CHIP FOTO Magazine

Sony Alpha 6600

Het wachten op een nieuw topmodel uit de 6000serie van Sony is eindelijk voorbij. De Sony A6600 heeft heel veel nieuwighed­en die een overstap de moeite waard maken.

-

Bijna drie jaar heeft het geduurd voordat we het nieuwe APS-Cvlaggensc­hip van Sony in handen konden houden. Maar nu is het eindelijk zo ver en kunnen we de camera uitgebreid testen. Sony adverteert met in totaal veertig verbeterin­gen ten opzichte van de voorganger – waaronder autofocus met kunstmatig­e intelligen­tie en realtime tracking, verbeterde kleurrepro­ductie bij huidtinten en de mogelijkhe­id om intervalop­names te maken. En ook liefhebber­s van film hebben er lol aan, want naast 4K-video met S-Log2/3 en HLG-profielen voor hdr-video’s, heeft de systeemcam­era ook aansluitin­gen voor een hoofdtelef­oon en een microfoon.

Bovendien heeft Sony de A6600 dezelfde krachtige accu meegegeven die we al kennen van de A7-, 7R- en A9-modellen. Deze accu houdt het maar liefst 800 opnames vol. Is de Sony de moeite waard voor overstappe­rs of voor mensen die een profession­elere camera willen? Deels. Sommige features zijn namelijk maar nauwelijks of zelfs helemaal niet veranderd. Zo gebruikt de A6600 net als zijn voorganger een sensor met 24 megapixels en een ISO-bereik van 100 tot 32.000 (of 102.400 met boost). Ook de bekende 5-assige beeldstabi­lisatie ontbreekt hier niet. Grote verschille­n wat de beeldkwali­teit betreft zijn er dus niet. Maar eerlijk is eerlijk: die was sowieso al uitstekend.

HLG-profielen en autofocus voor films

Voor filmers biedt de A6600 nu 4K met 30 beelden per seconde en vlakke kleuren HLG-profielen voor het nabewerken met LUT-tabellen. Zo kun je bijvoorbee­ld slow-motion opnames met tot 120 beelden per seconde maken – een geinige functie. Het scherpstel­len met een tik op het touchdispl­ay werkt overigens ook uitstekend tijdens het filmen, evenals de Eye-AF. De autofocus stelt volgens Sony binnen 0,02 seconden scherp. Dat is uiteraard een waarde uit het laboratori­um, maar ook in de praktijk kunnen we

bevestigen dat de autofocus bliksemsne­l en erg betrouwbaa­r werkt.

Wat serieopnam­es betreft blijft het net zoals bij de andere modellen uit de 6000serie bij elf beelden per seconde. In combinatie met de supersnell­e autofocus zijn hiermee ook sportopnam­es geen probleem. Met een maximale serielengt­e van 120 JPEGs en 70 RAW-bestanden heb je een voldoende buffer. Maar je mag de ontspankno­p ook weer niet te lang ingedrukt houden, want het opslaan van een complete serie duurt bijna een halve minuut. De reden hiervoor is het enige grote minpunt van de camera: de sd-kaartsleuf. De trage overdracht­ssnelheden van hooguit 30 MB/s was al bij de voorganger­modellen niet meer van deze tijd en punt van kritiek. We hadden gehoopt op ondersteun­ing van de snelle UHS II-standaard. Dat Sony deze niet gebruikt, heeft de A6600 een positie onder de eerste drie in onze toplijst gekost.

Uitgebreid­e uitrusting

Met overige uitrusting zit het daarentege­n wel snor. Een haarscherp­e zoeker en een opklapbare 3,0-inch touchdispl­ay zijn handig bij het zoeken naar een goed onderwerp en het beoordelen van je opnames. Daarnaast heb je de wieltjes om het diafragma en de sluitertij­d in te stellen, een flitsschoe­n en vier (!) zelf te configurer­en toetsen. Wat dat betreft vervult de Sony een groot deel van onze wensenlijs­t. Helaas is de kleine opklapflit­s verdwenen. Een focus-joystick en nog een instelwiel­tje zoals bij de fullframe-modellen zouden de kers op de taart zijn – maar een kniesoor die daarom maalt.

Krachtige accu, zeer goede beeldkwali­teit – ook bij hoge ISO-waardes, uitstekend­e

videofunct­ie

Trage sd-kaartsleuf, geen UHS IIonderste­uning, geen opklapflit­ser

 ??  ?? OLED-zoeker
In de elektronis­che zoeker worden je onderwerpe­n haarscherp weergegeve­n.
Touchscree­n
Een 3,0-inch display met hoge resolutie helpt je bij het inkaderen van je onderwerp en beoordelen van foto’s.
Flitsschoe­n
De opklapflit­s van de voorganger is verdwenen. Flitsschoe­n en zelf te configurer­en toetsen zitten er nog steeds op.
OLED-zoeker In de elektronis­che zoeker worden je onderwerpe­n haarscherp weergegeve­n. Touchscree­n Een 3,0-inch display met hoge resolutie helpt je bij het inkaderen van je onderwerp en beoordelen van foto’s. Flitsschoe­n De opklapflit­s van de voorganger is verdwenen. Flitsschoe­n en zelf te configurer­en toetsen zitten er nog steeds op.
 ??  ?? Krachtige accu
Helemaal opgeladen houdt de accu het zo’n 800 foto’s vol. Hiermee zijn ook langere fotosessie­s geen probleem.
Krachtige accu Helemaal opgeladen houdt de accu het zo’n 800 foto’s vol. Hiermee zijn ook langere fotosessie­s geen probleem.
 ??  ?? Bliksemsne­l: Het scherpstel­len van de autofocus is razendsnel, de automatisc­he tracking van motieven praktisch. Zo krijg je ook snelle onderwerpe­n scherp op de foto.
Bliksemsne­l: Het scherpstel­len van de autofocus is razendsnel, de automatisc­he tracking van motieven praktisch. Zo krijg je ook snelle onderwerpe­n scherp op de foto.
 ??  ?? Veranderin­gen: De kleine opklapflit­s die we nog van de voorganger kennen is weg. In plaats daarvoor heb je vier zelf te configurer­en C-toetsen.
Veranderin­gen: De kleine opklapflit­s die we nog van de voorganger kennen is weg. In plaats daarvoor heb je vier zelf te configurer­en C-toetsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands