CHIP FOTO Magazine

Fotografis­ch gezien kan slecht weer enorm interessan­t zijn.

-

Een helder blauwe lucht is fijn voor op vakantie, maar wie wil nu een foto van een lucht waar geen sfeer in zit? Dramatisch­e wolken zijn enorme sfeermaker­s in een foto. Of je nu aan architectu­urfotograf­ie doet, of een landschaps­fotograaf bent, die dreigende wolkenluch­t is de smaakmaker in de foto.

Extreme wind/storm

Bij harde wind beweegt er veel. Soms zijn het de wolken die je voorbij ziet trekken, maar ook bomen vangen veel wind. Gebruik die beweging in een foto door een langere sluitertij­d te kiezen. Welke sluitertij­d de juiste is, is van te voren niet te zeggen. Experiment­eer met een aantal verschille­nde sluitertij­den en kies welke het mooiste resultaat geeft.

Regen

Door de regen zijn alle kleuren in de natuur verzadigd. Als je van volle tinten houdt, is dit hét moment om op pad te gaan. Maar ook direct na een regenbui is de natuur prachtig mooi.

Sneeuw

We lijken tegenwoord­ig haast geen winters meer te hebben. De momenten dat er daadwerkel­ijk sneeuw ligt zijn schaars, maar áls er sneeuw ligt, dan is het feest. Het witte deken van sneeuw tovert het landschap om tot een sprookje. En als de sneeuw niet blijft liggen, dan kan de sneeuwval zelf ook mooi zijn om te fotografer­en. Zoek dan bij voorkeur een donkere achtergron­d, zodat de witte vlokken goed zichtbaar zijn.

Mist

Mist heeft praktisch geen woorden nodig, het is een prachtige sfeermaker. Soms is de mist potdicht en zie je letterlijk haast niks. Dan lijkt het niet de moeite waard te zijn om naar buiten te gaan. Soms zal dat ook zo zijn, maar vaak hoef je maar de hoek om te gaan om een wereld te zien die als vanuit een sprookje voor je opdoemt. Laten we elkaar slecht weer en mooie foto‘s toewensen!

 ??  ?? Wolken
Wolken
 ??  ?? Volle kleuren na regen
Volle kleuren na regen
 ??  ?? Mist
Mist
 ??  ?? Sneeuw
Sneeuw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands