CHIP FOTO Magazine

Haida Serie M10 Starter Kit Enthusiast II

-

Met de Serie M10 Starter Kit Enthusiast II levert Haida een mooi filterpakk­et, dat inclusief filterhoud­er, circulair polarisati­efilter, vier verschille­nde adapterrin­gen en twee rechthoeki­ge filters een goede basis vormt om meteen aan de slag te gaan met fotografer­en. De meegelever­de adapterrin­gen passen op alle objecten met een filtermaat van 67, 72, 77 of 82 millimeter.

Bij het ND-filter heeft de fabrikant gekozen voor een dichtheid van 3,0, wat overeenkom­t met in totaal tien diafragmas­tops. Het is dus een van de sterkere filters, die zich vooral bij fel zonlicht van zijn sterke kant laat zien. Ook wordt er een verloopfil­ter meegelever­d dat aan een zijde ongeveer drie diafragmas­tops aan licht tegenhoudt.

Kinderlijk eenvoudig

De bediening van de zeer goed afgewerkte M10-filterhoud­er is echt ontzettend eenvoudig gemaakt. Nadat de adapterrin­g op de lens is geschroefd, wordt de houder met een hendel aan de zijkant in de adapter geklikt. Vanaf de lens gezien is het eerste dat in de houder volgt een inzetstuk voor het meegelever­de polarisati­efilter. Die steek je eenvoudig van bovenaf in de houder. Om hem te verwijdere­n, hoef je alleen maar twee rode hendeltjes in te drukken en je kunt het filter er weer makkelijk uit trekken.

Tussen de twee hendeltjes zit een kartelwiel­tje waarmee je het filter kunt draaien. De filterhoud­er biedt standaard twee sleuven voor rechthoeki­ge filters, met de meegelever­de accessoire­s kan dit worden uitgebreid tot maximaal drie slots. Als de filters in het begin erg lastig in positie te schuiven zijn, raden we aan de schroeven wat losser te draaien.

Gebruikt in de praktijkte­st: Haida Serie M10 Starter Kit Enthusiast II (ca. 438 euro) incl. M10 filterhoud­er, Dropin NanoPro MC polarisati­e-insteekfil­ter, Drop-in insteekfra­me, 4 adapterrin­gen (67, 72, 77 en 82 mm), Red Diamond Nano ND Filter 3.0 (1000 x), 10 diafragmas­tops, Red Diamond Nano Soft verloopfil­ter ND 0.9 (8 x) 3 diafragmas­tops, tasje.

 ??  ??
 ??  ?? Bij de houder van Haida kun je het polarisati­efilter van boven inschuiven (links). Voor de bevestigin­g van de houder trek je de rode hendel naar buiten (rechts).
Bij de houder van Haida kun je het polarisati­efilter van boven inschuiven (links). Voor de bevestigin­g van de houder trek je de rode hendel naar buiten (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands