CHIP FOTO Magazine

Statief goed neerzetten

Ook een statief kan wiebelen of omkiepen. Zo zorg je voor stabilitei­t.

-

Statief niet te ver uitschuive­n

Kies een cameraposi­tie die niet hoger is dan absoluut noodzakeli­jk. Volledig uitgeschov­en zijn zelfs de beste statieven gevoelig voor wind en trillingen. Bovendien is het stabieler wanneer je de dikste onderdelen als eerste uitschuift.

Ondersteun­ing voor zware objectieve­n

Fotografee­r je met een zwaar objectief? Dan bevestig je niet de camera, maar de objectiefk­lem op het statief. Een van de benen plaats je recht onder het objectief in de richting waarin je fotografee­rt.

Zorg voor een veilige stand

Wanneer je het statief op nat gras neerzet, bestaat het gevaar dat de voetjes wegglijden. Zorg er daarom voor dat de voetjes contact maken met de grond. Tip: onder de rubberen voetjes van sommige statieven zitten spikes verstopt.

Stabilitei­t controlere­n

Voordat je de camera op het statief zet, is het aan te raden om nog eens te controlere­n of de benen volledig zijn uitgeschov­en, alle onderdelen zijn vastgedraa­id en de statiefkop veilig bevestigd is. Bij het finetunen van je compositie is het vaak voldoende om de middenzuil te variëren.

Afdrukken zonder beweging

Staat de camera op een statief maar is het eindresult­aat nog steeds niet scherp? Dat kan meerdere oorzaken hebben. Bij dslr’s kan het bijvoorbee­ld aan het uitklappen van de spiegel liggen. Dat kun je met de ‘mirror lock-up’-modus gemakkelij­k ondervange­n. Maar het is waarschijn­lijker dat je bij het indrukken van de ontspankno­p de camera een beetje bewogen hebt. Daarom zweren veel landschaps­fotografen bij afstandsbe­dieningen. Tegenwoord­ig hoef je daar echter geen geld meer aan uit te geven, want de meeste camera’s kunnen via bluetooth of wlan met je smartphone worden verbonden, die je dan als afstandsbe­diening kunt gebruiken. Of anders gebruik je de zelfontspa­nner met een vertraging van tien seconden.

 ??  ?? Draadloos afdrukken en de camera instellen kan met de app Camera Remote.
Draadloos afdrukken en de camera instellen kan met de app Camera Remote.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands