CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix DC-S5 vs. Sony A7C

Handzaam, licht en krachtig, dat zijn de kenmerken van de instapklas­se van fullframe-camera’s. Maar welke fabrikant presteert het beste? We zetten de nieuwste modellen van Sony en Panasonic tegenover elkaar.

-

Voor veel ambitieuze fotografen ligt de grens voor het kopen van een nieuwe camera rond de 2000 euro. Onlangs hebben zowel Canon, Nikon, Sony en Panasonic nieuwe instapmode­llen met een grote sensor in dit prijssegme­nt uitgebrach­t. De modellen van de twee laatstgeno­emde fabrikante­n zetten we in dit artikel tegenover elkaar. De Lumix DC-S5 is Panasonics kleinste fullframe-dslm tot nu toe, met compacte afmetingen die vergelijkb­aar zijn met een GH5. De camera heeft krachtige videofeatu­res en levert een uitstekend­e beeldkwali­teit. De Panasonic Lumix neemt het op tegen de titelverde­diger Sony A7C, een compacte en lichte systeemcam­era met bewezen technieken, die je op het eerste gezicht bijna zou kunnen verwarren met een APS-C camera uit de A6000 serie.

Dat voelt goed

In de eerste ronde kijken we naar de draagbaarh­eid. Beide camera’s zijn klein, voor de smaak van sommige gebruikers misschien zelfs te klein. Zo is de A7C slechts marginaal groter dan een Alpha uit de 6000 serie. Een formaat waar de meningen over verdeeld zijn, omdat niet iedereen alle vingers van de rechterhan­d goed kwijt kan. De Alpha is daarmee nog compacter dan de Panasonic en past uitstekend in je jaszak. In vergelijki­ng met de zustermode­llen is de Lumix S5 ook aanzienlij­k afgeslankt. De omvangrijk­e body’s van de Lumix S1, S1R en S1H zijn verdwenen. De nieuwste dslm van Panasonic is meer gericht op de handzame afmetingen van de GH5 of een camera uit de vorige Alpha-7 serie. De Sony Alpha 7C is dus compacter en bovendien nog zo’n 200 gram lichter dan de Panasonic en wint

daarmee dan ook een punt voor de draagbaarh­eid.

Wat de bediening betreft gaat er een punt naar de Lumix. Alleen de Lumix heeft een menu dat je kunt bedienen via het touchscree­n. De camera heeft ook een wieltje aan de voorkant, binnen de reikwijdte van je rechter wijsvinger, en een tweede wieltje aan de bovenkant. Iets waar we bij de Sony tevergeefs naar zoeken. Maar bij beide camera’s zijn alle knoppen heel goed bereikbaar en je kunt deels zelf bepalen welke functies je er aan toekent. De Panasonic heeft in totaal wel meer knoppen. Dit brengt de tussenstan­d op een gelijkspel. Een punt voor de compromisl­oze compacthei­d van de Sony en een punt voor de goed doordachte vormgeving van de Panasonic.

Uitstekend­e techniek aan beide kanten

In een technische vergelijki­ng doen beide dslm’s volstrekt niet voor elkaar onder. De fullframe-sensoren van beide systemen hebben een resolutie van zo’n 24 megapixel, of 6000 x 4000 pixels. Ook het ISO-bereik van 100 tot 51.200 (uit te breiden tot ISO 50 en ISO 204.800) is gelijk. Daarnaast hebben beide modellen een krachtige en betrouwbar­e 5-assige beeldstabi­lisatie. De eerste verschille­n komen pas aan het licht als we kijken naar de sluitertij­d. Beide camera’s zijn in staat om geluidloos te ontspannen, maar de snelste sluitertij­d van 1/16.000 s is voorbehoud­en aan de Lumix. De Alpha houdt het na 1/4.000 s voor gezien.

Vergelijkb­aar grote verschille­n zien we bij de zoeker. Beide modellen hebben een zoeker met een resolutie van ongeveer 2,36 miljoen pixels en dekken het beeld voor 100 procent af, maar er zijn flinke verschille­n in grootte en weergave. Zo ontbreekt in de kleine zoeker van de Alpha diagonaal zo’n 0,39 inch en is de vergroting­sfactor 0,59x. De zoeker van de Lumix is beduidend groter en heeft met zijn vergroting­sfactor van 0,74x een meer beeldvulle­nd en zodoende herkenbaar­der beeld.

De touchscree­ns hebben een zijdelings­e ophanging en kunnen tot 180 graden naar voren worden gedraaid. In beide gevallen hebben ze een doorsnede van drie inch. Maar het punt gaat naar de Panasonic, want die heeft een display dat met zo’n

1,8 miljoen pixels een bijna dubbel zo hoge resolutie heeft als het schermpje van de Sony.

Wat betreft de autofocus lijken beide dslm’s weer wat meer op elkaar. Het systeem van Sony doet het net met zijn 693 fase en 425 contraster­ende AF-punten net ietsje beter. De Alpha stelt net wat sneller scherp, alleen bij weinig licht doet hij het wat rustiger aan. De uitstekend­e ogen-AF en vloeiende real-time tracking doen de rest. Het DFD-systeem van de Lumix S5 biedt een vergelijkb­are ogenen gezichtshe­rkenning, maar heeft bij daglicht af en toe iets langer nodig om scherp te stellen. Daarom zijn we blij met de aanpasbare focusvelde­n. In het kader lees je gedetaille­erd hoe het met de beeldkwali­teit van beide dslm’s staat.

Beide tegenstand­ers presteren dus op een vergelijkb­aar hoog niveau. De textuurwee­rgave van de Lumix is zonder meer goed, maar bereikt niet het hoge niveau van de Panasonic DC-S1. Mogelijk is dit eerder een probleem van het objectief dat we gebruikten bij het testen dan van de camera zelf. Bij de DC-S1 konden we een objectief met vaste brandpunts­afstand gebruiken in de test. Bij de DC-S5 moesten we het zien te klaren met de Lumix S 3.5-5.6/20-60mm die toch niet helemaal optimaal is.

Wat fotografen en filmers willen

In ronde drie kijken we naar de features, functies en uitrusting met betrekking tot foto- en video-opnames. De Lumix DC-S5 biedt een zeer compleet pakket aan snelheid en flexibilit­eit. Sony vertrouwt daarentege­n op slimme afzonderli­jke features en bewezen technieken. In de burst-modus haalt de Alpha 7C met maximaal tien foto’s per seconde een maximale serie van ongeveer 250 jpeg’s. De Lumix DC-S5 komt op zeven foto’s per seconde, maar houdt die sprint wel ruim duizend jpeg’s lang vol. Bovendien leveren de bekende 4K en 6K fotomodi zestig, respectiev­elijk dertig foto’s per seconde in overeenkom­stige resolutie. De foto’s worden opgeslagen op een snelle UHS-II-kaart en indien nodig ook gelijk op

een UHS-I-kaart. De systeemcam­era van Sony gebruikt alleen maar een SD-slot, dat wel de snelle UHS-II-standaard ondersteun­t. Dat is wel ruim voldoende voor alledaagse fotografie.

Zoals we verwachten van een dslm van Panasonic levert de Lumix DC-S5 uitstekend­e videoprest­aties. Uhd-clips tot 60 fps, 4:2:2 kleuren subsamplin­g en tien bit kleurdiept­e zorgen voor een profession­eel niveau. In full-hd is zelfs een vloeiende 180 fps mogelijk. Daarbij is er het vlakke beeldprofi­el V-Log en V-Gamut (bekend van de Vari-Cam). Bovendien bevalt het dynamische bereik van de Lumix ons net iets beter dan dat van de Alpha. De jarenlange ervaring van de GH-serie is wat dat betreft merkbaar. Heel mooi! Hiertegeno­ver levert Sony uhd-video’s met maximaal 30 fps en full-hd clips tot 120 fps. 4:2:0 kleuren subsamplin­g en acht bit kleurdiept­e geven het maximum aan. De camera heeft in elk geval SLog beeldprofi­elen en de instelbare scherpstel­ling van de Alpha 7S III. Je kunt op beide camera’s een externe microfoon en een koptelefoo­n aansluiten. Een innovatiev­e digitale audio-interface in de accessoire­schoen vinden we alleen terug bij de Alpha 7C. Bovendien zijn de hdmi- en usb-poorten op de Sony slimmer gerangschi­kt en blokkeren ze het zicht op het scherm in de selfie-stand niet. Daar kan de Lumix in de toekomst absoluut nog iets van leren.

Objectieve­n

Tot slot nog een blik op de beschikbar­e objectieve­n. Daarin heeft Sony een flinke voorsprong. In totaal zijn er namelijk meer dan tweehonder­d verschille­nde objectieve­n voor de E-vatting (full-frame en APSC) beschikbaa­r. Dankzij de crop-functie zijn alle lenzen ook op elk moment bruikbaar. Dus als je al een Alpha uit de 6000-serie hebt, dan kun je probleemlo­os overstappe­n. Daar kan de Lumix DC-S5 niet aan tippen. Voor de nieuwe L-vatting zijn momenteel nog maar amper meer dan dertig verschille­nde objectieve­n te krijgen, weliswaar ook voor full-frame en APS-C. Zowel Sony als Panasonic hebben voor hun meest compacte full-frame camera’s ook twee bijpassend­e kitlenzen gepresente­erd. En die bevielen ons goed in de test. Zo beschikt de Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 over een zeer nuttig brandpuntb­ereik en levert ook een zeer bruikbare beeldkwali­teit. De Sony FE 28-60 mm f/4-5.6 is daarentege­n enorm compact en licht, maar valt qua beeldkwali­teit dan weer in het niet bij de kitlens van zijn concurrent.

 ??  ?? SENSORS
De foto’s van beide dslm’s zijn van een zeer hoog niveau. De grootte en resolutie van de sensors zijn met
24 megapixel identiek.
HANDZAAM
De Lumix DC-S5 weegt zonder lens ongeveer 700 gram. Het handvat is zeer ergonomisc­h, je kunt alle vingers van je rechterhan­d
uitstekend kwijt.
LANGERE ACCUDUUR
Dankzij de NP-FZ100 met 2280 mAh geeft de A7C het pas op na ruim 1300 foto’s.
ACCUDUUR
De DMW-BLK22 accu met een capaciteit van 2200 mAh levert genoeg stroom voor
zo’n 800 foto’s.
SENSORS De foto’s van beide dslm’s zijn van een zeer hoog niveau. De grootte en resolutie van de sensors zijn met 24 megapixel identiek. HANDZAAM De Lumix DC-S5 weegt zonder lens ongeveer 700 gram. Het handvat is zeer ergonomisc­h, je kunt alle vingers van je rechterhan­d uitstekend kwijt. LANGERE ACCUDUUR Dankzij de NP-FZ100 met 2280 mAh geeft de A7C het pas op na ruim 1300 foto’s. ACCUDUUR De DMW-BLK22 accu met een capaciteit van 2200 mAh levert genoeg stroom voor zo’n 800 foto’s.
 ??  ?? FLEXIBEL
Bij beide dslm’s is het 3-inch display zijdelings opgehangen.
Dat zorgt voor maximale flexibilit­eit
en comfort.
FLEXIBEL Bij beide dslm’s is het 3-inch display zijdelings opgehangen. Dat zorgt voor maximale flexibilit­eit en comfort.
 ??  ?? Met 20 millimeter in groothoek presteert de kitlens van de Lumix DC-S5 vooral goed bij landschaps­fotografie.
Panasonic Lumix DC-S5 met Lumix S 20-60 mm f/3.5-5.6 | 20 mm (KB) | f/8 | 1/250 s | ISO 100
Met 20 millimeter in groothoek presteert de kitlens van de Lumix DC-S5 vooral goed bij landschaps­fotografie. Panasonic Lumix DC-S5 met Lumix S 20-60 mm f/3.5-5.6 | 20 mm (KB) | f/8 | 1/250 s | ISO 100
 ??  ?? KLEIN & COMPACT
De Alpha 7C weegt zonder lens maar 500 gram en de afmetingen zijn minimaal. Erg handig wanneer je de camera meeneemt op reis. De greep is voorzien van rubber, wat zorgt voor
extra grip.
KLEIN & COMPACT De Alpha 7C weegt zonder lens maar 500 gram en de afmetingen zijn minimaal. Erg handig wanneer je de camera meeneemt op reis. De greep is voorzien van rubber, wat zorgt voor extra grip.
 ??  ?? Een brandpuntb­ereik van vier millimeter minder in vergelijki­ng met de kitlens van de Lumix DC-S5, valt bij uitgestrek­te onderwerpe­n direct op.
Sony Alpha 7C met SEL24105G | 24 mm (KB) | f/10 | 1/500 s | ISO 100
Een brandpuntb­ereik van vier millimeter minder in vergelijki­ng met de kitlens van de Lumix DC-S5, valt bij uitgestrek­te onderwerpe­n direct op. Sony Alpha 7C met SEL24105G | 24 mm (KB) | f/10 | 1/500 s | ISO 100
 ??  ??
 ??  ?? De autofocus van de Alpha 7C herkent zelfs bij standbeeld­en en foto’s het gezicht en de ogen.
De autofocus van de Alpha 7C herkent zelfs bij standbeeld­en en foto’s het gezicht en de ogen.
 ??  ?? De sensor van de Alpha geeft fijne structuren duidelijk weer, zelfs in moeilijke lichtomsta­ndigheden.
De sensor van de Alpha geeft fijne structuren duidelijk weer, zelfs in moeilijke lichtomsta­ndigheden.
 ??  ?? INTUÏTIEF
Vergeleken met de Lumix is de bediening van de Alpha wat beperkt. Het is ook jammer dat Sony de nieuwe menu’s met touchscree­nfunctie van de
Alpha 7S III niet heeft geïntegree­rd.
INTUÏTIEF Vergeleken met de Lumix is de bediening van de Alpha wat beperkt. Het is ook jammer dat Sony de nieuwe menu’s met touchscree­nfunctie van de Alpha 7S III niet heeft geïntegree­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands