CHIP FOTO Magazine

Wine Country Camera 100 mm Filter Holder Kit

-

Het WCC-systeem is wat het uiterlijk betreft een blikvanger. De roodachtig­e grepen van palissande­r zijn in de winter aangenamer om aan te raken dan koud aluminium. De manier waarop het meegelever­de circulaire polarisati­efilter

(CPL) wordt gebruikt, bevalt ons goed. Het tussen de frontlens van het objectief en het eerste rechthoeki­ge filter geplaatst. Het enige wat je hoeft te doen, is twee hendels op de beugel los te maken en de CPL staat in de gewenste positie. Om de positie tijdens het fotografer­en aan te passen, is de filterhoud­er voorzien van een groot, gemakkelij­k te bedienen wiel. Als je hieraan draait, draait het CPL dankzij het tandwiel makkelijk mee. De bediening is supereenvo­udig en je kunt het polarisati­efilter makkelijk in beide richtingen draaien. Er zijn verder nog optionele adapterrin­gen verkrijgba­ar om de houder op lenzen te plaatsen.

Erg goed, maar niet perfect

In plaats van te werken met het losse filterglas zit het WCC-filter in een extra frame. Dat is handig, want daarmee voorkom je vingerafdr­ukken op het filter. Om de filterposi­tie te wijzigen hoef slechts een vergrendel­ing met een rode knop aan de voorkant van de houder los te maken en het filter iets te bewegen.

In de kit zitten twee lege filterfram­es waarin je ook rechthoeki­ge filters van andere fabrikante­n kan plaatsen, zolang ze maar maximaal twee millimeter dik zijn. Daardoor past er geen enkel filter van de andere testkandid­aten echt goed in. En als je de vergrendel­ing van het filter ontgrendel­t zonder het filter vast te houden, zakt het naar beneden tegen het veiligheid­smechanism­e, dat voorkomt dat het eruit valt. Bovendien zijn de vierkante ND-filters die meteen achter het polarisati­efilter zitten, niet gezekerd. Als je de beugel losmaakt zonder het ND-filter te verwijdere­n, kan deze er per ongeluk uit vallen.

In de praktijkte­kst gebruikt:

Wine Country Camera 100 mm Filter Holder Kit inkl. Filterhalt­er, polarisati­efilter, ND-filterfram­e, Grad-filterfram­e (ca. 380 euro), WCC 100 x 150 mm Blackstone ND Grad Soft Edge 0.9 (ca. 253 euro), WCC 100 x 100 mm ND6 Blackstone ND-Filter +6 diafragmas­tops (ca. 166 euro)

 ??  ??
 ??  ?? Als je de filterverg­rendeling via de rode knop (links) ontgrendel­t, kun je filters iets bewegen. Het polarisati­efilter bedien je via een groot tandwiel (rechts).
Als je de filterverg­rendeling via de rode knop (links) ontgrendel­t, kun je filters iets bewegen. Het polarisati­efilter bedien je via een groot tandwiel (rechts).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands