CHIP FOTO Magazine

De magie van maanlicht

Wil je van je nachtfoto’s iets bijzonders maken? Probeer dan eens het maanlicht boven zee vast te leggen. Wij leggen uit hoe je dat doet.

-

We leggen uit hoe je heel speciale nachtfoto’s maakt, zoals het vastleggen van maanlicht boven zee.

„Door de gekozen positie staat de maan hier centraal op de foto.

Het strand bij het vallen van de avond is een wonderbaar­lijke plek. De natuurlijk­e bewegingen van het water, de zachte lichtrefle­cties en de uitgestrek­theid van het strand en de zee. Profiteer van de mystieke sfeer door ‘s nachts te fotografer­en, zonder speciale apparatuur.

Voor onze foto waren we op het strand Blackpool Sands, bij Dartmouth in het zuidwesten van Engeland. Natuurlijk hoef je niet zo ver te reizen: we hebben hier aan de kust ook prachtige stranden en een groot meer is ook prima geschikt.

Het belangrijk­ste onderwerp van ons nachtlands­chap is niet de maan zelf, maar we willen het maanlicht wel een centrale positie geven. We plaatsen het zachte licht dat op de golven wordt gereflecte­erd, daarom bewust in het midden van het beeld. Een goede compositie is essentieel: de gebogen oeverlijn leidt precies naar de maansopkom­st en stuurt zo je blik.

De perfecte maanfase voor zo’n foto is natuurlijk volle maan. Die straalt het meeste licht uit, dat vervolgens op het zeeoppervl­ak wordt gereflecte­erd. Kijk dus regelmatig naar de weersverwa­chtingen, zodat je niet verrast wordt door een wolkendek. Tip: onderschat de duisternis niet. Zelfs als de maan helder schijnt, is ‘s nachts fotografer­en best lastig. Je kunt de knoppen van je camera nauwelijks zien en een vreemde omgeving kan gevaarlijk zijn in het donker. Bezoek je fotospot daarom eerst een keer overdag. Dan kun je ook al direct de perfecte positie voor je compositie vinden.

Neem naast statief, camera en groothoekl­ens ook warme kleding mee. De temperatuu­r koelt ‘s nachts verder af en als je het koud hebt neem je niet de tijd en het geduld die nodig zijn voor de perfecte foto. Extra tip: neem een hoofdlamp mee zodat je je handen vrij kunt houden.

1. Planning

Een goede nachtfoto vereist een goede voorbereid­ing. Je hebt de juiste maanfase nodig en de hemel mag niet worden bedekt door een dik wolkendek. Daarom plannen we onze foto met The Photograph­er’s Ephemeris (www.photoephem­e

ris.com). Je weet dan precies wanneer en waar de maan opkomt en kunt zodoende ruim op tijd op de juiste plek zijn.

2. Opbouw

We gebruikten voor deze foto een 15-30mm groothoekz­oom en monteerden de camera op een statief. Omdat er een vrij harde wind stond, hebben we het statief diep in het zand gedrukt en de zelfontspa­nner van de camera gebruikt.

3. Beweging voorkomen

Het moeilijkst­e deel van lange sluitertij­den is het krijgen van een scherp beeld. Elke beweging zorgt voor onscherpte. Ook de beweging van een trillende hand bij het loslaten van de ontspankno­p. Gebruik dus absoluut de zelfontspa­nner of een afstandsbe­diening.

4. Camera-instelling­en

Vermijd zeer lange sluitertij­den om te voorkomen dat sterren als strepen op de foto verschijne­n. Onze richtlijn: maximaal dertig seconden! Gebruik een groot diafragma en houd de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen.

5. De maan fotografer­en

De maan correct belichten is lastig omdat hij veel helderder is dan zijn omgeving. Als je bijvoorbee­ld details in de maan wilt zien, dan is het landschap te donker. Tip: voor het beste resultaat maak je twee afzonderli­jke foto’s die je naderhand samenvoegt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands