CHIP FOTO Magazine

2 In vogelvluch­t

Maak fascineren­de foto's van roofvogels. Ga naar vliegshows en fotoworksh­ops om je voor te bereiden op wildlife-fotografie.

- MANUEL KETTERER Recente foto's, tips en fotoworksh­ops vind je op: facebook.com/ manuelkett­ererphotog­raphy

De ransuil zweeft sierlijk en bijna geruisloos door de lucht. Maar als je ze in het wild wilt vastleggen, heb je niet alleen geduld nodig, maar ook de nodige kennis. Fotograaf Manuel Ketterer weet daar alles van.

En het is nog niet zo gemakkelij­k om je die kennis eigen te maken. Daarom organiseer­t Manuel steeds opnieuw foto-evenemente­n in de buurt van Mannheim, waar dergelijke foto's in een gecontrole­erde omgeving en in samenwerki­ng met valkeniers gemaakt kunnen worden. De resultaten zijn echt de moeite waard. Manual was voor deze foto in het Beierse bos en gebruikte de gouden herfstblad­eren als sfeervolle achtergron­d. Ook openbare vliegshows zijn erg geschikt, alleen heb je dan meestal niet zo'n mooie achtergron­d.

Snel en nauwkeurig

Wil je vogels tijdens hun vlucht vastleggen, dan moet je snel zijn. Stel je camera in op de burst-modus en werk met korte sluitertij­den. Om te voorkomen dat de foto's te donker worden, moet je de ISO iets verhogen. Manuel fotografee­rt hier met een diafragma van f/2.8, een sluitertij­d van 1/1250 seconde en ISO 1250. Werk ook met continue AF (AF-C of AF-Servo) en een half ingedrukte ontspankno­p, zodat je camera automatisc­h blijft scherpstel­len op het onderwerp.

Om de vogels voor een onscherpe achtergron­d af te beelden, heb je een lange brandpunts­afstand en een zo groot mogelijk diafragma nodig. Een profession­eel en duur 400mm objectief is niet nodig. Manuel fotografee­rt hier met en Canon 80D en een

Canon 70-200mm f/2.8.

 ??  ?? Canon EOS 80D met EF 70-200mm f/2.8 L IS III USM | 304 mm (KB) | f/2.8 | 1/1250 s | ISO 1250
Canon EOS 80D met EF 70-200mm f/2.8 L IS III USM | 304 mm (KB) | f/2.8 | 1/1250 s | ISO 1250
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands