CHIP FOTO Magazine

Creatieve bosfotogra­fie

Fotografe Loulou Beavers dompelde zich voor haar derde boek onder in het bos, en zette daarvoor de creatieve bril op. Hierdoor leer je het bos met compleet andere ogen te zien.

- Tekst en foto‘s: Loulou Beavers

Loulou Beavers dompelde zich voor haar derde boek onder in het bos.

Niets is zo ontspannen­d als een wandeling in het bos. Het is hier waar mijn hoofd rustig wordt en waar alle zintuigen geprikkeld worden. Hier hoor je de vertrouwde geluiden van vogels, het knorren van zwijnen, het burlen van edelherten en soms het blaffen van een ree in de verte. Hier zie je de waterdamp wanneer de zon begint te schijnen en ruik je de geur van rottend hout en de aarde. Hier hoor je de regen door het bladerdek aankomen. Heerlijk!

Het zonlicht in het bos is magisch. Het wordt vaak gefilterd door een dik bladerdek, als een schijnwerp­er op prachtige details. Soms kan het mystiek zijn. De wereld lijkt in een bos dan transparan­t te zijn.

Een andere kijk op het bos

In mijn eerste kinderjare­n woonde ik tegenover een bos. Mijn broer en ik bouwden hutten, speelde verstopper­tje en we beleefden prachtige avonturen. In het bos kon ik mijzelf zijn als kind, binnen mijzelf zijn, mijmerend en dromend van andere werelden, andere culturen en enge dieren.

Er is niet veel veranderd eigenlijk – alleen de dromen zijn volwassene­r geworden en mijn waarneming is veranderd. Ik kijk naar kleuren, vormen en licht, en zie veel meer details. Als fotograaf zie je zoveel meer. Nog steeds ben ik, net als vroeger, graag in een bos. Mijn meeste foto’s maak ik dan ook daar.

Creativite­it is voor een deel kennis van techniek, maar het is ook kennis van hetgeen licht doet in de foto’s. Bovendien is het creatieve proces persoonlij­k. Dat zijn dan ook meteen de drie pijlers waarop mijn boek steunt: creatieve technieken, het persoonlij­ke proces en de werking van het natuurlijk­e licht.

Fotografie is (zoals je inmiddels wel weet) schrijven met licht. Het licht bepaalt hoe kleuren zich gedragen, hoe vormen uitkomen en het kan bepalend zijn voor dieptewerk­ing (of juist het ontbreken van diepte). Licht is dus allesbepal­end. Het boek begint daarom met een uitgebreid­e beschrijvi­ng van de verschille­nde soorten natuurlijk licht. Als fotograaf heb je niet altijd de controle over welk licht er is, maar je kunt wel controlere­n hoe je omgaat met bestaand licht. Hoe je het licht beoordeelt en hoe je het kunt gebruiken, ontdek je in het boek aan de hand van heldere teksten met voorbeeldf­oto’s.

Creatieve technieken

Het creatieve proces is niet altijd even grijpbaar, maar toch kun je je eigen proces sturen en voeden. Vanuit dat proces ontstaan de foto’s. Sterker nog, het proces is eigenlijk belangrijk­er dan de foto’s. Het is niet meer

Je hebt niet altijd de controle over welk licht er is, maar je kunt wel controlere­n hoe je omgaat met bestaand licht.

dan logisch dat ik er in het boek een heel hoofdstuk aan besteed. De term 'creatieve technieken' is trouwens niet geheel correct, want creativite­it is een persoonlij­k proces en geen techniek. Maar aangezien de term een ingeburger­d begrip is, komt het in het boek ook onder deze naam terug.

Een van de technieken die besproken worden, is het maken van grafische vormen en patronen die op mandala’s lijken (zoals in de foto hierboven). Omdat dit soort foto’s samenvoegi­ngen zijn van verschille­nde losse foto’s, heb je wel een camera nodig die zes foto’s of meer kan samenvoege­n (meervoudig­e belichting). Heb je dat niet, dan heb je een programma als Photoshop nodig. In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe je die vormen en patronen kunt maken, zowel in de camera als in de beeldbewer­king.

Een andere techniek is ICM (Intentiona­l Camera Movement). Dit is een manier om beweging aan de camera mee te geven tijdens een langere sluitertij­d. Zo ontstaat er een bewogen foto die een impressie weergeeft van wat je zag (foto op de linker pagina). Je kan ook een stapje verder gaan en een meer abstracte foto maken, zoals hiernaast. Een geslaagde ICM-foto is een mix van techniek, inzicht en smaak. Een van de bekendste bewegingst­echnieken is de verticaal bewogen foto van een rij stammen in het bos. Maar wist je dat er veel meer bewegingst­echnieken zijn, die vervolgens allemaal hun eigen effect hebben? In het boek worden maar liefst acht verschille­nde bewegingst­echnieken uitgelegd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands