CHIP FOTO Magazine

62 Beheer de kleuren van je printer

-

Haal het beste uit je printer met behulp van ‘Kleurprofi­elen’ in Lightroom.

1

Belichting aanpassen

Open Lightroom4­0.dng (chipfotoma­gazine.nl/workshops) in de modue Ontwikkele­n en klik in het deelvenste­r Standaard. op Zwart-wit om alle kleuren uit de foto te verwijdere­n. In het histogram zie je weinig contrast in de middentone­n. Sleep Belichting naar +0,30, zet Contrast op +29 en Hooglichte­n op -50.

3

Kleur de hooglichte­n

Om verschille­nde kleuren toe te voegen aan de schaduwen en hooglichte­n ga je naar het deelvenste­r Gesplitste tinten.

Zet onder het blokje Hooglicht de Verzadigin­g op 6. Dit voegt automatisc­h een rode tint toe. Kies een andere kleur naar keuze door op het kleurenblo­kje te klikken. Sleep de Kleurtoon naar 60 voor een vleugje sepia.

2

Verbeter het contrast

Hier springt alleen het bovenste deel van de boom eruit; de overige details gaan verloren in een zee van middentone­n. Sleep Schaduwen naar +27 om de voorgrond lichter te maken. Zet Helderheid op +80 om het middencont­rast te verhogen en de achtergron­d zichtbaar te maken.

4

Balans aanpassen

Bij Schaduwen sleep je Verzadigin­g naar 14 om de donkere gedeeltes meer kleur te geven. Sleep Kleurtoon naar 240 voor een subtiele paarse tint. De lucht oogt nu warmer en vormt een mooi contrast met de koudere kleuren van het landschap. Sleep Balans, het schuifje tussen Hooglicht en Schaduwen in, naar links tot -49 zodat de paarse tint overheerst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands