CHIP FOTO Magazine

Hef lensvervor­ming op

Gebruik lensprofie­len om veelvoorko­mende lensfouten automatisc­h te corrigeren.

-

Werken met Lightroom-lensprofie­len.

Wat je ziet met je ogen komt niet altijd zo op de foto te staan. Als je bijvoorbee­ld met een groothoekl­ens fotografee­rt, wordt het beeld vervormd. Ton- of kussenvorm­ige vertekenin­g komt misschien wel het duidelijks­t naar voren bij het fotografer­en van gebouwen met veel horizontal­e en verticale lijnen: de rechte lijnen komen dan krom in beeld.

Daarnaast hebben goedkopere objectieve­n soms het probleem dat ze gekleurde randen om een onderwerp produceren. Als de rand van het onderwerp sterk afsteekt tegen de achtergron­d, zoals bijvoorbee­ld een witte zwaan tegen een donkerblau­w meer of donkere boomtakken tegen een witte lucht, verschijnt er een paarse rand om het onderwerp in beeld. Dit noemen we chromatisc­he aberratie. De fout ontstaat doordat de lens de verschille­nde golflengte­s van de kleuren niet op exact dezelfde plek op de camerasens­or kan richten.

Vignetteri­ng is een andere veelvoorko­mende lensfout. Hierbij zijn de hoeken van het beeld donkerder dan het midden. Vignetteri­ng wordt veroorzaak­t doordat het midden van het beeld meer belicht wordt dan de hoeken. Het effect wordt vaak versterkt als je uitzoomt voor een ruimere uitsnede. Ook een groot diafragma, bijvoorbee­ld f/2.8, draagt hieraan bij.

Gelukkig heeft Lightroom het deelvenste­r ‘Lenscorrec­ties’ (Lens Correction­s), dat alle tools bevat om lensfouten te lijf te gaan. Met de meegelever­de verzamelin­g lensprofie­len gebeurt dit zelfs automatisc­h, zodat je foto’s meer lijken op het beeld dat je ter plekke voor ogen had.

Raster toevoegen

Voeg Lightroom1­6.dng toe aan de ‘Bibliothee­k’. Met een raster kun je controlere­n of rechte lijnen scheef staan. Ga naar ‘Weergave | Loepoverla­y’ (View | Loupe Overlay) en klik op ‘Raster’ (Grid). Druk Ctrl in en stel ‘Grootte’ (Size) en ‘Dekking’ (Opacity) in om het raster aan te passen aan de foto.

De metadata

Open het deelvenste­r ‘Metagegeve­ns’ (Metadata). Hier zie je dat er een 20-35mm f/2.8-objectief is gebruikt. De brandpunts­afstand was 22 millimeter en de gebruikte camera was een Nikon D700. Lightroom gebruikt deze informatie om te bepalen waar zich mogelijk lensfouten voordoen en verbetert deze.

Lensprofie­l maken

Ga naar ‘Ontwikkele­n’ en open het deelvenste­r ‘Lenscorrec­ties’ (Lens Correction­s). Voor de meest nauwkeurig­e correctie klik je op ‘Profiel’ (Profile) en vink je ‘Correcties profiel inschakele­n’ (Enable Profile Correction­s) aan. Onder ‘Lensprofie­l’ (Lens Profile) kies je bij ‘Merk’ (Make) voor ‘Nikon’.

Vergelijke­n

Het lensprofie­l leest de metadata van de foto en kiest dan automatisc­h het juiste objectief uit de lijst met profielen. Vink ‘Correcties profiel inschakele­n’ (Enable Profile Correction­s) uit en weer aan om te bekijken hoe Lightroom de oorspronke­lijke foto heeft aangepast.

Vignetteri­ng verwijdere­n

Hoewel het profiel zijn werk prima doet, kun je het resultaat desgewenst nog finetunen met ‘Vervorming’ (Distortion). Klik het profiel nogmaals uit en weer aan en ontdek dat ook de iets te donkere hoeken van de foto zijn aangepast. Het profiel zorgt voor een ophelderin­g die past bij de rest van de foto.

Kleurrande­n weghalen

Ga naar het tabblad ‘Kleur’ (Color) en activeer ‘Kleurafwij­king verwijdere­n’ (Remove Chromatic Aberration). Hiermee verwijder je kleurrande­n bij onderwerpe­n met contraster­ende randen. Verfijn het resultaat door met de pipet op de ongewenste kleurrand te klikken en de ‘Hoeveelhei­d’ (Amount) aan te passen.

 ??  ?? Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
Zelf aan de slag? De voorbeeldb­estanden vind je op www.chipfotoma­gazine.nl/workshops.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands