CHIP FOTO Magazine

Video’s met een extra dimensie

Het maken van een 360-graden video is behoorlijk lastig. Maar met deze tips stap je probleemlo­os de wereld van deze virtuele realiteit binnen!

-

Stap de wereld van virtuele realiteit binnen!

Virtual reality (VR) wordt alsmaar populairde­r en steeds meer mensen willen de sprong naar deze nieuwe dimensie wel eens wagen. Met VR is het bijvoorbee­ld mogelijk om vanuit de woonkamer een live-concert bij te wonen of een wandeling te maken door een stad of een bos in een compleet ander land. Lange tijd was dit nog toekomstmu­ziek, maar tegenwoord­ig is het dankzij allerlei moderne technieken te realiseren. Het staat allemaal nog wel in de kinderscho­enen, want je ziet nog niet veel mensen die de sprong naar VR gewaagd hebben.

Desondanks kom je het toch wel eens tegen. Wanneer je bijvoorbee­ld van plan bent om een huis te kopen, kun je soms virtueel al een kijkje nemen in de woning met behulp van een 360-graden foto of -video. Het meest worden echter nog steeds normale foto’s en video’s gebruikt. Dat is eigenlijk niet zo heel gek, wanneer je bedenkt dat er bij het maken van een 360-graden video behoorlijk wat komt kijken. Met de juiste tools en een goede workflow kun je echter met een beperkt budget ook spectacula­ire 360-graden video’s maken en ze eenvoudig op internet delen.

Meer te zien in VR

Het maken van een 360-graden video stelt andere eisen dan het opnemen van een standaardv­ideo. Dit geldt niet alleen voor de apparatuur, maar ook voor het afspelen van de video. Een standaardc­amera heeft een beperkte beeldhoek. En hoewel het mogelijk is om met een standaardc­amera 360-graden video’s te fabriceren, kost dat veel tijd en het is behoorlijk arbeidsint­ensief. Om echt alles om je heen vast te leggen heb je een camera met minimaal twee lenzen nodig. Betaalbare camera’s die deze functies hebben komen van Ricoh, Samsung en GoPro. Je moet er wel op rekenen dat je zo’n 500 euro kwijt bent voor een redelijke camera.

Vaak hebben deze camera’s twee lenzen, met elk een kijkhoek van 180 graden (zowel in de hoogte als in de breedte). Deze lenzen bevinden zich aan weerszijde­n van het apparaat. Daarnaast moet je bedenken dat je bij een 360-graden video maar een gedeelte

van het hele beeld ziet. Je kijkt dus niet naar het volledige beeld dat de camera heeft opgenomen, maar ziet een klein gedeelte dat qua grootte vergelijkb­aar is met een normale video of foto. Wanneer je een camera met twee lenzen hebt en beide lenzen nemen in 4K op, dan houd je uiteindeli­jk vaak maar een resolutie over die nog onder de resolutie van full-HD ligt. De meeste instapcame­ra’s met twee lenzen beschikken over een resolutie van 5.7K. Daarom zien 360-graden video’s, die gemaakt zijn door deze toestellen er vaak wat wazig uit. Er is simpelweg niet genoeg beeldinfor­matie beschikbaa­r om de details netjes weer te geven.

Voor gevorderde­n

Voor wat meer power en een betere resolutie moet je toch richting de zogenaamde 360-graden rigs gaan kijken. Hierin worden meerdere camera’s op een speciale manier geplaatst dat ze samen een compleet 360-graden beeld vormen. Meestal worden hiervoor zes actioncams gebruikt die in een soort kubus worden geplaatst. Elke kant heeft dan een eigen camera. Je moet hiervoor wel behoorlijk diep in de buidel tasten, want je hebt in totaal zes van die camera’s nodig. Hierdoor krijg je uiteindeli­jk een scherpere video met een hogere resolutie. Het kost je echter wel wat meer moeite om al het materiaal te bewerken.

Een apart geval is de Insta 360 Pro 8K. Dit apparaat heeft zes lenzen die in een cirkel zijn vastgemaak­t en allemaal centraal worden aangestuur­d. Bij deze camera is de nabewerkin­g minder lastig en heeft het materiaal een resolutie die afdoende is (8K). Daarnaast kan deze camera ook 3D-opnames in 360-graden laten zien, waarmee je dus ook echt de diepte in kunt kijken.

Een ander interessan­t apparaat is de Panono 360. Dit bolletje maakt met 36 camera’s een 360-graden foto met een resolutie van 108 megapixel. Je kunt met dit bolvormige apparaat echter geen video’s maken.

Beter met surround sound

De kwaliteit van het geluid laat vaak nog wel wat te wensen over, want de meeste camera’s hebben een interne microfoon. Vaak klinkt het geluid nogal vlak en moet je een of meerdere externe microfoons gebruiken om de video’s van beter geluid te voorzien. Een manier om ruimtelijk geluid beter op te nemen is met een ambisonic-microfoon. Deze microfoon heeft een speciaal ontwerp waarmee omringend geluid vanaf één centraal punt kan worden vastgelegd. Jammer genoeg zijn deze microfoons vaak wel behoorlijk prijzig (rond de

1000 euro).

Daarna moet je nog beslissen hoe je het geluid wilt laten horen. Vaak ben je beperkt tot twee speakers, maar wil je echt het beste voor je publiek? Dan kom je terecht bij 5.1-surroundge­luid, dat bestaat uit twee speakers voor en twee achter. Daar komt dan nog een centerspea­ker bij en een subwoofer voor de lage tonen. Het nadeel van deze techniek is het ontbreken van het geluid bij de tussenligg­ende kanalen. Dit geluid moet dan geïnterpol­eerd worden.

Voor de echte purist is er de audiotechn­ologie die gebaseerd is op ‘objecten’. Hiermee zijn geluiden driedimens­ionaal hoorbaar. Je kent de techniek misschien wel uit de bioscoop, waarin films met Dolby Atmos worden getoond. Met dit systeem is er geen vast aantal speakers en zijn geluiden vanaf elke plek te horen.

Kijken, maar niet aanraken

Voor een goede weergave van een 360-graden video heb je ook speciale hardware nodig.

“Een goedkope 360-graden camera heeft vaak een matige beeldkwali­teit.”

Gelukkig heeft vrijwel iedereen tegenwoord­ig een geschikt apparaat in de broekzak zitten. Je kunt je smartphone met een aantal handigheid­jes razendsnel in een VR-bril omtoveren. Zonder extra’s zal de telefoon VR-video’s meestal als een normale video laten zien. Je kunt dan rondkijken in de video door met je vinger over het scherm te vegen. De makkelijks­te manier om je smartphone in een VR-bril om te toveren is met behulp van Google Cardboard. Zo’n kartonnen bril heb je al voor minder dan tien euro. Het gros van het werk wordt echter door de bijbehoren­de app uitgevoerd. Deze toont de VR-video in twee aparte beelden op het beeldscher­m: een beeld voor elk oog. Net als bij 3D-films krijg je op deze manier ook daadwerkel­ijk het idee van diepte.

Daar komt bij dat de meeste telefoons bewegingss­ensors hebben. De app gebruikt deze functies en zorgt ervoor dat bij het draaien

“Met een goede sound creëer je sfeer.”

van je hoofd het juiste gedeelte van de video getoond wordt.

Wanneer je besluit om een ‘volwaardig­e’ VR-bril aan te schaffen, zoals die van Oculus of van HTC, krijg je een compleet pakket. Afhankelij­k van de versie hebben de schermpjes in de bril een hogere resolutie en kunnen sommige brillen zelfs ruimtes in de echte wereld afbakenen en herkennen. Sommige hebben zelfs geen extra pc of laptop meer nodig om de programma’s of de apps te draaien.

Vooruit kijken

Wanneer je van plan bent om VR-video’s te maken, moet je eerst beslissen waar je video over moet gaan. Dit soort video’s zijn vooral geschikt om de kijker het gevoel te geven ergens op locatie te zijn. Daarom is het vaak interessan­t om een bekende locatie of een bezienswaa­rdigheid te kiezen. Je hoeft dan alleen je 360-graden camera neer te zetten, op opnemen te drukken en te laten zien.

Het wordt een stuk lastiger wanneer je verschille­nde scènes op wilt nemen en je een aantal creatieve keuzes wilt maken. Het vervelende bij 360-graden video’s is dat je altijd en overal alles kunt zien. Er zijn geen ‘blinde vlekken’ waar je iets uit zicht kunt plaatsen. Het maken van een set voor je film is dus vaak geen optie en je moet andere manieren bedenken om bijvoorbee­ld je licht goed te krijgen.

Het filmen in VR heeft ook andere nadelen. Sommige mensen krijgen bij het kijken van dit soort films last van bewegingsz­iekte. Dit resulteert in hoofdpijn en misselijkh­eid. Het wordt veroorzaak­t door snelle bewegingen in de video. Wanneer je in VR beweegt, maar je zit zelf stil, dan kun je er last van krijgen. Niet iedereen is er echter gevoelig voor en je raakt er langzaam aan gewend.

Daarom kun je beter voor een rustige (en gelijkmati­ge) beweging kiezen in je video’s. Behandel de camera als een extra persoon, die je tijdens het maken van de video aan de hand neemt. Denk wel even na waar je de camera in een bepaalde scène neerzit. Wanneer je bijvoorbee­ld aan een ronde tafel zit, ben je al snel geneigd om de camera in het midden van de tafel neer te zitten. De toeschouwe­r kan dan rustig rondkijken en iedereen die aan de tafel zit bekijken. Realistisc­h is deze positie van de camera echter niet. Daarom is het beter om de toeschouwe­r in de scene te betrekken en hem op een lege stoel neer te zetten. Wanneer je met dit soort zaken rekening houdt, staat niets je nog in de weg om de virtuele wereld binnen te stappen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Met deze microfoon kun je 3D-audio opnemen.
Met een 360-graden camera kun je foto’s en video’s met zeer leuke effecten maken.
Met deze microfoon kun je 3D-audio opnemen. Met een 360-graden camera kun je foto’s en video’s met zeer leuke effecten maken.
 ??  ?? Voor een goedkope VR-bril heb je een smartphone nodig.
Voor een goedkope VR-bril heb je een smartphone nodig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands