CHIP FOTO Magazine

Foto-expositie

-

National Geographic – Planet or Plastic?

In welke mate worden de dromen van kinderen beïnvloed door hun omgeving, cultuur, geschieden­is en levensomst­andigheden? Deze vraag was het startpunt van de fotografis­che ontdekking­sreis van Sofie Knijff, waarin ze onderzoek deed naar de droomwerel­d van kinderen. Tien jaar lang trok ze de wereld over en fotografee­rde ze kinderen in Mali, India, Zuid-Afrika, IJsland, Groenland, Brazilië, Nederland, Frankrijk, Spanje, China, Mongolië en Sri Lanka. Ze vroeg de kinderen wat hun dromen waren voor de toekomst en gaf hun de vrijheid zelf dit droomperso­nage vorm te geven. In elk land gebruikte ze dezelfde neutrale achtergron­d. Ze ontdekte dat veel kinderen in Mali de wens hebben dokter te worden, terwijl de kinderen in Groenland het liefst willen werken in lokale winkels, vliegvelde­n of zichzelf zien als jager.

Op verzoek van het Nederlands Fotomuseum heeft Sofie Knijff een installati­e van haar project gemaakt waarin haar werk geprojecte­erd zal worden op de ramen van het museum. Zodra de avond valt komen de droomwerel­den van de kinderen tot leven. De tentoonste­lling maakt deel uit van 'Nacht in / Dag uit', een nieuw project van het Nederlands Fotomuseum waar kunstwerke­n geprojecte­erd worden op de ramen van het museum. De installati­e zal tot en met 6 december van zonsonderg­ang tot zonsopgang vanuit de straatkant te zien zijn.

De kinderport­retten worden gebundeld in het fotoboek Translatio­ns. Het boek is vormgegeve­n door ontwerpers Kummer&Herrman en wordt uitgegeven door Hatje Cantz

Verlag. In het boek staan vijftig kinderport­retten, begeleid door een essay van Rutger van der Hoeven.

 ??  ?? T/m 6 december 2020
Nederlands Fotomuseum, Rotterdam www.nederlands­fotomuseum.nl
T/m 6 december 2020 Nederlands Fotomuseum, Rotterdam www.nederlands­fotomuseum.nl
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands