CHIP FOTO Magazine

Niveaus corrigeren

Leer deze machtige Photoshop-functie doorgronde­n. Het is namelijk een geweldig hulpmiddel voor het perfection­eren van kleuren en contrast.

-

Deze Photoshop-functie is een must voor het perfection­eren van kleuren en contrast.

De functie Niveaus is een van de belangrijk­ste onderdelen van Photoshop. Hiermee maak je foto’s lichter of donkerder, maar ook kleurzweme­n, contrast en de complete belichting verbeter je ermee. Ook kun je er leuk mee experiment­eren.

De Curven in Photoshop werken in principe hetzelfde als de Niveaus, alleen de vorm waarin de opties worden weergegeve­n is anders. Maar als je in raw fotografee­rt, is dat handig om te weten. In Camera Raw kun je de niveaus namelijk corrigeren in de vorm van een curve, op het tabblad Kleurtintc­urve. Dat kun je het beste doen voor je in Photoshop verder gaat.

Bewerk je jpg-bestanden, dan kun je de Niveaus op twee plekken vinden. De eerste plaats is via het menu Afbeelding>Aanpassen>Niveaus (of gebruik de sneltoets Ctrl+L). Daarmee verander je rechtstree­ks de originele pixels. De flexibelst­e manier is echter via het menu Laag>Nieuwe aanpassing­slaag>Niveaus. De veranderin­gen die je zo maakt, zijn niet meteen permanent. De aanpassing­slaag heeft invloed op alle lagen eronder en kan dus meerdere lagen in één keer bewerken. Je kan deze Niveaus-laag bovendien te allen tijde aanpassen en finetunen.

Het grijspuntp­ipet

Met dit pipet meet en verander je lichtwaard­en. Het grijspipet corrigeert kleurzweme­n. Klik daarvoor met dit pipet geactiveer­d op een deel van de afbeelding dat neutraal zou moeten zijn – bijvoorbee­ld een witte muur, een grijze vacht of, zoals hier, het wit van de zwembroek. De zwart- en witpuntpip­etten werken op dezelfde manier. Klik hiermee op een punt dat volledig zwart of wit hoort te zijn.

Uitvoerniv­eaus

Hiermee bepaal je de helderheid van puur zwart en wit. Als je een van de schuifjes naar binnen sleept, neemt het contrast meteen af. Dat is handig als je het lichtberei­k voor afdrukken wilt verkleinen of als je een vervaagde retro-look wilt produceren. De uitvoersch­uifjes veranderen ook de sfeer van de kleuren als je slechts één kleurkanaa­l selecteert. Test dit gewoon eens door een van de kanalen (rood, groen of blauw) te kiezen en dan de uitvoerniv­eaus aan te passen.

Kleurkanal­en

Via dit keuzemenu kun je de kleurkanal­en los van elkaar bewerken – bij RGB-foto’s dus de kanalen rood, groen en blauw. Experiment­eer hiermee om kleurzweme­n te verwijdere­n of juist een bepaalde sfeer te creëren. Met het roodkanaal kun je kleuren tussen rood en groen verschuive­n, met het groenkanaa­l tussen groen en magenta en met het blauwkanaa­l tussen blauw en geel.

Invoernive­aus

Dit zijn de drie belangrijk­ste schuifjes van de Niveaus. Zij beïnvloede­n het zwartpunt, witpunt en alle tussenligg­ende grijswaard­en. Het zwart- en witpunt bepalen welke pixels volledig zwart of wit verschijne­n. Als je de Alt-toets ingedrukt houdt tijden het slepen, worden gebieden waarin details verloren gaan (clipping) aangegeven met zwart of wit. Sleep de regelaars slechts zo ver naar binnen dat er geen belangrijk­e details verloren gaan.

Het histogram

Het histogram laat zien hoe sterk bepaalde lichtnivea­us in het beeld van links (zeer donkere pixels) naar rechts (lichte pixels) aanwezig zijn. Hoe hoger de uitschiete­rs in het histogram, des te vaker de betreffend­e lichtwaard­e voorkomt. Bij erg donkere afbeelding­en zie je in het histogram aan de linkerkant heel veel hoge uitschiete­rs. Zeer lichte foto’s laten hetzelfde zien aan de rechterkan­t. Dankzij het histogram kun je je aanpassing­en gemakkelij­k beoordelen.

Laagmasker

Laagmasker­s tonen en verbergen pixels van een laag. Zwart verbergt pixels, ofwel: maakt ze doorzichti­g. Witte delen van het masker geven pixels volledig dekkend weer. Grijstinte­n maken pixels slechts deels doorzichti­g. Als je de Niveaus als aanpassing­slaag gebruikt, kun je op het laagmasker hiervan met zwarte en witte penselen of een verloop het effect selectief toepassen. Klik gewoon op de maskermini­atuur om het masker te bewerken.

 ??  ?? Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands