CHIP FOTO Magazine

Een beter perspectie­f

Corrigeer scheve lijnen in je architectu­urfoto’s met de Upright-modi van Lightroom.

-

De muren van verreweg de meeste gebouwen staan exact verticaal. Maar zeker als je dichtbij een gebouw staat en er een foto van maakt, lopen de lijnen op de foto schuin naar elkaar toe, zoals je duidelijk kunt zien op de voorbeeldf­oto. Deze zogenaamde convergere­nde lijnen ontstaan door het perspectie­f.

Hoe dichter je bij een gebouw gaat staan, hoe meer je je camera omhoog moet richten om de bovenkant van het gebouw ook in beeld te krijgen. Dat zorgt voor meer perspectie­fvervormin­g. De lijnen gaan ook sterker convergere­n als je met een groothoekl­ens fotografee­rt om het hele gebouw op de foto te zetten.

Om scheve lijnen te voorkomen kun je de afstand vergroten tussen de camera en het gebouw of van een hoger standpunt fotografer­en, zodat je de camera niet zo ver omhoog hoeft te kantelen. Wil je het profession­eel aanpakken, dan kun je een speciale tilt-shiftlens kopen waarmee je convergere­nde lijnen bij het fotografer­en tegen kunt gaan.

Maar Lightroom biedt ook uitkomst! Met behulp van de Uprightmod­i kun je handmatig of automatisc­h perspectie­fvervormin­g corrigeren om de muren in beeld weer recht te krijgen.

1 Handmatig corrigeren

Open Lightroom5­9.dng in de module ‘Ontwikkele­n’. Open het venster ‘Transforma­tie’. Sleep ‘Verticaal’ naar -69 om de verticale lijnen recht te zetten. Hierdoor gaat er bovenaan een deel van de foto verloren en ontstaan er onderin witte hoeken.

2 Afsnijden

Je kunt de witte hoeken verwijdere­n door ‘Schaal’ naar rechts te schuiven, maar hierdoor verlies je ook de bovenzijde van het gebouw. Met ‘Uitsnijden behouden’ verwijder je alleen de zijkanten. Deze handmatige aanpassing­en werken prima, maar er is een handigere techniek.

3 Maak een profiel

Klik onderin op ‘Opnieuw instellen’. Klik op ‘Profiel’ in het deelvenste­r ‘Lenscorrec­ties’. Vink ‘Correcties profiel inschakele­n’ aan. Zet ‘Merk’ op ‘Nikon’. Het profiel corrigeert niet alleen lensfouten, maar kan ook het perspectie­f corrigeren.

4 Automatisc­he correctie

Ga naar het deelvenste­r 'Transforma­ties' en klik op ‘Automatisc­h’ om scheve horizontal­e en verticale lijnen automatisc­h te corrigeren. Dit levert kleinere witte hoeken op die je handmatig verwijdert met het uitsnijdge­reedschap (sneltoets: R).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands