CHIP FOTO Magazine

Twee kleine statiefjes

De Joby Gorillapod en Manfrotto Pixi zijn allebei compact, licht en handig. We testen de twee ministatie­fjes die vooral praktisch zijn wanneer grote statieven het laten afweten.

-

In plaats van grote, klassieke statieven hebben we deze keer twee ministatie­fjes onder de loep genomen. Het zijn de Manfrotto Pixi en de Joby Gorillapod 1K. Beide modellen zijn ontworpen voor een belasting van circa één kilo.

Beide statiefjes zijn handzaam en klein, zodat je ze prima in een accessoire­vak van je fototas kwijt kunt. De Gorillapod is aanzienlij­k lichter en weegt maar 145 gram. De Manfrotto Pixi is met 260 gram relatief zwaar, maar ze zijn allebei niet te vergelijke­n met een klassiek statief.

Qua stabilitei­t wint de Manfrotto Pixi de vergelijki­ng. De drie poten, die je onder verschille­nde hoeken kunt uitschuive­n, kun je ook uitstekend op ongelijkma­tige ondergrond­en gebruiken. En de mogelijkhe­id om de drie poten te gebruiken als videohandg­reep is onderweg ook heel handig. De flexibele poten van de Gorillapod zien er minder stabiel uit. Sterke windstoten kun je met beide modellen beter vermijden. De Gorillapod heeft wel een voordeel als er geen echt vloeropper­vlak beschikbaa­r is. De poten kunnen je namelijk bijna overal omheen klemmen, bijvoorbee­ld om een tak. Het nadeel hiervan is dat het terugbuige­n naar de oorspronke­lijke stand niet al te makkelijk is.

Licht compromiss

De stabilitei­t van de kleine kogelkop in de Gorillapod 1K loopt met een Fuji

X-T3 en Samyang 12mm f/2 al tegen zijn grenzen aan. Maar de fabrikant geeft ook uitdrukkel­ijk aan dat het statiefje is bedoeld voor compactcam­era’s. Met de genoemde apparatuur kun je beter kiezen voor de grotere 3K-variant van 390 gram. De Manfrotto Pixi kon prima overweg met dit gewicht.

Trekken we er voortaan vaker zonder een groot statief op uit? Dat hangt ervan af. Uiteraard niet in het geval van een klassieke fototour. Een gewoon statief is nou eenmaal de beste vriend van een landschaps­fotograaf. Maar tijdens lange wandelinge­n, waarbij elke gram telt, is het prettig als je één tot twee kilo extra thuis kunt laten. Wil je niet zonder statief van huis, dan sluit je met een ministatie­f een compact en licht compromis.

 ??  ?? De Joby Gorillapod kun je praktisch overal zeer betrouwbaa­r gebruiken.
De Joby Gorillapod kun je praktisch overal zeer betrouwbaa­r gebruiken.
 ??  ?? De Manfrotto Pixi kan ook het gewicht van een kleine digitale camera redelijk goed hebben.
De Manfrotto Pixi kan ook het gewicht van een kleine digitale camera redelijk goed hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands