CHIP FOTO Magazine

De beste scanners voor je negatieven

-

De liefhebber­s van analoge fotografie hebben één groot probleem: hoe deel je je foto’s snel met vrienden en familie via internet? Ook het ontbreken van bewerkings­mogelijkhe­den kan irritant zijn. In dit artikel stellen we een aantal scanners aan je voor waarmee je analoge foto’s en negatieven digitalise­ert.

Scannen is niet je enige optie. Je kunt de foto’s natuurlijk herfotogra­feren met een digitale camera. Hiervoor heb je wel extra’s nodig, zoals een macro-objectief, statief of reprozuil en een goede lichtbron. Heb je dat eenmaal, dan maak je binnen een paar seconden een goede reproducti­e. Je moet elke foto of elk negatief echter wel een voor een voor je lens leggen.

Bovendien heb je in het geval van een gefotograf­eerd negatief nog de bijkomende uitdaging van de nabewerkin­g. De regelaars in de gebruikte software zullen een tegenoverg­esteld resultaat hebben. Licht wordt donker, hooglichte­n worden schaduwen etc. Het histogram geeft een spiegelbee­ld weer en de kleurzweme­n van het negatief laten zich ook niet zo makkelijk verwijdere­n.

Daar heb je bij scannen van negatieven gelukkig geen last van, omdat de scanner het negatief al goed voor je omzet. Vandaar dat velen nog steeds de voorkeur geven aan deze vorm van digitalise­ren. Daarnaast kunnen de apparaten geheel automatisc­h krassen, stof en pluizen verwijdere­n dankzij een aparte infraroods­can.

De prijs van een scanner hangt helemaal af van wat je eist van het eindresult­aat. Er zijn scanners verkrijgba­ar van ongeveer 50 euro tot apparaten die galerie-kwaliteit leveren voor een bedrag van 15.000 euro. De belang

rijkste vraag die je dus moet beantwoord­en is: wat ga je met de gescande materialen doen? Als je de foto’s op Facebook wilt zetten of via e-mail wilt versturen naar familie, dan volstaat waarschijn­lijk een goedkoper model. Wil je je foto’s echter in hoge resolutie en voor een heel lange tijd archiveren, dan kun je het beste kiezen voor minimaal een scanner uit de middenklas­se.

Resolutie: theorie vs. praktijk

Door de bank genomen zijn er vier belangrijk­e factoren waarop je een scanner kunt beoordelen. Naast de resolutie zijn dat: dichtheid (DMax), contrastra­tio, kleurdiept­e en de mogelijkhe­id om met verschille­nde filmformat­en te werken. Of je daarnaast een snelle scanner wilt, die ook nog veel handelinge­n automatisc­h kan doen, kan ook invloed hebben op je keuze. Als je een enorme hoeveelhei­d dozen met foto’s moet doorworste­len, kan het vervelend zijn dat de scanner alleen handmatige invoer ondersteun­t. Je doet er dus verstandig aan om alle (technische) eigenschap­pen door te nemen en eventueel ervaringen van andere gebruikers te lezen voordat je tot aanschaf overgaat.

Graag wijzen we je op het puntje ‘technische resolutie’ die door veel fabrikante­n wordt opgegeven. In de praktijk zal de werkelijke resolutie beduidend lager uitpakken, vaak zelfs de helft lager, of meer. Een scanner, waarvan de fabrikant vermeldt dat hij een resolutie heeft van 7200 dpi (en dit formeel gezien ook haalt), zal in het eindresult­aat hooguit 3000 dpi leveren. Het volledige aantal pixels wordt weliswaar gescand en opgeslagen, maar die voegen niets toe aan de scherpte. Ze maken alleen het bestand groter met herhaalde pixels. Het kleiner maken van de afbeelding levert dan geen kwaliteits­verlies op. Het kan dus voorkomen dat je een scan maakt op halve resolutie en dat die slechter van kwaliteit is dan eentje op volledige resolutie waarvan je de bestandsgr­ootte kleiner maakt. Het is dus zaak om je nieuwe scanner goed te testen om vervolgens de ‘sweet spot’ te achterhale­n.

Ook de scherpte waarop wordt gescand, luistert zeer nauw. Het scherptege­bied van de sensor is slechts één millimeter dik. Als het te scannen materiaal niet precies in dit gebied ligt, krijg je nooit een scherpe foto. Fabrikante­n zoals Epson leveren daarom bij sommige scanners een zogenaamd verstelbaa­r dragerfram­e. Hiermee kun je het beeld exact in het scherptege­bied plaatsen. Bij veel andere fabrikante­n kun je via de meegelever­de software het focusgebie­d wijzigen of dit laten doen via autofocus. Maar dat lukt alleen als het je lukt om de film volledig vlak in het apparaat te krijgen. De kleinste bolling zorgt er al voor dat grote delen van het negatief niet in het scherptege­bied liggen. Apparaten waarbij het mogelijk is om een natte scan te maken verdienen de voorkeur wanneer de scherpte van de foto’s cruciaal is.

Software

Bij elke scanner wordt software meegelever­d, maar de mogelijkhe­den daarvan zijn vaak beperkt. Je doet er dus verstandig aan om andere software aan te schaffen. Maar let goed op, want de fabrikante­n zijn er goed in om gouden bergen te beloven. Geen enkel programma kan datgene wat de scanner niet oppikt op magische wijze tevoorschi­jn toveren. De gescande gegevens zijn gelijk. Waarin softwarepa­kketten zich wel van elkaar kunnen onderschei­den, zijn de bewerkings­mogelijkhe­den. Het programma Silverfast Ai Studio is zo’n beetje de standaard en wordt alom geroemd. Je kunt de meeste handelinge­n voor nabewerkin­g direct in de scansoftwa­re laten doen. Scherpte, kleuren, contrast, curve en noise reduction zijn allemaal vooraf in te stellen. Je kunt zelfs het dynamisch bereik vergroten door meervoudig­e scans te maken. Helaas hangt er wel een flink prijskaart­je aan al deze mogelijkhe­den: 300 euro. Van dit programma wordt vaak een zogenaamde SE-versie met scanners meegelever­d, maar die is erg beperkt.

Voor het iets vriendelij­kere bedrag van 90 euro kun je ook kiezen voor de software Vuescan. Ook dit programma werkt met de meeste scanners, maar heeft wel minder uitgebreid­e mogelijkhe­den dan Silverfast. De belangrijk­ste basisfunct­ies voor het scannen kun je uiteraard ook gewoon met de bij de scanner meegelever­de software uitvoeren. Voor de andere zaken gebruik je het programma dat je altijd al gebruikt, zoals Photoshop. Je bent dan alleen wat langer bezig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands