CHIP FOTO Magazine

Zo kies je jouw Leofoto-statief

Leofoto maakt carbonstat­ieven en statiefacc­essoires. Momenteel zijn er meer dan 45 verschille­nde statieven op de markt, dus hoe vind je het statief dat perfect bij jou past? We leggen uit hoe je snel kunt navigeren door het assortimen­t van Leofoto!

-

Carbonfibe­r statieven zijn erg populair. Heel begrijpeli­jk, want carbon oxideert niet onder invloed van (zee) water en zuurstof. Daardoor zijn de statieven erg duurzaam. Het zijn enorm sterke en lichte statieven die tegen een stootje kunnen.

De statieven van Leofoto zijn van goede kwaliteit en vergeleken met statieven van andere merken niet eens zo heel prijzig.

Het speciale aan Leofoto-statieven is dat ze worden vervaardig­d van tien lagen kruislings geweven carbon. Dat zijn twee tot vier lagen meer dan bij statieven van andere merken. De extra lagen maken het carbon nog sterker en stabieler, en ze dempen ook meer trillingen.

De statiefnam­en ontleed

De ruim 45 verschille­nde carbonstat­ieven van Leofoto lijkten qua naamgeving sterk op elkaar. Dus hoe ontcijfer je het verschil tussen een LS-324C, een LM-365C of een LX-254CT statief? Dat is eigenlijk heel makkelijk: de naamgeving is gebaseerd op de specificat­ies ervan. De namen zijn dus logisch opgebouwd, zoals te zien is in het overzicht hieronder.

Extra toevoeging­en aan de naam

Sommige statieven hebben nog een extra toevoeging. Dit zijn specialist­ische statieven met een zeer specifieke aanvulling op de reguliere versie. Zo heeft de LS-324CEX de letters 'CEX' in de naam. Dit betekent dat het statief is uitgerust met een Leveling base in plaats van een standaard platform. Dit maakt deze statieven in combinatie met een videokop ideaal voor het opnemen van video's.

Daarnaast is er een Ranger-statief met 'CVL' in de naam (LS-284CVL). Deze letters geven aan dat het statief is uitgerust is met een kantelbare middenzuil. Door de middelzuil te kantelen staat hij horizontaa­l boven het statief, wat interessan­t is voor bijvoorbee­ld macrofotog­rafie.

Tot slot zijn er statieven die eindigen op 'CM', wat staat voor Medium. Deze statieven hebben kortere poten. Het zijn compacte statieven die zeer geschikt zijn om mee op reis te nemen.

Meegelever­de balhoofden

Ook bij de Leofoto-balhoofden maakt de belangrijk­ste specificat­ie deel uit van de naam. Het nummer in de naam geeft de diameter van de kogel aan. Zo hebben de LH-40, de NB-40 en de CB-40 balhoofden een kogel van 40 millimeter. De letters in de naam hebben verder geen betekenis. De LH-balhoofden tref je aan bij de Rangers, de NB-balhoofden bij de Armours en de CBbalhoofd­en bij de Travelers. De meegelever­de balhoofden bij de Urban-statieven beginnen met de letters XB. Het LH-40PCL balhoofd heeft een QR-klem in plaats van een QRdraaislu­iting en een tweede horizontal­e as. Daardoor hoef je je statief niet elke keer waterpas te zetten, wat handig is voor panorama's of video-opnames. Het LH-40GR balhoofd is een compacte geared head met panoramafu­nctie. Dit balhoofd is ideaal voor landschaps- en architectu­urfotograf­en.

Elk balhoofd heeft een Arca-Swiss compatibel snelkoppel­ingsplaatj­e. Dit betekent dat elk plaatje op elk statief past. De lengte van het plaatje verschilt per balhoofd en varieert van 25 tot 70 millimeter. Ook hier kun je de belangrijk­ste specificat­ie afleiden uit de naam. Zo heeft het snelkoppel­ingsplaatj­e PU-25 een lengte van 25 millimeter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands