CHIP FOTO Magazine

Ontwikkeli­ng in de camera

Wanneer je in jpeg fotografee­rt of video’s opneemt, past je camera (in tegenstell­ing tot fotografer­en in raw) direct al enkele correcties toe. We leggen je uit hoe je dit proces kunt beïnvloede­n.

-

Hoe je de automatisc­he correcties van je camera kunt beïnvloede­n.

Je kunt de raw-ontwikkela­ar op je pc natuurlijk volledig automatisc­h laten werken, maar voor veel fotografen is het heel verleideli­jk om het zelf te doen en je zelf te bemoeien met de verschille­nde correctiem­ogelijkhed­en. Maar welke opties heb je wanneer je je foto’s in de camera al op het juiste spoor wil zetten? Je hoeft jezelf in elk geval niet te beperken tot het aanpassen van de focus en de belichting. Je kunt ook de instelling­en bepalen die de camera gebruikt voor het ontwikkele­n van de foto’s.

In principe bestaat de digitale beeldbewer­king in een camera uit een serie software-instelling­en die worden toe

gepast zo gauw de sensor klaar is met het belichten van de foto en deze omzet naar een digitale afbeelding. De foto ontstaat wanneer de elektrisch­e signalen van de sensor door de processor worden geïnterpre­teerd. Deze signalen kunnen door elektronis­che schakeling­en zoals bijvoorbee­ld de ISO-instelling­en ook permanent worden aangepast. Zodra een beeld is omgezet naar een digitaal bestand gaat de processor aan de slag. Zo regelt het systeem onder andere de witbalans, de helderheid, de scherpte, de kleur en het contrast, voordat het voltooide beeld wordt opgeslagen in het buffergehe­ugen en later op de geheugenka­art.

Fotografee­r je in raw, dan heb je meer opties bij de nabewerkin­g.

Neem de controle

Wanneer je in raw fotografee­rt, worden deze gegevens naast de foto opgeslagen in een bestand. Bij het nabewerken kun je vervolgens de waarden naar wens aanpassen. Fotografee­r je in jpeg, dan vindt er al nabewerkin­g plaats voordat het beeld op de geheugenka­art beland. Er is dan geen weg meer terug. Maar er is nog een andere mogelijkhe­id. Je kunt de beslissing­en overlaten aan de camera, maar je kunt het proces ook handmatig instellen. Witbalans, ruisreduct­ie en ook lenscorrec­ties hebben in het menu meestal een eigen onderdeel.

Correctief­uncties zoals kleurstijl­en, contrast, scherpte en verzadigin­g worden daarentege­n bij de rawontwikk­eling meestal samengevat in één onderdeel.

Deze presets hebben bij de verschille­nde camerafabr­ikanten ook verschille­nde namen. In de EOS-camera’s van Canon heten ze ‘Picture Styles’, bij Sony ‘Creative Styles’. Bovendien verschille­n de waarden en hun effecten ook van fabrikant tot fabrikant. En toch zijn er ook vaak overeenkom­sten, zoals een standaardp­rofiel met speciale instelling­en voor portreten landschaps­foto’s, en een preset voor eenvoudige, monochrome

beelden. Denk er wel aan dat fotoprofie­len soms dezelfde of een vergelijkb­are naam hebben als de automatisc­he programma’s van de camera, maar dat ze alleen de resulteren­de foto’s en video’s beïnvloede­n. De fotoprofie­len veranderen niets aan de instelling­en, zoals diafragma en sluitertij­d. Een voorbeeld: wanneer je de portretmod­us selecteert, neemt de camera de volledige controle over de autofocus en wordt er waarschijn­lijk een zo groot mogelijk diafragma gekozen. De portret-preset zal daarentege­n vermoedeli­jk de scherpte in de foto reduceren, om de kleuren in het gezicht wat zachter weer te geven.

Fotoprofie­l en doelgerich­t helderder maken

Naast de genoemde presets kun je meestal ook je eigen combinatie van scherpte, contrast en verzadigin­g opslaan. Met sommige camera’s kun je de presets afhankelij­k van de reeds bestaande instelling­en aanpassen. De dslm’s van Fujifilm bieden bijvoorbee­ld kant-en-klare presets die zijn gemodellee­rd naar de eigenschap­pen van het analoge filmmateri­aal van de fabrikant. De Velvia- of Provia-filmsimula­ties kun je echter ook aanpassen en naar eigen smaak verfijnen.

Net zoals je het hele beeld achteraf lichter of donkerder kunt maken, kun je ook heel doelgerich­t de donkere en lichte gedeeltes van de foto aanpassen, zonder dat de andere gedeeltes erdoor worden beïnvloed. Sommige camera’s bieden zelfs speciale programma’s die ervoor zorgen dat details in bijzonder contrastri­jke situaties behouden blijven. Het beeld dat vervolgens ontstaat doet wat denken aan een hdr-foto, wat niet per se negatief is.

 ??  ?? Bewerkte foto
Originele foto
Bewerkte foto Originele foto

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands