CHIP FOTO Magazine

Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S

De nieuwe Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S een uitstekend­e profession­ele zoom met een zeer goede beeldkwali­teit en een uitgebreid­e uitrusting.

-

Met de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S heeft Nikon een belangrijk objectief voor het Z-systeem gefabricee­rd. Het was tot nog toe weliswaar mogelijk om de AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR uit de dslr-klasse via een FTZ-adapter op de Nikon Z te gebruiken, maar dat vereiste een aantal compromiss­en. Ervaren fotografen zullen daarom blij zijn dat er met de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S nu eindelijk een lichtsterk telezoom objectief is, dat echt is gemaakt voor het Z-systeem. Het objectief levert niet alleen uitstekend­e beeldprest­aties, maar heeft ook een aantal pluspunten in de uitrusting.

Persoonlij­ke bediening

De zeer hoogwaardi­ge behuizing is op alle kritieke punten afgedicht tegen stof en vocht. Dus als je bijvoorbee­ld een bruiloft gaat fotografer­en, dan kun je ook bij lichte regen prima op dit objectief vertrouwen.

Naast een grote zoomring en een focusring met een aangename weerstand en waarmee ook fijne handmatige focusinste­llingen mogelijk zijn, heeft het objectief nog een instelring. Aan deze ring kun je verschille­nde functies toewijzen via het menu van de Z-camera. Je kunt die ring bijvoorbee­ld gebruiken als diafragmar­ing, zodat je het diafragma traploos (en daarmee praktisch geruisloos) kunt instellen van f/2.8 tot f/22. Stel je het diafragma liever in via de draaiknop op de camera, dan gebruik je de instelring bijvoorbee­ld voor de belichting­scorrectie, of voor het instellen van de ISO-waarde.

De instelring is niet het enige waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. Het objectief heeft in totaal twee functietoe­tsen (L-Fn en L-Fn2), waarop je tal van verschille­nde zaken kunt instellen via het cameramenu. Bijvoorbee­ld het opslaan van de belichting en focus, de controle van de scherptedi­epte, de toegang tot de belichting­sreeksen en het activeren van onderwerp tracking bij actiefoto's. Bovendien is de L-Fn2 knop niet slechts één keer beschikbaa­r, maar vier keer. Deze knoppen zijn verdeeld met een interval van 90 graden rond de lens. Dat heeft als voordeel dat je de functie op de L-Fn2 knop vanuit alle posities kunt gebruiken. Dus ook wanneer je in portretmod­us fotografee­rt.

Het OLED-display op de bovenkant van de lens geeft verschille­nde soorten informatie weer. Bijvoorbee­ld de gebruikte brandpunts­afstand of het ingestelde diafragma. Voor landschaps­fotografie is het ook om de afstandsin­dicator weer te geven. Druk je de displaytoe­ts langer in, dan kun je de helderheid van het display veranderen en instellen of de afstand in meters of in voet moet worden aangegeven. Het display is vooral handig in een donkere omgeving en wanneer je met een statief fotografee­rt.

Amper verlies in scherpte bij 70 mm

In het testlabora­torium leverde de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S een eersteklas prestatie. Bij de kortste brandpunts­afstand

De fotoreeks geeft de mogelijkhe­den met het brandpuntb­ereik van de Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S weer. De grote afbeelding toont het totaalbeel­d van het Keulse havengebie­d tot aan de Grote Sint-Martinuske­rk. In de tweede afbeelding hebben we met 200 mm ingezoomd op een gedeelte. Voor de derde foto gebruikte we de nieuwe Z-teleconver­ter TC-2,0x en verdubbeld­en we de brandpunts­afstand tot 400 mm. bereikte het objectief op onze testcamera (de Nikon Z 7 met 45,7 megapixel full-frame sensor) een resolutie van ongeveer 90 procent in het midden. En dat met een open diafragma van f/2.8. Na twee stops bereikt het objectief bij 70 millimeter zelfs in de hoeken een resolutie van 80 procent. Dat betekent dat er bij 70 millimeter nauwelijks scherpte verloren gaat van het midden tot in de hoeken. Wanneer je inzoomt, neemt de scherpte iets af. Bij 200 millimeter haalt het objectief na twee stops nog altijd 86 procent van de maximaal mogelijke resolutie in het midden en 71 procent in de hoeken. Daarbij is de lenskwalit­eit erg goed. Zaken als vertekenin­g zijn met lage waardes van slechts 0,1 procent niet relevant. Ook over kleurzweme­n hoef je je dankzij de goede correctie geen zorgen te maken. Over het hele brandpuntb­ereik bedraagt de kleurzweem­breedte slechts 0,5 pixels. Wat betreft vignetteri­ng (afname van helderheid van het midden tot in de hoeken) zagen we in onze test bij een open diafragma van f/2.8 een helderheid­safname van ongeveer één stop. Na twee stops is de vignetteri­ng over het hele zoombereik met maar 0,1 stop bijna volledig verdwenen.

Op alle punten lichtsterk, uitstekend­e bediening, afgedicht, beeldstabi­lisatie.

Hoge prijs, met een gewicht van 1,5 kilo behoorlijk zwaar.

"De Nikkor Z 70-200mm f/2.8 biedt uitstekend­e prestaties, maar wel voor een flinke prijs."

Met de Nikkor Z 70-200 mm f/2.8 VR S heeft Nikon een krachtige telezoom gemaakt die bijna niets te wensen over laat. Naast de zeer uitgebreid­e uitrusting met vrij configuree­rbare knoppen, een constant groot diafragma van f/2.8 en beeldstabi­lisatie, biedt het objectief ook uitstekend­e prestaties. De prijs is echter hoog. Voor een bedrag van zo'n 2750 euro zullen waarschijn­lijk alleen profession­ele fotografen het objectief aanschaffe­n.

 ??  ?? Nikon Z 6 met Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S | 70 mm (KB) | f/2,8 | 1/6400 s | ISO160 De Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S is geschikt voor creatieve architectu­urfotograf­ie. Met een open diafragma van f/2.8 wordt de voorgrond licht onscherp weergegeve­n, om de focus naar de Dom van Keulen te leiden. Ook bij slechts 70 mm ontstaat er een lichte compressie van ruimtelijk­e afstanden.
Nikon Z 6 met Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S | 70 mm (KB) | f/2,8 | 1/6400 s | ISO160 De Nikkor Z 70-200mm f/2.8 VR S is geschikt voor creatieve architectu­urfotograf­ie. Met een open diafragma van f/2.8 wordt de voorgrond licht onscherp weergegeve­n, om de focus naar de Dom van Keulen te leiden. Ook bij slechts 70 mm ontstaat er een lichte compressie van ruimtelijk­e afstanden.
 ??  ?? Nikon Z 6 | 200 mm (KB) | f/5.6 | 1/200 s | ISO640 Om onderwerpe­n scherp af te beelden voor een onscherpe achtergron­d heb je niet altijd een open diafragma nodig. Hier lukt het ook met diafragma f/5.6.
Nikon Z 6 | 200 mm (KB) | f/5.6 | 1/200 s | ISO640 Om onderwerpe­n scherp af te beelden voor een onscherpe achtergron­d heb je niet altijd een open diafragma nodig. Hier lukt het ook met diafragma f/5.6.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bij een open diafragma wordt de helderheid alleen minder wanneer je inzoomt. Na twee stops is de vignetteri­ng weer bijna volledig verdwenen.
KORTSTE BRANDPUNTS­AFSTAND,OPENDIAFRA­GMA
Bij een open diafragma wordt de helderheid alleen minder wanneer je inzoomt. Na twee stops is de vignetteri­ng weer bijna volledig verdwenen. KORTSTE BRANDPUNTS­AFSTAND,OPENDIAFRA­GMA
 ??  ?? LANGSTE BRANDPUNTS­AFSTAND, OPEN DIAFRAGMA
LANGSTE BRANDPUNTS­AFSTAND, OPEN DIAFRAGMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands