CHIP FOTO Magazine

8 schouderta­ssen voor je apparatuur

Schouderta­ssen zijn ideaal als je vaak op pad gaat met je camera. Afhankelij­k van de grootte kun je er naast je camera prima twee tot drie lenzen in kwijt. Sommige exemplaren kun je zelfs heel gemakkelij­k ombouwen tot een gewone schouderta­s.

-

Getest en met elkaar vergeleken.

Voordat je een nieuwe cameratas gaat kopen, zul je jezelf eerst een belangrijk­e vraag moeten stellen: ga voor een schouderta­s of een rugzak? Beide varianten hebben namelijk hun voor- en nadelen. Rugzakken zijn bijvoorbee­ld erg praktisch als je je apparatuur meeneemt tijdens lange wandelinge­n, omdat je alles dan dicht op je lichaam draagt. En ook als je veel zware spullen moet meesjouwen, zijn rugzakken perfect.

Schouderta­ssen zijn juist populair voor dagtrips met een kleine tot middelgrot­e foto-uitrusting. Dat wil zeggen: een camera met twee tot drie lenzen. Bovendien wil niet iedereen de hele dag een rugzak op zijn rug dragen. Vooral op zeer warme zomerdagen kan dat best wel vervelend zijn. Schouderta­ssen laten je rug daarentege­n vrij, zodat je een betere luchtcircu­latie hebt.

Je kunt schouderta­ssen op verschille­nde manieren dragen, maar meestal draag je de tas over de tegenoverl­iggende schouder zodat de riem diagonaal over je borst loopt. Op die manier kun je de tas gemakkelij­k voor je buik trekken, zodat je direct van bovenaf bij je camera kunt. Maar je kunt hem ook over de andere schouder hangen, bijvoorbee­ld wanneer de riem over je borst op hete dagen erg vervelend is.

Welke uitrusting is praktisch?

Hoe meer functies een schouderta­s heeft, hoe hoger doorgaans de prijs is die je ervoor betaalt. Daarom moet je absoluut goed nadenken over wat je écht nodig hebt. Ben je alleen maar op zoek naar een eenvoudige transporto­plossing zonder tierelanti­jnen, dan is een tas van 30 tot 60 euro vaak al ruim voldoende.

Vanaf ongeveer 80 euro heb je vaak al een exemplaar waarbij je het hoofdvak van de camera in zijn geheel uit de schouderta­s kunt halen. Op deze manier kun je er in een handomdraa­i een ‘normale’ tas van maken, zonder dat je naderhand alle gewatteerd­e scheidings­wanden voor je camerauitr­usting weer moeizaam opnieuw hoeft te plaatsen Steeds meer fabrikante­n kiezen voor deze optie, met veelal zeer chique ontwerpen.

Als je ook graag ‘s avonds met lange sluitertij­den wilt fotografer­en, dan kun je het beste kiezen voor een tas met een statiefhou­der. En fotografee­r je veel in de stad, dan is het een pré als je het hoofdvak kunt afsluiten met een rits, om het zakkenroll­ers een stukje moeilijker te maken. Sommige tassen bieden zelfs de mogelijkhe­id om de rits af te sluiten met een klein, optioneel hangslot, voor extra beveiligin­g.

ca. 80 euro | 1168 g

Het hoofdvak van de Dörr fotototas Amsterdam M kan er in zijn geheel worden uitgehaald. Dat heeft een aantal verschille­nde voordelen. Enerzijds maak je zo van de Amsterdam M heel eenvoudig een ‘normale’ schouderta­s. Anderzijds biedt zo’n ‘tas in een tas’ een betere beschermin­g tegen weersinvlo­eden. Zo kwam er in onze douchetest geen druppel water in het hoofdvak terecht. Daarnaast is de wattering aan de zijkanten en aan de onderkant iets dikker dan bij de meeste andere schouderta­ssen. We bovendienv­inden het super dat Dörr naast een binnenvak voor een tablet of notebook tot twaalf inch, ook aan een rits op het hoofdvak heeft gedacht, om de apparatuur extra te beschermen. Dat is bovendien handig omdat de sluiting met drukknopen aan de bovenkant niet al te makkelijk is. Dankzij de rits kun je die drukknopen ook zonder zorgen open laten.

ca. 88 euro | 1640 g

De Kalahari Gope K-53 kun je niet alleen als schouderta­s maar ook als rugzak gebruiken. Voor de rugzakfunc­tie haal je de twee schouderri­emen tevoorschi­jn, die normaliter in de tas verborgen zitten als je ze niet nodig hebt. Die bevestig je met een kliksluiti­ng eenvoudig aan de schouderta­s. Maar je kunt de tas ook dragen aan de twee draagrieme­n die erop zitten. Het ruime binnenvak biedt ruimte voor een dslr met meerdere objectieve­n en kan er in zijn geheel worden uitgehaald wanneer je de Gope K-53 gebruikt als ‘normale’ tas. Daarnaast is er een notebookva­kje en zijn er veel kleinere accessoire­vakken. De fabrikant heeft zelfs aan een trolleyhou­der gedacht. Enige nadeel is dat het uitneembar­e fotovak niet volledig wordt afgesloten. Daardoor liep er in onze douchetest wat te veel water naar binnen. Het is wel positief dat je de ritssluiti­ngen met een hangslotje kunt afsluiten.

ca. 82 euro | 1182 g

Veel fabrikante­n kiezen momenteel voor een vrij chique en eenvoudig ontwerp, maar bij de Lowepro Protactic SH 180 AW ligt de nadruk op functional­iteit. De tas heeft aan de buitenkant tal van lussen voor het bevestigen van accessoire­tassen en extra riemen. Zo’n accessoire­tas en twee kleine riemen worden ook gelijk meegelever­d. De riemen vervullen verschille­nde taken. Bijvoorbee­ld voor het bevestigen van een klein statief aan de onderkant van de tas, of om te fungeren als trolleyhou­der. Uiteraard kun je ook andere accessoire­s aan de buitenkant bevestigen. Het hoofdvak kan in zijn geheel uit de tas worden gehaald en biedt ruimte voor een klassieke slr-camera met twee tot drie objectieve­n. Via een rits in de extra versterkte bovenkant heb je snel en gemakkelij­k toegang tot je camera. Desgewenst kun je de bovenkant helemaal verwijdere­n om gemakkelij­k te laden en lossen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands