen (of geflitst worden) heeft vaak een negatieve associatie. Bij fotografie wordt vaak gedacht dat er veel technische kennis bij komt kijken. En wanneer je geflitst wordt, kun je erop rekenen dat er spoedig een gepeperde rekening op je deurmat valt. Beide zijn zaken waar je dus niet meteen vrolijk van wordt.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn flitser ook veel te vaak in de fototas laat zitten. Vaak wordt er gedacht dat je een flitser alleen nodig hebt om een shot bij te lichten of dat de flitser zelfs helemaal niet nodig is. Moderne camera’s kunnen prima overweg met weinig licht, toch? Jammer, want met een flitser kun je zoveel meer dan alleen een shot bijlichten. Je kunt de foto namelijk ook een andere sfeer geven door met het licht te spelen. Daarnaast kun je de hulp inroepen van kleurenfil­ters. Het setje dat ik gebruik, kostte nog geen twee euro en kan een foto omtoveren van een koude en kille afbeelding in een romantisch en warm tafereeltj­e. Andersom kan natuurlijk ook, wanneer je bijvoorbee­ld op zoek bent naar een ijzige blik en niets moet hebben van al die hartverwar­mende toestanden. Zo zie je maar: met een flitser is meer mogelijk dan je denkt. Om die reden hebben we in dit nummer de spotlight op de flitser gezet. Vanaf pagina 28 lees je hoe je de flitser op de juiste manier instelt en hoe je hem gebruikt om je foto’s net dat beetje extra te geven. En wie weet, de volgende keer dat je foto’s gaat maken pak je de flitser er wel bij. Ik ga het in ieder geval vaker proberen!

Kun je daarnaast wel wat uitdaging gebruiken? Stap dan uit je comfort zone en ga aan de slag met onze elf uitdagende projecten. Op pagina 56 gaan we van start. Verder leggen we uit hoe je contrastri­jke zwart-witfoto’s maakt (pagina 66) en hoe je lensvervor­ming kunt opheffen (pagina 70).

We hebben ook de Fujifilm XPro3 met zijn e-inkdisplay eens nader bekeken (pagina 74) en we gingen aan de slag met de Panasonic Lumix S1H (pagina 84). Verder hebben we het nieuwe topmodel van Sony getest (de Alpha 6600). De bevindinge­n van dit toestel lees je vanaf pagina 88.

Veel lees- en fotoplezie­r!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands