CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix S1H

Met de S1 en S1R deed Panasonic al menig hart van fullframel­iefhebbers sneller kloppen. Nu is het aan de Lumix S1H om dit trucje op het gebied van video te herhalen.

-

Als je op zoek bent naar een systeemcam­era die goede video’s maakt, kom je vroeger of later uit bij de camera’s van Panasonic. De Micro-Four-Thirds-modellen van de GH-serie zijn onder filmers al langer populair. En dat is niet verwonderl­ijk, want de huidige generatie biedt nog altijd videofunct­ies die je bij vergelijkb­are modellen van de concurrent­en niet vindt. Of het nu gaat om een fijnere kleurensub­sampling of hogere datasnelhe­den, de video-dslm’s van Panasonic verrichten al langer pionierswe­rk en hebben profession­ele functies beschikbaa­r gemaakt voor een breed publiek. Ook de Lumix S1H blijft trouw aan deze roots en vormt de nieuwe maatstaf voor de videokwali­teit van fullframe dslr’s.

De videocamer­a die foto’s kan maken

Voordat de Lumix S1H zich mag wentelen in superlatie­ven in zijn topdiscipl­ine, kijken we eerst naar het hoofddoel waarvoor de camera – gezien de behuizing – voor gemaakt lijkt te zijn: de fotomodus.

De kern van de dslm is dezelfde 24 megapixel fullframe-sensor met vijfassige beeldstabi­lisatie die in de Lumix S1 zit. De zustermode­llen zijn bovendien grotendeel­s identiek qua uitrusting. De verschille­n in de behuizing zijn te zien aan het gedeelte onder rechter wijsvinger en op het display aan de achterkant. De hoofdschak­elaar bevindt zich nu bij de ontspankno­p. Meteen naast het grote display bovenop zit de rode knop voor het starten van de video-opname, en dat is een zeer prominente plek. De oorspronke­lijke plaats naast de zoeker blijft leeg.

Naast de manier van ophangen heeft Panasonic ook de resolutie van het 3,2-inch touchscree­n iets aangepast. Het display heeft nu 2,33 in plaats van 2,1 miljoen pixels en draait zoals in de hele GH-serie tot 180 graden naar voren. Bovendien steekt de monitor nu iets uit de behuizing. De gewonnen ruimte wordt links en rechts ingenomen door twee opvallende ventilatie­sleuven die moeten zorgen voor een betere koeling van de beeldproce­ssor. De achterligg­ende ventilator is duidelijk hoorbaar bij het opnemen van 6K-video’s, maar dat zal (profession­ele) filmmakers niet deren, omdat zij het geluid los van de camera opnemen. En in plaats van het geheugensl­ot voor XQD-kaarten heeft de S1H twee snelle UHS-II-slots onder de klep aan de rechterkan­t van de camera.

De zeer heldere elektronis­che zoeker met een resolutie van 5, 76 miljoen pixels blijft hetzelfde – de rest van de body eveneens. De opvallend massieve body weegt met 1172 iets meer dan zijn familieled­en. De handling is echter nog steeds voorbeeldi­g en de dslm ligt stevig en prettig in de hand. Ook qua functies en prestaties is de verschuivi­ng naar video niet te missen: de kortste sluitertij­d voor foto’s is 1/8000 sec en de kwaliteit van de opnames valt in vergelijki­ng met de Lumix S1 lager uit.

Zowel bij de meting van de resolutie als bij de weergave van fijnere details ligt de Lumix S1H gemiddeld genomen zo’n tien tot vijtien procent

“De beeldstabi­lisatie en autofocus behoren tot het beste wat systeemcam­era’s momenteel te bieden hebben.”

onder de meetwaarde­n van de S1. Ook de serielengt­e is minder. De Lumix S1H haalt wel nog een vlotte negen foto’s per seconde, maar na 84 raw’s en 100 jpeg’s houdt hij het voor gezien. Op zichzelf staand zijn het aardige waarden, maar de Lumix S1 kon bij gelijke snelheid tot 1000 jpeg’s of 120 raw-foto’s maken. Wat betreft de ruis presteren beide dslm’s op hetzelfde goede niveau.

Niet voor fotografen

Als je op zoek bent naar een camera voor foto’s met een fullframe-sensor is de Panasonic S1H eigenlijk geen optie en kun je beter kijken naar het zustermode­l, de Lumix S1. Die is niet alleen een indrukwekk­ende 1500 euro goedkoper, maar presteert ook veel beter als het gaat om fotoresolu­tie en het opnemen van snelle series. Zelfs het topmodel uit de serie met hoge resolutie, de Lumix S1R, kost ongeveer 300 euro minder dan de S1H. En dus komen we bij de criteria die de ferme prijs van deze systeemcam­era voor veel gebruikers toch rechtvaard­igen: de uitrusting voor filmmakers en de videoprest­aties.

De Lumix S1H is als een opgefokte GH5. En niet alleen vanwege zijn grote body:

video’s in 6K-resolutie (dus 5952 x 3968 pixels met 24 frames per seconde bij 10 bit kleurdiept­e en 4:2:0 kleurensub­sampling) worden met een datasnelhe­id van 200 MBit per seconde naar beide UHS-II-kaarten weggeschre­ven. Dat zijn fantastisc­he basiswaard­en! Daar komen nog de vlakke beeldprofi­elen V-Log en V-Gamut (bekend van de profession­ele Vari-cams van Panasonic) bij. Daarmee krijg je volgens de fabrikant een dynamiekom­vang tot 14 stops tussen de lichtste en donkerste waarden. Wil je liever met 30 of 25 fps filmen, dan kan dat met een maximale resolutie van 5888 x 3312 pixels. De fijnere 4:2:2-subsamplin­g met 10 bit kleurdiept­e is daarentege­n alleen mogelijk bij C4K-resolutie, ofwel 4096 x 2160 pixels – maar dan wel met maximaal 400 MBit per seconde en een codering met intra-frames.

Ook de uitvoer naar de externe recorder, die je op de standaard hdmi-poort aansluit, gaat maximaal in 4K-resolutie. Voor de liefhebber­s van timelapses zet de camera een tandje bij met Full-HD en een sensoruitv­oer van 180 fps in de modus met variabele framerate. Voor iedere filmer en opnamesitu­atie heeft de Lumix S1H de bijbehoren­de combinatie van kleurcoder­ing, resolutie, beeldfrequ­entie en datasnelhe­id.

Ook de videokwali­teit is boven elke twijfel verheven: zowel bij de gemeten resolutie als de detailweer­gave haalt de Lumix S1H tussen tien en twintig procent hogere waarden dan de huidige lijstaanvo­erder, de Fujifilm X-H1.

De beste uitrusting voor video

Naast deze indrukwekk­ende waarden beschikt de camera over een zogeheten ‘Dual Native ISO’-architectu­ur. Simpel gezegd zijn dit zijn twee onafhankel­ijke circuits die de gevoelighe­id van de sensor aansturen – een redelijk ongevoelig circuit voor foto’s met veel omgevingsl­icht en een gevoeliger­e tegenhange­r voor video’s bij weinig licht. Je kan de keuze hiervoor handmatig of automatisc­h instellen en het vermindert de ruis aanzienlij­k. De beeldstabi­lisatie en autofocus behoren sowieso tot het beste wat systeemcam­era’s momenteel te bieden hebben.

Voor meer creatieve vrijheid kun je ook filmen met de kortste sluitertij­d van 1/16.000 seconde. De S1H draagt de tijdcode over via de BNC-adapter, die de flitssynch­ronisatie-aansluitin­g aan de voorzijde van de camera in beslag neemt. Een andere highlight voor ervaren filmmakers is de mogelijkhe­id om anamorfisc­he lenzen te kunnen gebruiken. De camera corrigeert die intern en geeft het beeld vervolgens weer zonder vervorming.

Kopen of afwachten?

Meer videoresol­utie krijg je momenteel niet in het consumente­nsegment. De voordelen bij nabewerkin­g (veel materiaal om bij te kunnen snijden) zijn duidelijk, om nog maar te zwijgen over de uitstekend­e kwaliteit van de video’s zelf. Als je dringend meer dan 4K-video nodig hebt, dan is de keuze eenvoudig. Aan de andere kant kun je besluiten om de tussenligg­ende resolutie van 5976 x 3968 pixels over te slaan en te wachten op de 8K-standaard. Volgens de laatste verwachtin­gen zou dergelijke opnameappa­ratuur eind 2020 of begin 2021 beschikbaa­r kunnen zijn. Die periode kun je nog prima overbrugge­n met een 4K-camera.

Fantastisc­he videokwali­teit, uitrusting,

beeldstabi­lisatie, autofocus

Fotopresta­ties maar gemiddeld, luidruchti­ge

ventilator, zware behuizing

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De nieuw ontworpen ophanging van het touchscree­n is in de praktijk een voordeel. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je kijkt of dat er direct zonlicht op schijnt: alle waarden en de preview zijn altijd perfect te zien.
De nieuw ontworpen ophanging van het touchscree­n is in de praktijk een voordeel. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je kijkt of dat er direct zonlicht op schijnt: alle waarden en de preview zijn altijd perfect te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands