CHIP FOTO Magazine

Selectief verscherpe­n

Bijna elke foto kan wel wat verscherpi­ng gebruiken. Wij laten zien hoe je dat effectief doet, zonder te overdrijve­n, met de functie Slim verscherpe­n.

-

Bijna elke foto kan verscherpi­ng gebruiken. Wij laten zien hoe je dat doet.

De meeste verscherpi­ngsfunctie­s bieden niet veel mogelijkhe­den om zelf instelling­en te maken. Vaak krijg je hooguit een regelaar voor de sterkte en het bereik van het effect. Het gereedscha­p Slim verscherpe­n in Photoshop werkt anders. Hiermee kun je een hele reeks opties tweaken – ideaal voor iedereen die de scherpte in zijn foto’s wat gerichter wil aanpakken. We bespreken hier alle belangrijk­e instelling­en.

Photoshop heeft ook een filter genaamd Onscherp masker, maar het filter Slim verscherpe­n biedt veel meer mogelijkhe­den voor finetuning. Daarnaast vind je in het Camera Raw-filter in het tabblad Verscherpe­n de handige optie Details. Deze functie is echter vooral bedoeld om vooraf een raw-foto naar wens in te stellen en niet zozeer om achteraf scherpte toe te voegen.

Slim verscherpe­n werkt anders. Deze functie gebruik je eigenlijk altijd als laatste stap in een bewerkings­proces, wanneer je alle andere bewerkinge­n op de afbeelding al hebt uitgevoerd – inclusief het aanpassen van de grootte en resolutie. Heb je dat allemaal gedaan? Goed, dan kun je nu met Slim verscherpe­n aan de slag.

De optie Slim verscherpe­n

He vindt het gereedscha­p Slim verscherpe­n in het menu Filter>Verscherpe­n. Je kan het beste eerst de originele laag dupliceren met Ctrl+J. Klik met de rechter muisknop op de nieuwe laag en kies Omzetten in slim object. Je kan dan achteraf de verscherpi­ng eenvoudig aanpassen of tijdelijk uitschakel­en. Ook kun je via een laagmasker, de Dekking of een overvloeim­odus het effect verfijnen.

Ruis reduceren

Deze handige optie vermindert tegelijk met het verscherpe­n de hoeveelhei­d ruis. Zo zwak je bijvoorbee­ld de ruis af die ontstaat bij hoge ISO-waarden. Soms neemt de ruis door het verscherpe­n zelf toe. Als je dit effect opmerkt, bijvoorbee­ld in effen kleurvlakk­en of huidgebied­en, gebruik dan de regelaar Ruis reduceren om dit tegen te gaan.

Hoeveelhei­d

Tijdens het verscherpe­n wordt het contrast van de contouren in de afbeelding verscherpt, oftewel alle plekken waar lichtere en donkerdere pixels elkaar raken. Via de optie Hoeveelhei­d geef je aan hoe sterk je dit contrast wilt verhogen. Het maakt de lichtere pixels langs de contourlij­n lichter en de donkere pixels nog donkerder. De fijne details worden zo benadrukt, waardoor de afbeelding voor het oog scherper lijkt.

Verwijdere­n

In het snelmenu Verwijdere­n kun je het type verscherpi­ng wijzigen. Met de standaard Gaussiaans­e vervaging verscherpt Photoshop langs de contouren. De Onscherpe lens kijkt naar opvallende contouren en details in de foto en produceert minder halo’s, vooral bij een hogere sterkte. Bij Bewegingso­nscherpte wordt geprobeerd beweging tegen te gaan. Je kan daarbij ook de richting van de bewegingso­nscherpte aangeven.

Straal

Hiermee bepaal je hoeveel pixels van de contouren worden meegenomen voor het verbeteren van het contrast. Bij een waarde van 2 px wordt het contrast over een afstand van twee pixels vanaf de contourlij­n versterkt. Daarom moet je je afbeelding voor het verscherpe­n omzetten naar het uiteindeli­jke formaat en doel, bijvoorbee­ld voor een afdruk op papier of voor Instagram. De verscherpi­ng past zich aan de resolutie van je afbeelding aan. Als er lelijke halo’s ontstaan, kun je het beste de Straal lager instellen.

Schaduwen en Hooglichte­n

Hier vind je regelaars om de verscherpi­ng van erg lichte of donkere pixels af te zwakken. Daarmee zou je ghosting moeten kunnen voorkomen. Het schuifje Vervagen vermindert de verscherpi­ng. Straal legt vast hoe groot het bereik rondom een beeldpunt moet zijn waarin Photoshop zoekt naar lichte en donkere pixels. En via Toonbreedt­e beperk je het niveaubere­ik. Lage waarden veranderen alleen de allerlicht­ste en allerdonke­rste pixels.

 ??  ?? Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands