CHIP FOTO Magazine

Foam 3h: Les Adu - I Am

Deze winter presenteer­t Foam 3h het werk van fotograaf Les Adu. De serie I Am bestaat uit meer dan honderd krachtige portretten die de veerkracht en trots van de zwarte gemeenscha­p laten zien.

-

Fotograaf Les Adu was diep getroffen door de dood van George Floyd door politiegew­eld in de VS en de daaropvolg­ende verontwaar­diging van de Black Lives Matter-beweging wereldwijd eerder dit jaar.

Adu wilde zijn acties niet alleen beperken tot het gebruik van virtuele hashtags. Daarom besloot hij zijn eigen emoties in beeld te brengen. In een zwart-wit zelfportre­t laat Adu zichzelf zien – kwetsbaar, emotioneel, sterk. Hij kijkt recht in de camera en naar de wereld en zegt: "Dit ben ik, een zwarte man, #IAM".

Al snel na het plaatsen van het portret op Instagram kreeg Adu talloze verzoeken van mensen die op dezelfde manier gefotograf­eerd wilden worden. Binnen drie dagen bracht hij zijn studio op orde en nam hij meer dan honderd portretten van vrienden, familie en kennissen. Op 25 augustus, precies drie maanden na de dood van George Floyd plaatsten alle door Adu geportrett­eerden hun foto om precies twaalf uur 's middags op Instagram. Door #IAM te gebruiken, verbeeldde­n de mannen en vrouwen die door Adu waren geportrett­eerd de veerkracht, vreugde, kracht en trots van de zwarte gemeenscha­p in een cruciale tijd waarin het nog steeds nodig is om de wereld eraan te herinneren dat zwarte levens ertoe doen – Black Lives Matter.

Les Adu, van Ghanese afkomst, is geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost en is autodidact­isch fotograaf. Hij heeft onder andere gewerkt voor de Gemeente Amsterdam, het Van Gogh Museum en Young in Prison. Les Adu studeerde Culturele Maatschapp­elijke Vorming aan de Hoge School van Amsterdam en werkt tevens als museumdoce­nt bij Foam.

De tentoonste­lling I Am wordt mede mogelijk gemaakt door de Van Bijlevelt Stichting en Kleurgamma Fine-Art Photolab.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Foam 3h: Les Adu - I Am T/m 11 april 2021
Foam, Amsterdam foam.org
Foam 3h: Les Adu - I Am T/m 11 april 2021 Foam, Amsterdam foam.org

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands