CHIP FOTO Magazine

Eenvoudige kleuraanpa­ssingen

Met de Lightroom-gereedscha­ppen voor het aanpassen van kleur versterk je fletse tinten zonder dat de krachtige kleuren oververzad­igd raken.

-

Versterk fletse tinten zonder dat de krachtige kleuren oververzad­igd raken.

Wil je je bewerkte foto’s online delen, dan hoef je niet gauw bang te zijn dat de kleuren oververzad­igd raken. Computersc­hermen kunnen namelijk miljoenen kleuren reproducer­en. Maar als je je foto’s wilt afdrukken moet je voorzichti­ger zijn met de kleurverza­diging, want printers kunnen niet alle kleuren reproducer­en die je op het scherm ziet. Voer je de verzadigin­g te sterk op, dan worden kleuren op de afdruk schreeuwer­ig en bevatten ze te weinig doortekeni­ng. Het is dus handig om je bewust te zijn van het verschil tussen afdrukbare en niet-afdrukbare kleuren. Met Lightroom kun je ook kleurzweme­n uit een foto verwijdere­n.

Zo’n warme oranje of koele blauwe tint kan ontstaan wanneer de automatisc­he witbalans van je camera niet goed werkt. Wit is niet altijd wit – dat hangt van het omgevingsl­icht af – en soms gaat je camera daar verkeerd mee om. Kleurcorre­ctie komt later uitgebreid­er aan bod, maar het is goed om nu al kennis te maken met de gereedscha­ppen die Lightroom hiervoor biedt. Iedere bewerking die je uitvoert in de ‘Ontwikkele­n’-module wordt opgeslagen in het deelvenste­r ‘Historie’. Daarom kun je meerdere stappen na elkaar ongedaan maken als je je bewerkinge­n terug wilt zien. Je kunt ook in een keer een aantal stappen teruggaan om naar een eerdere bewerkings­toestand terug te keren. Daarnaast is het mogelijk om versies van je bewerkte foto op te slaan als gemakkelij­k toegankeli­jke ‘Momentopna­men’.

Zo kun je verschille­nde bewerkinge­n uitprobere­n en die snel met elkaar vergelijke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands