Classic Cars (Netherlands)

Zeldzame coupés op basis van een VW Kever

Beutler Special Coupé, Rometsch Lawrence

- Tekst: Ingo Eiberg, Mark van Sommeren • Foto’s: Frank Ratering

In de jaren vijftig bouwden kleine carrosseri­ebedrijfje­s de mooiste creaties op basis van heel eenvoudige techniek. Zo stond de Volkswagen Kever aan de wieg van de beeldschon­e Rometsch Lawrence en de Beutler Special Coupé.

Wanneer je de Rometsch Lawrence en de Beutler Special Coupé naast elkaar ziet staan, vallen de verschille­n achter de B-stijlen het meest op.

Hele volksstamm­en zijn opgegroeid met de Volkswagen Kever. Ze gingen er voor het eerst mee op vakantie, kregen stiekem de eerste rijles of reden er elke dag mee naar het werk. Daarom staat de Kever, ook bij latere generaties, nog haarscherp op het netvlies. Veel minder bekend is dat er op basis van de Kever tal van speciale modellen zijn gebouwd. Er was geen chassis waarop je zo gemakkelij­k een andere carrosseri­e kon zetten dan dat van de Kever.

De bolle carrosseri­e van de Kever was heel eenvoudig van het chassis te scheiden. Ferdinand Porsche wilde het chassis voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken, bijvoorbee­ld voor militaire voertuigen. Toch maakte Volkswagen begin jaren vijftig nauwelijks gebruik van die mogelijkhe­id. Er werden maar twee modellen van de Kever aangeboden: de standaard uitvoering en het luxere model voor de export. Een vouwdak was optioneel leverbaar.

Ben Pon

In Wolfsburg werd het Kever-chassis overigens wel degelijk gebruikt voor andersoort­ige voertuigen. Zo reed er door de fabrieken een transportw­agentje, dat technisch identiek aan de Kever was. Beroemd is het verhaal van de Nederlande­r Ben Pon, die op een papiertje zijn ontwerp voor de T1 tekende. Inspiratie­bron was het transportv­oertuig uit de fabriek in Wolfsburg. Pons eerste schets resulteerd­e uiteindeli­jk in de Volkswagen T1. Toen hij de Kever ontwierp, had Ferdinand Porsche al rekening gehouden met de komst van een cabriolet. Enkel de cabriolets die Karmann in Osnabrück en Hebmüller in Wülfrath bouwden, werden na zware tests goedgekeur­d door Volkswagen. Karmann had een vierpersoo­ns cabriolet met een dik gewatteerd vouwdak gebouwd en de cabrio die Hebmüller toonde, was een tweezitter met een strak gesneden kap en een sportieve vormgeving. Wie in plaats van de gewone Kever of de twee cabrio's iets spannender­s, eleganters of snellers wilde hebben, kon daarvoor niet bij de fabriek zelf terecht. Toenmalig directeur

De toenmalige directeur was stellig: Volkswagen bouwt auto's, geen

carrosseri­eën.

Heinrich Nordhoff was stellig: Volkswagen bouwde auto's, geen carrosseri­eën. Hij wilde zelf in de hand houden hoe de auto's eruitzagen die zijn fabriek verlieten.

Toch verschenen ook zonder de zegen van Nordhoff tal van luxe coupés en cabriolets op basis van de Kever. De auto-industrie beleefde na de oorlog gouden tijden. Met name in het snel opkrabbele­nde Duitsland steeg de vraag naar mooie auto's explosief. Veel mensen wilden een luxe auto, maar wel met

de robuuste eigenschap­pen van de Kever. Er waren verscheide­ne fabrikante­n die een speciale carrosseri­e voor op het Kever-chassis maakten. De bekendste waren Dannenhaue­r & Stauss in Stuttgart, Drews in Wuppertal, Wendler in Reutlingen, Rometsch in Berlijn en Enzmann, Ghia Aigle en Beutler in Zwitserlan­d. Vooral Rometsch was ambitieus: het wilde de Amerikaans­e markt veroveren.

De oprichter van Rometsch had zijn kennis opgedaan bij de Berlijnse carrosseri­ebouwer Erdmann & Rossi, die in de jaren twintig en dertig speciale koetswerke­n bouwde op de chassis van Mercedes, Bugatti en Horch. Ook Johannes Beeskow, de huisontwer­per van Rometsch, had bij Erdmann & Rossi gewerkt. Later werd hij hoofd van de technische afdeling van Karmann. Op de autoshow van Berlijn in 1950 maakte Rometsch zijn debuut. De sportcoupé op basis van de Kever werd enthousias­t onthaald. Duitse filmsterre­n, die om de hoek in Babelsberg hun werk deden, waren graag bereid om de basisprijs van 8900 Duitse mark voor de auto te betalen – destijds een immens bedrag. Toen later Amerikaans­e supersterr­en als Gregory Peck en Audrey Hepburn een Rometsch kochten, had dat zeer positieve gevolgen voor de verkoop van de auto, die vanwege zijn gebogen taillelijn ook wel 'de banaan' werd genoemd. Om zijn elitaire klantenkri­ng iets nieuws te kunnen bieden, kwam Rometsch in 1957 met een compleet nieuw model dat duidelijk tegemoet kwam aan de Amerikaans­e smaak. Dat was de Lawrence. De door de Berlijnse ontwerper Bert Lawrence ontworpen coupé stond nog altijd op het chassis van een Kever en werd aangedreve­n door de standaardm­otor met 30 pk. De lijnen van de Karmann Ghia zijn al een beetje in de auto te herkennen. De auto was 2,5 keer zo duur als een Kever 1200.

Gewaagd Zwitsers plan

In het Zwitserse Thun bouwden de broers Ernst en Fritz Beutler auto's die nog exclusieve­r waren dan de Rometsch. Al in 1948 kwamen zij met een eigen cabriolet op basis van de Porsche 356, die toen in Gmünd werd gebouwd. Technisch was deze auto zeer nauw aan de Kever verwant. De broers Beutler hadden al snel door dat het chassis van de Kever vele mogelijkhe­den bood en vervolgens ontwikkeld­en ze in eigen beheer een 2+2-sportcoupé en een cabriolet. Dat was een gewaagde stap: omdat Volkswagen nog altijd weigerde om het chassis te leveren, moesten de broers – net als alle andere carrosseri­ebouwers – complete auto's kopen en daar de carrosseri­e vanaf schroeven. De broers toonden beide auto’s op de Salon van Genève in 1954. Aan de lang uitgerekte, ietwat Frans aandoende carrosseri­e, valt niet te zien dat de Beutler Special Coupé zijn techniek deelt met miljoenen Kevers. De basisversi­e wordt eveneens aangedreve­n door de 30 pk sterke motor van de Kever 1200. Wie het sneller en exclusieve­r wilde, kon de auto laten voorzien van Porsche-techniek. Zo'n auto werd dan wel duurder dan een standaard 356 Carrera. Met de 75 pk sterke motor van de Porsche 356 A 1600 Super presteerde de coupé van Beutler geweldig. Vanwege de hoge topsnelhei­d van 175 km/h was het verstandig dat de koper ook Porsche-remmen met grotere trommels liet monteren. De exclusieve Beutler Special Coupé dichtte het gat tussen Volkswagen en Porsche. Hij was bijna net zo ruim en net zo geschikt voor dagelijks gebruik als een Kever, maar had wel een krachtige motor.

Zeldzaamhe­den

De geslaagde mix van praktische bruikbaarh­eid en snelle prestaties maakt nog steeds indruk. Vanuit welke hoek je de Beutler Special Coupé uit 1958 ook bekijkt, zijn ontwerp heeft de vele decennia goed doorstaan en ook kwalitatie­f steekt de auto doordacht in elkaar. Bij de Rometsch Lawrence is dat wat minder het geval: als je de motorkap opent, zie je wat onnauwkeur­igheden. Doordat hij smaller is dan de Beutler, biedt hij minder binnenruim­te. Maar onderweg merk je aan zijn rijeigensc­happen, zijn veerkarakt­eristiek en het kenmerkend­e motorgelui­d meteen dat je in een aangepaste Kever rijdt. Het voelt alsof de auto zijn kloffie voor een smoking heeft ingeruild: dezelfde auto, andere uitstralin­g. Sportief is hij niet, maar zijn ontwerp mag er nog steeds zijn. De grote panoramisc­he voorruit, het koepelvorm­ige dak en het lijnenspel ademen de sfeer van de jaren vijftig, toen Amerikaans autodesign van grote invloed was op de Europese smaak. De Beutler Special Coupé is veel dynamische­r en levendiger dan de Rometsch Lawrence, wat ook niet zo vreemd is als je het vermogensv­erschil in ogenschouw neemt. Vanwege de lagere zitpositie heb je niet alleen aanzienlij­k meer hoofdruimt­e, maar ook een veel directer contact met de weg. Hoewel hij zijn afkomst niet verloochen­t, is de Beutler Special Coupé vooral een elegante verschijni­ng waarmee het heerlijk toeren is.

Dat er van deze twee exclusieve coupés op basis van de Kever uiteindeli­jk niet veel zijn verkocht, komt enerzijds door de hoge prijzen. Anderzijds kregen zij vanaf 1955 concurrent­ie van de Karmann Ghia, die een stuk goedkoper was. Van de Rometsch Lawrence zijn tussen 1957 en 1961 ongeveer 200 exemplaren gebouwd. De gebroeders Beutler verkochten slechts 28 exemplaren van de Special Coupés, waarvan zes met een Porsche-motor. Beide auto's laten zien dat in de jaren vijftig niet alles om de Volkswagen Kever draaide.

 ??  ?? Zeldzame coupés op basis van een VW Kever
Zeldzame coupés op basis van een VW Kever
 ??  ??
 ??  ?? Na het succes van de Rometsch Beeskow kreeg zijn opvolger een Amerikaans­e uitstralin­g. De Lawrence bleef een auto voor de rijke clientèle.
Na het succes van de Rometsch Beeskow kreeg zijn opvolger een Amerikaans­e uitstralin­g. De Lawrence bleef een auto voor de rijke clientèle.
 ??  ?? De initialen van de oprichter van Rometsch staan op de B-stijlen.
De initialen van de oprichter van Rometsch staan op de B-stijlen.
 ??  ?? Achter de passagiers lag de standaard motor uit de Kever 1200 met twee carburateu­rs.
Achter de passagiers lag de standaard motor uit de Kever 1200 met twee carburateu­rs.
 ??  ?? Vanwege de panoramisc­he voorruit was de deurconstr­uctie ingewikkel­d.
Vanwege de panoramisc­he voorruit was de deurconstr­uctie ingewikkel­d.
 ??  ?? De Rometsch Lawrence was een van de eerste Duitse auto's met een bekleed dashboard.
De Rometsch Lawrence was een van de eerste Duitse auto's met een bekleed dashboard.
 ??  ??
 ??  ?? Zowel voor als achter in de luxe Rometsch zit je krap.
Zowel voor als achter in de luxe Rometsch zit je krap.
 ??  ??
 ??  ?? Niet alleen de motor en de remmen uit de Porsche 356 A 1600 waren hoogwaardi­g, het interieur sloot er mooi bij aan.
Niet alleen de motor en de remmen uit de Porsche 356 A 1600 waren hoogwaardi­g, het interieur sloot er mooi bij aan.
 ??  ?? De Beutler Coupé dichtte het gat tussen de Kever en de Porsche 356. Hij is sportief, maar ook best ruim.
De Beutler Coupé dichtte het gat tussen de Kever en de Porsche 356. Hij is sportief, maar ook best ruim.
 ??  ??
 ??  ?? De elegante lijnen van de aluminium carrosseri­e monden uit in kleine staartvinn­en.Aan het uiterlijk van de Beutler zie je de nauwe verwantsch­apmet de Kever niet.
De elegante lijnen van de aluminium carrosseri­e monden uit in kleine staartvinn­en.Aan het uiterlijk van de Beutler zie je de nauwe verwantsch­apmet de Kever niet.
 ??  ?? Wie 30 pk niet genoeg vond, kon de Beutler ook krijgen met de 75 pk sterke motor van de Porsche 1600 Super.
Wie 30 pk niet genoeg vond, kon de Beutler ook krijgen met de 75 pk sterke motor van de Porsche 1600 Super.
 ??  ?? Nadat de productie in Thun in 1958 eindigde, werd de Beutler Coupé nog lange tijd in de Verenigde Staten aangeboden.
Nadat de productie in Thun in 1958 eindigde, werd de Beutler Coupé nog lange tijd in de Verenigde Staten aangeboden.
 ??  ?? De gebroeders Beutler hechtten veel waarde aan vakmanscha­p en mooie details.
De gebroeders Beutler hechtten veel waarde aan vakmanscha­p en mooie details.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands