Classic Cars (Netherlands)

Subaru XV 1.8T 4WD aut.

- Tekst: Jaap Peters • Foto’s: Igor Stuifzand

De wonderlijk­e Subaru XT lijkt zo uit een science fiction-film uit de jaren tachtig te komen. Het ging bij deze sportwagen niet eens om ultieme prestaties. De XT laat vooral heel mooi zien wat de stand van de techniek en de mode in de jaren tachtig was.

Wij houden van eigenwijze merken en dus houden we van De belangrijk­ste daad van het merk is dat het compleet z'n eigen gang gaat. Voor modetrends of hippe features in je auto hoef je bij Subaru niet aan te kloppen. Wel voor oerdegelij­ke, betrouwbar­e en doordachte techniek. De basisingre­diënten zijn bij elke autoliefhe­bber bekend: een boxermotor en vierwielaa­ndrijving. Waarom Subaru met dat laatste begon, is een bijzonder verhaal. Een Japans elektricit­eitsbedrij­f zocht in 1972 naar een oplossing voor hun probleem om installati­es op afgelegen locaties en in winterse omstandigh­eden te bereiken. Er werd een prijsvraag uitgeschre­ven en de industrie mocht ideeën aandragen. Subaru, dat al auto's bouwde sinds de jaren vijftig, stelde een compacte auto met vierwielaa­ndrijving voor en won de prijsvraag. Het ging om de Leone 4WD Station Wagon. De tweede generatie van

deze auto kwam ook naar Nederland en heette 1600/1800.

Colin McRae

Subaru had de smaak te pakken en groeide uit tot de grootste 4WD-personenau­tobouwer ter wereld. Geen Subaru ontkwam eraan, zelfs de kleine Justy was in de jaren tachtig en negentig met vierwielaa­ndrijving te koop. Maar over de Justy gaan we het nu niet hebben, en ook niet over de recente Trezia of Legacy. Zelfs de meest tot de verbeeldin­g sprekende Subaru van allemaal, de WRX, laten we links liggen. Al is het altijd goed om even bij deze beroemde auto stil te staan. Mede dankzij de rallysucce­ssen in het verleden, met onder meer wereldtite­ls voor Colin McRae en Petter Solberg, heeft de Subaru WRX een grote schare liefhebber­s. In 1993 deden de Japanners voor het eerst echt van zich spreken, toen de beroemde blauwe Impreza 555 met zijn goudkleuri­ge wielen en reuzespoil­er zijn debuut maakte. Ari Vatanen en Colin McRae waren de vaste rijders. Tussen 1990 en 2008 haalde Subaru 47 overwinnin­gen in het wereldkamp­ioenschap rally's en in 1995, 1996 en 1997 werd de constructe­urstitel behaald. De laag in de auto geplaatste boxermotor, de grote turbo en de vierwielaa­ndrijving vormden de juiste mix voor succes.

Subaru is nogal bescheiden over zijn palmares. Dat is prijzenswa­ardig, maar ook jammer. Op de WRX na, is elke Subaru snel in de vergetelhe­id geraakt. En dat terwijl je na enig speurwerk echt wel op leuke Subaru's kunt stuiten. Zo presenteer­de het Japanse merk in 1985 de XT. Het was voor Subaru een mijlpaal: tot halverwege de jaren tachtig hadden ze alleen auto's geproducee­rd waarbij de vorm de functie volgde. Dat leverde weinig appetijtel­ijke modellen op, zoals de Leone. Ondertusse­n kwam de Japanse concurrent­ie met de ene leuke sportwagen na de andere op de proppen. Toyota had de MR2, Mazda de RX-7, Nissan de Silvia en Honda de Prelude. Met de XT deed Subaru mee met de mode en sprak het

eindelijk een woordje mee in de categorie van de liefhebber­sauto's.

Scrabble

De XT brengt ons met z'n vierkante vormen rechtstree­ks terug naar Curry en Van Inkel, Spijkerhoe­k en de extravagan­te videoclips op MTV. Rond was in die tijd uit den boze. Probeer maar eens een detail te ontdekken dat niet uit scherp getekende lijnen bestaat. Wij kwamen niet verder dan de wielen, de uitlaat en het Subaru-logo. Bij de XT kun je elke modegril uit de eighties afvinken. De klapkoplam­p, een relikwie uit de tijd van Duran Duran en Frankie goes to Hollywood, ontbreekt niet. Net zo min als de enkele ruitenwiss­er, die je toen bij veel merken tegenkwam. Die verdwijnt als hij niet wordt gebruikt onder de motorkap, wat bijdraagt aan een betere stroomlijn.

Die stroomlijn is een belangrijk hoofdstuk in het XT-verhaal. In de jaren tachtig draaide alles in de autowereld om een woord waarmee je veel Scrabble-bonuspunte­n kunt scoren: de luchtweers­tandscoëff­iciënt of Cw-waarde. Daaraan werd bij de XT dan ook veel aandacht besteed. Vandaar dat hij voor die tijd een vooruitstr­evend ontwerp had. Voor een optimale aerodynami­ca werden aalgladde buitenspie­gels aangebrach­t en werd zelfs in de deurgreep een scharniere­nd klepje aangebrach­t om turbulenti­e te voorkomen. Dankzij de lage ligging van de flat four boxermotor, is de neus van de XT heel laag. Alles stond in het teken van een optimale stroomlijn. De vele tests in de windtunnel leverden een Cw-waarde op van 0,29, een waarde waarvoor je je tegenwoord­ig nog allerminst hoeft te schamen.

Commodore 64

Binnenin zetten de jaren tachtig zich voort. Als je iemand geblinddoe­kt in de auto laat plaatsneme­n, zal hij direct raden uit welke tijd de XT komt. Ook in het dashboard zie je overal scherpe vouwen en is er geen afgerond hoekje te bekennen. Welcome to the Eighties. Er is veel te ontdekken binnen in de XT. Kijk alleen al eens naar de vorm van het stuur. Het asymmetris­che naafstuk heeft de vorm van een pistool – alleen de Austin Allegro scoort met zijn vierkante stuur wat ons betreft nog hoger in de categorie 'vreemde sturen'. Aan weerszijde­n zijn satelliete­n aangebrach­t waarmee je onder meer de ruitenwiss­ers bedient. Daarin is Subaru niet uniek: ook Citroën had in de jaren tachtig talrijke modellen met satellietb­ediening. De keuzehende­l van de viertraps automaat heeft de vorm van de joystick waarmee

destijds computersp­elletjes werden gespeeld op de Commodore 64 of Atari. Overigens was de XT ook 'gewoon' met een handgescha­kelde vijfbak te koop. Om de futuristis­che sfeer compleet te maken, kon je de XT met een digitaal instrument­arium bestellen. Onze auto heeft helaas een redelijk gewoon ogend analoog klokkenspe­l. In het midden van het cluster is wel een boordcompu­ter geplaatst, waarin je onder meer informatie kunt aflezen over de aandrijvin­g van de wielen.

Subaru is geen merk dat zo'n vormgeving alleen voor de sier bedenkt. De XT zit doordacht in elkaar. Zo is de gehele stuurkolom – inclusief instrument­encluster! – in hoogte verstelbaa­r om de instap te vergemakke­lijken. Het grote uitneembar­e zonnedak was toen al voorzien van een windgeleid­er, die ervoor zorgde dat de wind keurig buiten het passagiers­gedeelte bleef. Nog zo'n bijzonderh­eid is de luchtverin­g: met een druk op de knop kun je de carrosseri­e wat verhogen, zodat je ook op een modderige weg met de XT uit de voeten kunt. Bij een snelheid boven de 80 km/h zakt de carrosseri­e automatisc­h weer in zijn oude positie. Tegenwoord­ig kun je zo'n systeem optioneel bij de dure merken bestellen, Subaru bood het dertig jaar geleden al standaard aan. En – hoe typisch – de luchtverin­g van de XT waarmee wij rijden, functionee­rt nog altijd naar behoren.

IHI-turbo

De 1,8-litermotor was voor die tijd hypermoder­n. Een computer regelde de ontsteking en zorgde voor de brandstofi­nspuiting. Het watergekoe­lde blok met een bovenligge­nde nokkenas voor beide cilinderba­nken is van aluminium

en heeft multipoint injectie. Het Japanse merk IHI leverde de turbo. Niet dat de XT een rallykanon is: 136 pk is zelfs voor de jaren tachtig vrij bescheiden. Verwacht van de XT dan ook niet dat hij de stenen uit de straat trekt, zeker niet als je de versie hebt met de automaat. Bij hoge toerentall­en hoor je een mooie roffel van de boxermotor, al is het geen intens geluid. Het geeft de XT wel nét dat tikje sportief karakter. De auto was buiten Europa overigens ook leverbaar met dezelfde motor zonder turbo, die het tot 97 pk schopte. Een zescilinde­r met 145 pk ging eveneens aan Europa voorbij en bleef voorbehoud­en aan de Verenigde Staten.

Het sneue is dat de XT geen succes werd voor Subaru. Doet het merk eindelijk iets vreemds, staat niemand erom te springen. Zelfs in thuisland Japan werden in de zes jaar dat de auto in productie was, maar iets meer dan 8000 exemplaren verkocht. Tegenwoord­ig is de spanning in het Subaru-gamma ver te zoeken. De enige auto die in de buurt komt van de XT, is de BRZ. Maar deze auto is, hoewel hij leuk rijdt, een kopie van de Toyota GT86 en lang niet zo inventief als zijn verre voorvader. De XT is na dertig jaar bijna uitgestorv­en. Jammer, hij had met al zijn slimme details een beter lot verdiend.

In Nederland hebben nog vijf XT's

een geldige APK. Het enige ronde detail aan de achterkant

van de XT is de uitlaatpij­p.

 ??  ?? Subaru XV 1.8T 4WD aut.
Subaru XV 1.8T 4WD aut.
 ??  ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Presenteer­t Subaru eindelijk een gewaagde auto, blijkt dat niemandero­m staat te springen.
Presenteer­t Subaru eindelijk een gewaagde auto, blijkt dat niemandero­m staat te springen.
 ?? ?? Niet alleen Citroën leverde in dejaren tachtig auto's met hydropneum­atische vering, Subaru ook!
Niet alleen Citroën leverde in dejaren tachtig auto's met hydropneum­atische vering, Subaru ook!
 ?? ??
 ?? ?? Dit was het toppunt van futurisme in de jaren tachtig, en eigenlijk nog steeds wel. Let op de vele details: het pistoolvor­mige, asymmetris­che stuur, de versnellin­gspook in joystick-vorm en de satellietb­ediening.De XT zit vol met details uit de tijd van Duran Duran en Frankie goes to Hollywood.
Dit was het toppunt van futurisme in de jaren tachtig, en eigenlijk nog steeds wel. Let op de vele details: het pistoolvor­mige, asymmetris­che stuur, de versnellin­gspook in joystick-vorm en de satellietb­ediening.De XT zit vol met details uit de tijd van Duran Duran en Frankie goes to Hollywood.
 ?? ??
 ?? ?? De klapkoplam­p was typisch voor Japanse sportwagen­s in de jaren tachtig.
De klapkoplam­p was typisch voor Japanse sportwagen­s in de jaren tachtig.
 ?? ??
 ?? ?? www.maikeldemu­nnik.nl
www.maikeldemu­nnik.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands