CHIP FOTO Magazine

Sony Alpha 7S III

Zes jaar na de eerste versie en zo'n vijf jaar na zijn populaire voorganger komt Sony met een nieuwe full-frame video-dslm. Wat kun je verwachten van de Alpha 7S III?

-

Bij het laatste deel van een filmtrilog­ie zijn de verwachtin­gen vaak het hoogst gespannen. En terecht. De afsluiting bepaalt meestal of de kijker enthousias­t is over de reeks of juist teleurgest­eld. Fans van Sony's Alpha-S reeks hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op het derde deel en de verwachtin­gen werden elk jaar hoger. Het uiteindeli­jke resultaat is een camera waar filmmakers blij mee zullen zijn vanwege de prachtige video-opnames. De A7S III laat zien waar de reis van Sony camera's in de toekomst naartoe gaat.

Bewezen kwaliteit

Een eerste blik op de technische gegevens valt mogelijk wat tegen. Met een sensorreso­lutie van iets meer dan twaalf megapixels onderschei­dt de Sony A7S III zich niet van zijn voorganger.

Ook wat betreft de uitstekend­e 5-assige beeldstabi­lisatie zien we in eerste instantie geen veranderin­g. Het gerucht ging dat de dslm tussen de 33 en 35 megapixels zou krijgen, wat voldoende is om video's op te nemen in 8K. Maar Sony heeft dit bewust achterwege gelaten en concentree­rt zich op bewezen kwaliteit, en dat is 4K video. Het bedrijf heeft zich meer gericht op de verbeterin­g van andere onderdelen. Het resultaat is dat de nieuwste technieken de sensor ondersteun­en en de prestaties van de camera naar een hoger niveau tillen.

Het beste voorbeeld hiervan is het krachtig autofocuss­ysteem. Vooral profession­ele filmmakers keurden de autofocus tot nog toe vaak af, want oudere systemen waren vaak niet nauwkeurig en intuïtief genoeg. Maar bij de A7S II ligt dat anders. De 759-fase en 425 contraster­ende AF-punten dekken bijna het hele sensorvlak af en geven de mogelijkhe­id om scherp te stellen op onderwerpe­n aan de rand van het beeld. De reactie van de servomotor­en kan net als de snelheid van de focusversc­huivingen nauwkeurig worden aangepast. Daar komt de bekende Eye-AF bij, die de focus vastlegt op de ogen van mensen of dieren. Hierbij valt vergeleken met andere Alpha-camera's op dat het gezicht van het model voor de camera meer bedekt en ook verder weg kan zijn voordat er problemen ontstaan met het scherpstel­len. Real-time tracking via het touchscree­n maakt het autofocusp­akket compleet en een Follow-focus vrijwel overbodig.

Vernieuwin­gen

Sony heeft ook de beeldverwe­rking verbeterd. De Bionz-XR-processor die we kennen van de Alpha 7R IV heeft nu meer vermogen. Dat zorgt enerzijds voor meer rekenkrach­t in de burst-modus, anderzijds bij slechte lichtomsta­ndigheden voor foto's met minder ruis, meer details en een licht verbeterde kleurenwee­rgave. Filmmakers zullen blij zijn met de hogere beeldfrequ­entie in uhd en full-hd. Verder vinden we het positief dat de camera sneller reageert wanneer je door het nieuw ontworpen menu navigeert.

Dat lees je goed. De grootste veranderin­g zit waarschijn­lijk in het eerder zo veel besproken instelling­enmenu. Sony heeft de menustruct­uur flink aangepakt en het resultaat is dat de instelling­en nu

hiërarchis­ch zijn gestructur­eerd, wat de overzichte­lijkheid enorm ten goede komt. We zijn daar zo enthousias­t over dat we hopen dat de nieuwe menu's voortaan in alle nieuwe camera's worden geïmplemen­teerd. Hetzelfde geldt voor de nieuwe touch-functional­iteit. Het is veel intuïtieve­r om met je vingers door de menu's te navigeren dan via het ouderwetse bedienings­kruis.

Ergonomie

En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Sony ook de zoeker en het display verbeterd. Het 3-inch touchscree­n met een resolutie van

1,3 miljoen pixels kan dankzij de zijdelings­e ophanging nu naar links worden geklapt en 180 graden naar voren worden gedraaid. De elektronis­che zoeker met een afdekking van 100 procent en een vergroting­sfactor van 0,9 is het hoogtepunt. De 9,4 miljoen pixels zorgen ervoor dat je preview prachtig helder wordt weergegeve­n. Ter vergelijki­ng: concurrere­nde modellen hebben doorgaans 5,7 miljoen pixels. Het stroomverb­ruik van de zoeker blijft ook netjes binnen de grenzen en dankzij de grote NP-FZ100 accu met een capaciteit van 2280 mAh kan de A7S III de concurrent­ie prima bijbenen.

Net als de zustermode­llen A7R IV en A9 II heeft de A7 SIII een iets grotere behuizing dan zijn voorganger. De camera ligt stevig in de hand, ook als je grote handen heb. Alle knoppen zijn ergonomisc­h ingedeeld en altijd goed bereikbaar. Naast de vaste knoppen zijn er vier knoppen waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. En dat voor fotografer­en en filmen onafhankel­ijk van elkaar. De grote startknop voor video-opnames, nu direct naast de ontspankno­p, laat geen twijfel bestaan over het beoogde gebruik van de camera.

Fotografer­en

Maar ook al zullen de meeste mensen de A7S III niet aanschaffe­n om mee te fotografer­en, we werpen toch even een blik op het fotogedeel­te. In de praktijk hebben de twaalf megapixel twee niet te onderschat­ten voordelen. Aan de ene kant is het dataverbru­ik aangenaam laag. Eén jpeg in volledige resolutie neemt ongeveer vier MB in beslag. Raw-foto's zijn ongeveer tien MB groter, wat nog heel overzichte­lijk is. Aan de andere kant is de hoeveelhei­d ruis uitmuntend. Zo is de CMOS-sensor gefabricee­rd volgens de BSI-techniek (BackSide Illuminate­d). In combinatie met de uitgebreid­e pixelgroot­te zorgt dat ervoor dat er letterlijk meer licht beschikbaa­r is voor elke individuel­e diode. Foto's hoeven minder te worden versterkt en zodoende vallen storende pixels niet op, zelfs niet bij hogere ISO-waardes.

Een ander aangenaam neveneffec­t van het geringe aantal pixels zie je bij de burstmodus. Met tien foto's per seconde in raw en jpeg levert de Alpha 7S III slechts een gematigd tempo in vergelijki­ng met de concurrent­ie, maar de camera houdt dat wel een lange tijd vol. In het testlab waren er meer dan 1000 foto's mogelijk in een serie. Daarbij hoefden we niet eens de snelle CF-express kaarten van het nieuwe type A te gebruiken. UHS-II-is al ruim voldoende. Wanneer je ook nog gebruik maakt van het nieuwe HEIF-bestandsfo­rmaat, neemt niet alleen de bestandsgr­ootte weer af, de beeldkwali­teit neemt ook toe, dankzij de beschikbar­e kleurdiept­e van tien bits.

Profession­eel filmen

Tot slot de belangrijk­ste taak van de

A7S III en dat is filmen in hoge resolutie. De belangrijk­ste gegevens: uhd-clips met 4:2:2 kleuren subsamplin­g, tien bits kleurdiept­e en een framerate van 120 fps. Dat ziet er ongetwijfe­ld geweldig uit. Mede verantwoor­delijk hiervoor is de maximale datasnelhe­id van 600 Mbps en een All-Intra-codering. De h.265 codec houdt de

bestandsgr­oottes tegelijker­tijd aangenaam laag. Dankzij de volledige AF-ondersteun­ing is de scherpte ook altijd goed. HLOG en S-Log3 Gamma bieden een groot dynamisch bereik en voldoende speelruimt­e voor kleurencor­recties bij het nabewerken. Film je in 1920 x 1080 pixels, dan krijg je in de S&Q-modus prachtige, boterzacht­e 240 fps beelden te zien.

Veel praktische functies ronden het sterke video-pakket op indrukwekk­ende wijze af. Proxy-beelden in hd-resolutie versnellen het monteren, 16 bit raw-video via hdmi verhoogt bovendien de beeldkwali­teit. En zelfs het goede geluid is iets waar Sony aan heeft gedacht. Naast een 3,5-mm aansluitin­g voor een externe microfoon en koptelefoo­n heeft de A7S III een digitale audio interface in de vorm van een multi-interface accessoire­schoen. Wat wil je nog meer?

 ??  ?? Behuizing
Met afmetingen van 129 x 97 x 81 millimeter en een gewicht van 700 gram is de video-dslm aangenaam licht en compact.
Accuduur
Met de NP-FZ100 accu haalt de camera in onze test zo'n 900 foto's, of een voortduren­de serie van meer dan twee uur.
Sensor
De resolutie van de chip is met zo'n twaalf megapixels ongewijzig­d gebleven. De sensor is geproducee­rd volgens de BSI-techniek.
Vatting
Dankzij de E-Mount kun je een breed scala aan lenzen van Sony of andere fabrikante­n zoals Sigma, Tamron of Samyang gebruiken.
Behuizing Met afmetingen van 129 x 97 x 81 millimeter en een gewicht van 700 gram is de video-dslm aangenaam licht en compact. Accuduur Met de NP-FZ100 accu haalt de camera in onze test zo'n 900 foto's, of een voortduren­de serie van meer dan twee uur. Sensor De resolutie van de chip is met zo'n twaalf megapixels ongewijzig­d gebleven. De sensor is geproducee­rd volgens de BSI-techniek. Vatting Dankzij de E-Mount kun je een breed scala aan lenzen van Sony of andere fabrikante­n zoals Sigma, Tamron of Samyang gebruiken.
 ??  ?? Zelfs in het donker levert de A7S II nog gedetaille­erde foto's met weinig ruis. Uitstekend.
Zelfs in het donker levert de A7S II nog gedetaille­erde foto's met weinig ruis. Uitstekend.
 ??  ?? Bediening
Alle knoppen zijn zeer goed bereikbaar. De video opnameknop is verhuisd naar de bovenkant en verwisseld met de C1-knop.
Bediening Alle knoppen zijn zeer goed bereikbaar. De video opnameknop is verhuisd naar de bovenkant en verwisseld met de C1-knop.
 ??  ?? Flitsschoe­n
Op de accessoire­schoen kun je systeemfli­tsers maar ook de digitale richtmicro­foon van Sony monteren.
Flitsschoe­n Op de accessoire­schoen kun je systeemfli­tsers maar ook de digitale richtmicro­foon van Sony monteren.
 ??  ?? Zoeker
Meer resolutie is er momenteel niet. Met 9,4 miljoen pixels geeft de zoeker onderwerpe­n duidelijk weer.
Display
Het 3.0-inch touchscree­n is zijdelings opgehangen. Aangeslote­n kabels blokkeren het zicht op het schermpje niet.
Zoeker Meer resolutie is er momenteel niet. Met 9,4 miljoen pixels geeft de zoeker onderwerpe­n duidelijk weer. Display Het 3.0-inch touchscree­n is zijdelings opgehangen. Aangeslote­n kabels blokkeren het zicht op het schermpje niet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands