CHIP FOTO Magazine

Urbex fotografie

Het boek Lost Wheels is een ode van fotograaf Dieter Klein aan verlaten en deels overwoeker­de oude auto's die hij op tal van plaatsen in Europa aantreft. Een verbluffen­de en visuele atlas van klassieker­s die volledig vergroeid zijn met Moeder Natuur.

-

Een ode van fotograaf Dieter Klein aan verlaten en overwoeker­de oude auto’s die hij overal ter wereld tegenkwam.

De meeste autobezitt­ers zitten niet bepaald op een roestige auto te wachten. Fotograaf Dieter Klein daarentege­n gaat juist specifiek op zoek naar voertuigen die lange tijd niet meer hebben bewogen en misschien ook nooit meer zullen rijden.

De auto’s zijn net als Doornroosj­e al lange tijd in een diepe slaap. Van een Porsche en een Cadillac, tot de Volkswagen Kever en de Citroën DS. Ze staan in onopvallen­de achtertuin­en, in oude schuren en dichte bossen waar ze prachtig de charme van verval en de kracht van de natuur laten zien.

Het is daarbij niet ongebruike­lijk dat wildgroei de overhand heeft genomen. De werken van Klein zijn op zijn minst fascineren­d te noemen. De wagens zijn vaak volledig met mos bedekt en soms hebben hele bomen zich een weg door de auto gebaand.

Dieter Klein fotografee­rt niet simpelweg oude auto’s. Hij speelt met het perspectie­f en legt de oude auto’s artistiek vast met hun omgeving.

Sommige auto’s zijn pas na twee keer kijken zichtbaar op de foto.

Klein vindt zijn modellen in heel Europa, maar gaat ook graag naar de meest afgelegen streken van de Verenigde Staten. Voor de foto’s hiernaast was hij op reis in Zweden, de VS en Duitsland (van boven naar beneden). Hij vond de blauwe S7 Fram King, ook wel Fuldamobil genoemd, in de buurt van de gelijknami­ge Duitse stad Fulda.

„Als de mensen zijn vertrokken, neemt de natuur langzaam zijn ruimte terug.

Urbex- en autofotogr­afie

Met het boek Lost Wheels spreekt Klein vooral liefhebber­s van oldtimers en urbex-fotografie aan – een stijl waarin vervallen, verlaten gebouwen weer tot leven komen. Het geïllustre­erde boek biedt de lezers inspiratie en nodigt met zijn grootforma­at foto’s uit tot dromen en verwonderi­ng. De korte begeleiden­de teksten zorgen voor enige oriëntatie in deze prachtige jungle van beelden. www.dieterklei­n.de Klein is altijd en overal onderweg, op zoek naar oude auto’s. Hij neemt alle tijd om ze prachtig vast te leggen op beeld.

 ??  ?? 1934–1957 Citroën Traction Avant, Frankrijk
1934–1957 Citroën Traction Avant, Frankrijk
 ??  ?? 1956–1962 Fuldamobil, S7 Fram King, Fulda, Duitsland
1956–1962 Fuldamobil, S7 Fram King, Fulda, Duitsland
 ??  ?? 1950–1954 DKW F89 ‘Meisterkla­sse’, Zweden
1950–1954 DKW F89 ‘Meisterkla­sse’, Zweden
 ??  ?? 1974 Pontiac Grand Prix, Wyoming, VS
1974 Pontiac Grand Prix, Wyoming, VS
 ??  ?? Sommige auto’s staan al decenniala­ng langs de weg of in het bos geparkeerd, onopgemerk­t door mensen. De natuur maakt er melancholi­sche kunstwerke­n van.
Sommige auto’s staan al decenniala­ng langs de weg of in het bos geparkeerd, onopgemerk­t door mensen. De natuur maakt er melancholi­sche kunstwerke­n van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands