CHIP FOTO Magazine

DOOR LEZERS GETEST: Eizo CS2740

De vier testpanell­eden die we hebben geselectee­rd, zijn Lynn Van Vreckem (branding fotograaf), Wim Lievaart (fotograaf), Mirjam Jansma (fotograaf) en Wilco van Bragt (IT-consultant). Hier lees je hun ervaringen met de Eizo CS2740.

-

De CS2740 geeft foto‘s en video‘s precies weer zoals ze zijn. Zeer waarheidsg­etrouw. Er is een 4K uhd-resolutie voor films en een uitstekend­e scherpte voor foto‘s. Wat voor werk je ook doet, de CS2740 geeft alles betrouwbaa­r, scherp en nauwkeurig weer.

Deze monitor uit de CS-serie fungeert daarnaast ook als usb-hub, zodat je bijvoorbee­ld je muis en toetsenbor­d direct op de monitor kunt aansluiten. Bovendien kan de monitor ook gelijk je laptop opladen. Verder kun je de monitor in alle richtingen afstellen, zodat je altijd ergonomisc­h werkt.

Unboxing

De doos waarin de CS2740 wordt geleverd is degelijk en kartonkleu­rig. De monitor wordt compleet met reeds bevestigde voet geleverd. Er zit een installati­ehandleidi­ng in het Engels, Duits en Frans. Geen Nederlands­e vertaling dus, maar de tekeningen voor het aansluiten van de kabels en de verstelmog­elijkheden van de monitorsta­ndaard wijzen zichzelf. Bovendien valt er veel te vinden op internet. Naast de voedingska­bel worden er nog drie kabels meegelever­d. Een DisplayPor­t kabel, een USB type C kabel en een USB-upstreamka­bel. Wilco: "Een hdmi-kabel zit er niet bij, terwijl deze aansluitin­g toch heel veel gebruikt wordt." Op de monitorvoe­t zit een uitneembar­e ring voor de kabeldoorv­oer. Met een gewicht van 10,3 kilo Is de Eizo best een zware jongen. Lynn: "Als je iemand in de buurt hebt die je kan helpen is dit aan te raden."

Aansluiten

Je kunt de monitor in hoogte verstellen, een stukje naar voren en naar achteren kantelen en in de monitorvoe­t ronddraaie­n. Zo kun je heel gemakkelij­k iemand mee laten kijken die bijvoorbee­ld op een andere hoek van de tafel zit. Ook kun je de monitor van de landschaps­tand naar de portretsta­nd draaien.

De USB-C kabel kun je gebruiken om als extra scherm een laptop aan te sluiten. Naast beeld wordt de laptop tevens van stroom voorzien (60W), zodat je geen extra voedingska­bel nodig hebt. De monitor kan verder ook als usb-hub fungeren. Naast twee USB 3.1 poorten aan de zijkant bevinden zich aan de onderkant nog twee USB 2.0 poorten. Wim: "Hierop kun je eventuele randappara­tuur zoals een externe harde schijf (zonder stroomkabe­l), toetsenbor­d of muis aansluiten." Om de vier usb-poorten te laten werken dien je de usb-upstreamka­bel in de daarvoor bestemde poort te pluggen en te verbinden met je computer. Dat inpluggen vergt wel wat van de lenigheid van de mens. De kabelpoort­en zitten namelijk niet aan de achterkant maar aan de onderkant. Aangeslote­n via de usb-c kabel op een 13-inch Macbook Pro, bleek de usb-c kabel heel gevoelig qua aansluitin­g. Lynn: "Als je de kabel lichtjes aanraakt, valt de verbinding met de laptop meteen weg." Dit is een probleem dat wel vaker voorkomt bij USB-C aansluitin­gen. Voor de duidelijkh­eid: je kunt de Eizo dus op je computer of laptop aansluiten via hdmi, DisplayPor­t of USB-C.

Installere­n

Het installere­n van de monitor aan de hand van de bijhorende video gaat vlot. Wim: "Aangeslote­n via hdmi stond de monitor al direct op de juiste resolutie van 3840x2160 pixels ingesteld. Plug en play dus."

Om alles uit deze monitor te kunnen halen is het handig om de beschikbar­e software en handleidin­gen van eizo.nl te downloaden: • De uitgebreid­e User’s Manual (49 pagina’s) • De kalibratie software en handleidin­g

ColorNavig­ator 7 (100 pagina's)

• De Quick Color Match software en handleidin­g (104 pagina's)

De CS2740 wordt hardwarema­tig gekalibree­rd, wat een groot voordeel is als je met meerdere systemen op dezelfde monitor werkt. Wilco: "De monitor hoeft dan slechts met één apparaat gekalibree­rd te worden en door het delen van deze gegevens op de andere systemen is het beeld altijd kleurecht." Voor de kalibratie heb je nog wel een aparte kalibrator/sensor nodig, hier dien je dus wel rekening mee te houden bij de aanschaf van de monitor. Kalibreren doe je met de specifieke Eizo-software ColorNavig­ator. Het programma is zeer gebruikers­vriendelij­k. Sluit ook de usb-kabel aan (zoals de software ook verzoekt), want hiermee kan het programma ook de monitor opties die onder de on-screen menu’s zitten bedienen. Overigens is het beeld door Eizo al af fabriek gekalibree­rd en geeft direct een waarheidsg­etrouw beeld. Mirjam: "Wanneer ColorNavig­ator fouten geeft tijdens het kalibreren, kun je altijd bij Eizo terecht voor vragen." Ook kun je via de website de beeldkwali­teit beoordelen met dertien afzonderli­jke tests. Zonder kalibratie kun je in ColorNavig­ator kleur en helderheid aanpassen. De overige zeven modi kun je met kalibratie­hardware zoals X-Rite, Datacolor of hardware van Eizo zelf kaliberen.

Beeldkwali­teit

De 4K-uhd Eizo dekt maar liefst 99 procent van de in vergelijki­ng met sRGB grotere Adobe RGB kleurruimt­e af en heeft een resolutie van 3840x2160 pixels. Het beeld is zonder meer schitteren­d. De kleuren spatten van het scherm af en alles is haarscherp.

Ook als je het scherm vanaf de zijkant bekijkt. Wat ook opvalt is dat het scherm bijna niet reflecteer­t. De diepe intense kleuren en vooral de scherpte zijn indrukwekk­end. Mirjam: "Ineens besef ik weer waarom ik een profession­ele camera met L-lenzen heb aangeschaf­t!"

Als je de Eizo in Lightroom als tweede scherm gebruikt om de foto’s volledig te tonen is dat ideaal. Gebruik je de monitor alleenstaa­nd, dus zonder tweede scherm, dan worden de teksten te klein en zijn dan nauwelijks meer te lezen. Hierdoor dien je op je computer de tekstgroot­te aan te passen. Wilco: "Ik ben een Windows-gebruiker en met de schaalgroo­tte van 175 procent vind ik het prima te doen."

Fotobewerk­ing op deze monitor is een feest, vooral door de prachtige kleuren.

Ook bij het inzoomen naar 100 procent zie je hoeveel meer van een foto er kan worden weergegeve­n. De kleuren op dit scherm zijn gewoon fantastisc­h!

Bediening

De monitor heeft naast een aan/uit-schakelaar aan de onderkant een tiptoets aan de voorkant voor aan en uit en zes tiptoetsen voor bediening van het On Screen Display Menu. De tiptoetsen zijn voorzien van kleine witte ledjes. Bij aanraking geven ze een piepje, dit kun je eventueel in het OSD uitzetten. Wim: "In het OSD kun je verder veel gebruikte instelling­en toewijzen aan twee knoppen, F1 en F2 zoals helderheid, kleurmodus en informatie." Onder preference­s van het OSD kun je ook de instelling­en voor de portretsta­nd aanpassen.

De knoppen op het scherm zijn zeer handig te bedienen en het menu zit logisch in elkaar. Het handmatig instellen van de helderheid op de monitor is echt handig wanneer je in een donkere ruimte werkt (zeker in deze donkere periode). Het is heel fijn dat je dit zelf naar voorkeur kunt instellen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands