CHIP FOTO Magazine

Bekijk de wereld in infrarood

Door een infraroodf­ilter ziet de wereld er opeens heel anders uit. We vertellen je waar je bij het fotografer­en op moet letten.

-

Door een infraroodf­ilter ziet de wereld er opeens heel anders uit. We vertellen je waar je op moet letten.

Het menselijk oog kan een enorm scala aan kleuren waarnemen, maar net buiten het menselijke gezichtsve­ld ligt het fascineren­de spectrum van infrarood licht. Hoewel we het infrarode licht niet kunnen waarnemen, kun je het wel zichtbaar maken met je camera. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.

Voor ons instapproj­ect in de infraroodf­otografie heb je je camera nodig (het maakt niet uit of het een dslr of een dslm is) en een infraroodf­ilter. Wanneer je een filter koopt, zorg er dan voor dat het past op de schroefdra­ad van je objectief. Goedkope infraroodf­ilters zijn al verkrijgba­ar vanaf ongeveer 10 euro. Een infraroodf­ilter laat alleen infrarood licht door de lens op de camerasens­or vallen. Veel licht is dat niet. Bovendien hebben de meeste moderne digitale camera’s een filter op de sensor om infrarood licht op het beeld zoveel mogelijk te elimineren. Dit betekent dat we wel vijf tot tien minuten moeten belichten om genoeg licht te krijgen voor de foto.

Voor profession­ele infraroodf­oto’s maken fotografen over het algemeen gebruik van speciale omgebouwde camera’s. Bedrijven zoals Advanced Camera Services kunnen camera’s ombouwen zodat ze voortaan alleen nog maar infraroodf­oto’s maken.

Met deze camera’s ontstaan spectacula­ire beelden, die eruit zien alsof ze uit een andere wereld komen. Ombouwen is echter veel duurder en ook nog eens onomkeerba­ar. Daarom zijn filters perfect om mee te beginnen.

„Met infraroodf­ilters maak je fascineren­de zwart-witfoto’s.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands