CHIP FOTO Magazine

We built this city on Rock and Roll

- T/m 9 mei 2021 Van Eesteren Museum, Amsterdam www.vaneestere­nmuseum.nl

Onder andere Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Debbie Harry, Frank Zappa en David Bowie schitteren in de tentoonste­lling ‘We built this city on Rock and Roll’. De tentoonste­lling vertelt over de opkomst van de jeugdcultu­ur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek daarin speelde. In de tentoonste­lling staan foto’s die popfotogra­af Gijsbert Hanekroot in die jaren maakte centraal. Zijn foto’s van rockhelden en popiconen verschenen in die jaren op platenhoez­en en tijdschrif­tcovers en in kranten en muziekblad­en als OOR. Ze werden door ontelbaar veel jongeren gezien, uitgeknipt, opgehangen, gekoesterd en bewaard.

Om al deze foto’s en objecten te kunnen tonen, is in het Van Eesteren Paviljoen met steigerond­erdelen een extra verdieping gebouwd. Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum: “Het ontwerp daarvoor van Archetypis­ch refereert aan de bouw van poppodia. Die sfeer willen we oproepen. Bijkomend voordeel is dat we bezoekers hiermee voldoende ruimte kunnen bieden om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Dankzij de genereuze ondersteun­ing van fondsen, sponsoren en particulie­re donateurs die ons via een crowdfunda­ctie met VoordeKuns­t eerder vorig jaar hebben gesteund, konden we de tentoonste­lling zo bijzonder vormgeven.”

De loopbaan van Gijsbert Hanekroot (1945) als fotograaf in de muziekindu­strie begon in 1969 na een stage bij Philip Mechanicus. Zijn foto’s in deze tentoonste­lling vormen een mooi overzicht van zijn werk uit de jaren 60, 70 en 80 en zijn voorzien van persoonlij­ke anekdotes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands