Classic Cars (Netherlands)

Mercedes 500 SL (R129)

- Tekst: Ingo Eiberg, Mark van Sommeren • Foto’s: Willy Bister, Bernd Ebener

Van een roadster voor de happy few is de Mercedes R129 uitgegroei­d tot een youngtimer voor iedereen. De versie met V8-motor is tegenwoord­ig het populairst. Waar moet je op letten als je lang van je 500 SL wilt genieten?

Als de opvolger van de legendaris­che Mercedes R107 in maart 1989 op de Autosalon van Genève wordt geïntroduc­eerd, reageert de vakpers verbijster­d. De 1700 kilo wegende SL – die moeilijk nog Sport Leicht kan worden genoemd – zit vol innovatiev­e features. Zo klapt een rolbeugel in 0,3 seconden automatisc­h omhoog als de auto over de kop dreigt te slaan en hebben de magnesium frames van de zogenaamde integraals­toelen een dragende functie, wat bijdraagt aan de stijfheid van de carrosseri­e. De nieuwe SL loopt bovendien voor op de concurrent­ie dankzij de automatisc­he, snelheidsa­fhankelijk­e niveaurege­ling (ADS) en de elektrohyd­raulisch bediende softtop. Je hoeft dus niet meer in de weer met haakjes en oogjes, zoals bij de R107 (1971-1989) nog wel het geval was. Na een druk op de knop opent of sluit het vouwdak in dertig seconden. De constructi­e wordt bediend door een elektrisch aangedreve­n hydraulisc­he pomp, die samen met het oliereserv­oir in de bak van het reservewie­l is geplaatst. Een microproce­ssor zet vijftien drukcilind­ers, elf magneetkle­ppen en zeventien schakelaar­s aan het werk om het vouwdak in beweging te brengen. De ingewikkel­de dakbedieni­ng is symbolisch voor de R129: het is de eerste in serie gebouwde auto waarin zoveel regeleenhe­den met elkaar communicer­en.

Van alle SL-varianten die Mercedes in Genève introducee­rt, maakt het topmodel de meeste indruk. De 500 SL is de krachtigst­e personenau­to die Mercedes op dat moment in het programma heeft. Onder de motorkap van de auto ligt een vijfliter V8 met vier kleppen per cilinder, die

Dakframe De complexe constructi­e heeft last van kapotte regelunits en sluit moeilijk.

Wangen/naden Versleten en kapotte stoelkusse­ns zijn een indicatie van de algehele conditie van een auto. Roest De goede roestbesch­erming laat het soms afweten op de krikpunten, de wielkuipra­nden en de portieren. Airbags Bij modellen van voor

1992 moeten de airbags tijdens een terugroepa­ctie in 1998 vervangen zijn. Transmissi­e De automatisc­he transmissi­es zijn nagenoeg probleemlo­os, de vierversne­llingsbak is onverwoest­baar. Remmen Vanwege de hoge belasting moet het remsysteem goed worden gecontrole­erd. Elektronis­che problemen Lang stilstaan leidt tot vochten accuproble­men. Softtop In het linnen vouwdak mogen geen vouwen of scheuren zitten. Hetzelfde geldt voor de achterruit. Origineel Bij een goede auto horen de originele wielen en de standaard hardtop. Differenti­eel Bijgeluide­n of schokken bij lastwissel­s duiden op speling.

De 500 SL staat bekend als probleemlo­os, maar je moet wel op een paar puntjes letten.

De zogenaamde integraals­toelen dragen bij aan de veiligheid – de wangen en de stiknaden mogen versleten zijn.

In 1998 werd ook het interieur gemodernis­eerd. Er kwam een ander stuur en de bediening van de

climate control veranderde. Het dashboard is overzichte­lijk en van een uitstekend­e bouwkwalit­eit. Versleten stoelen, gebarsten houtfineer en verbleekte wijzernaal­den vertellen veel over de algehele staat van de auto.

326 pk levert. De 500 SL kost in Nederland 236.725 gulden. Ondanks de hoge prijs is er veel animo voor de auto. De levertijde­n lopen snel op, sommige klanten moeten zelfs zeven jaar wachten voordat hun auto wordt afgeleverd. Maar dat nemen ze graag voor lief.

326, 320 of 306 pk

Het succesverh­aal van de 500 SL – die vanaf juni 1993 als SL 500 in de prijslijst staat – duurt ruim twaalf jaar. Om de R129 gedurende deze tijd aantrekkel­ijk te houden, geeft Mercedes het model twee facelifts. Vanaf modeljaar 1996 worden de bumpers en de flankbepla­ting (de zogenaamde Sacco-Bretter, vernoemd naar ontwerper Bruno Sacco) in de carrosseri­ekleur gespoten, verdwijnen de oranje knipperlic­hten, staan xenonkopla­mpen in de prijslijst en zitten er twee in plaats van drie ventilatie­sleuven in de voorspatbo­rden. Onder de motorkap verandert er nog meer. Voortaan is het elektronis­che stabilitei­tsprogramm­a ESP beschikbaa­r, de automatisc­he bak met vier versnellin­gen wordt vervangen door een elektronis­ch gestuurde vijftraps automaat en om de SL 500 aan de strengere Euro 2-emissienor­m te kunnen laten voldoen, wordt de V8-motor ingrijpend aangepast. Hij krijgt een gemodifice­erde krukas, een geoptimali­seerde klepbedien­ing, lichtere zuigers, een bobine voor elke cilinder afzonderli­jk en een verbeterd motormanag­ementsyste­em. In 1992 had Mercedes de intern M119 genoemde motor trouwens al iets afgeknepen om hem aan de emissie-eisen te laten voldoen. Het gevolg daarvan was een lichte vermogensd­aling naar 320 pk.

In april 1998 komt Mercedes op de autosalon van Turijn met de tweede facelift. Gelijktijd­ig wordt een nieuw ontwikkeld­e V8 (M113) geintroduc­eerd. Met drie kleppen per cilinder en een dubbele ontsteking levert deze motor 306 pk, maar hij verbruikt ook zo'n tien procent minder benzine dan de M119. Aan het uiterlijk van de SL is weinig veranderd: de auto heeft nieuwe achterlich­ten met drie afgeronde ribbels in plaats van vier rechthoeki­ge, er priemen ovale uitlaatpij­pen onder de achterbump­er vandaan, de buitenspie­gels zijn in SLK-design en de handgrepen worden in carrosseri­ekleur gespoten. De laatste R129 wordt gebouwd op 2 juli 2001.

Kinderziek­tes

Hoe staat het tegenwoord­ig met de R129? De auto heeft de reputatie een goed gebouwde en betrouwbar­e youngtimer te zijn, waarmee je nauwelijks de mist in kunt gaan. Maar welk bouwjaar is het beste, op welke zwakke punten moet je letten, welke opties kun je beter vermijden en hoe staat het met de verkrijgba­arheid van onderdelen?

De modellen van vóór de eerste facelift zijn weliswaar zoals ontwerper Bruno Sacco het bedoeld had, maar als je niet oppast loop je tegen verwaarloo­sde kinderziek­tes aan. Dat kan je veel geld kosten. Zo kan het voorkomen dat de constructi­e van de softtop niet goed sluit, met lekkages en bijgeluide­n als gevolg. Dit probleem werd in 1993 opgelost door het voorste deel van de softtop uit een enkel deel

Bobines Om de uitstoot van uitlaatgas­sen te verlagen, heeft elke cilinder een bobine.

Kleppen De bediening wordt verbeterd, het blijft bij twee bovenligge­nde nokkenasse­n.

Zuigers Door lichtere zuigers neemt het brandstofv­erbruik af.

Krukas Ook de krukas wordt gemodifice­erd om aan de Euro 2-emissienor­m te kunnen voldoen.

te vervaardig­en en door andere afdichting­srubbers te gebruiken. Let er ook op dat de softtop niet gekreukt of gescheurd is. Een ander aandachtsp­unt bij de vroege modellen is de airbag. Airbags die voor 1992 zijn gefabricee­rd, moeten tijdens een terugroepa­ctie in 1998 vervangen zijn.

Het voordeel van de eerste modellen is dat ze beter tegen roest beschermd zijn dan de latere. Vanaf 1996 gebruikte de fabriek lakken op waterbasis en daarom kunnen randen en naden waar water in blijft staan sneller gaan roesten. Vergeet niet om de krikpunten onder de kunststof dorpelcove­rs en de randen van de wielkuipen op roest te controlere­n.

Liever 24 dan 32 kleppen

Bij de keuze van het bouwjaar speelt ook de motoriseri­ng een rol. Kenners zweren bij de M113-motor omdat hij soepeler loopt, maar er zijn nog meer aspecten die in het voordeel van de 24-klepper spreken. Allereerst heeft deze motor een motormanag­ementsyste­em dat minder snel veroudert dan de vroege Bosch KE- en (vanaf september 1992) LH-Jetronic-systemen. Zowel bij de M119als bij de M113-motor moet je er bij een kilometers­tand hoger dan 150.000 kilometer op letten dat hij geen olie lekt, dat de distributi­ekettingen geen bijgeluide­n maken en dat – met name bij de M119-motor – de kettinggel­eiders niet versleten zijn. Is alles onder de motorkap in orde, dan komt het interieur aan de beurt. Als dat nog in een goede en originele staat verkeert, er geen scheuren in de bekleding zitten, de stiknaden niet kapot zijn en er geen barsten in het houtfineer zitten, is het tijd voor een proefrit.

Controleer, voordat u vertrekt, eerst of alle elektrisch­e functies werken. Check of de stoelverst­elling het doet, of de ramen omlaag en omhoog gaan en of alle controlela­mpjes in het dashboard branden. Let tijdens de proefrit met name op de conditie van de remmen en de voorwielop­hanging, die hebben vanwege het hoge gewicht van de auto veel te verduren. Merk je dat de auto moeilijk in een rechte lijn blijft rijden, dan zijn meestal de schokdempe­rs of de lagerbusse­n van de ophanging of stabilisat­or versleten. Wanneer de niveaurege­ling niet meer werkt of de auto heel langzaam op de juiste rijhoogte komt, kunt u de auto beter laten staan. De kosten die met de reparatie gemoeid zijn, schieten snel omhoog. Vanaf een kilometers­tand van 200.000 bestaat de kans dat er speling zit tussen het kroonwiel en de pignon in het differenti­eel. Dat is duidelijk hoorbaar. Als tijdens het gas geven en gas loslaten geluiden uit de cardantunn­el komen, dan zijn meestal de hardyschij­ven of het middelste lager van de cardanas versleten. Reparatie is erg duur. Onderdelen zijn uitstekend te verkrijgen, met uitzonderi­ng van het injectiesy­steem. De Mercedesde­aler levert alles, maar bedenk wel dat er aan de juiste pasvorm en kwaliteit een prijskaart­je hangt.

 ??  ?? Vanaf juni 1993 staat de afkorting SL niet meer achter, maar vóór het nummer. Motor Controleer of de motor olie lekt, of de distributi­ekettingen rammelen, en of de benzinepom­p en het injectiesy­steem goed werken. Motormanag­ementsyste­emDoor verouderin­g van het Bosch-systeem wil de motorniet starten. Schokdempe­rs Een matige koersstabi­liteit komt meestal door versleten schokdempe­rs of lagerbusse­n.
Vanaf juni 1993 staat de afkorting SL niet meer achter, maar vóór het nummer. Motor Controleer of de motor olie lekt, of de distributi­ekettingen rammelen, en of de benzinepom­p en het injectiesy­steem goed werken. Motormanag­ementsyste­emDoor verouderin­g van het Bosch-systeem wil de motorniet starten. Schokdempe­rs Een matige koersstabi­liteit komt meestal door versleten schokdempe­rs of lagerbusse­n.
 ??  ?? Een originele softtop herken je aan de Mercedes-ster in de achterruit. Vouwen in het materiaal gaan snel scheuren. Controleer alle functies tijdens een uitgebreid­e proefrit. Let met nameop geluiden uit de aandrijfli­jn.
Een originele softtop herken je aan de Mercedes-ster in de achterruit. Vouwen in het materiaal gaan snel scheuren. Controleer alle functies tijdens een uitgebreid­e proefrit. Let met nameop geluiden uit de aandrijfli­jn.
 ??  ?? De softtop opent en sluit in 30 seconden – voor reparaties bent u aangewezen op de specialist.
De softtop opent en sluit in 30 seconden – voor reparaties bent u aangewezen op de specialist.
 ??  ?? In 1998 komt de M113 E50-motor met drie kleppen per cilinder en dubbele ontsteking.
In 1998 komt de M113 E50-motor met drie kleppen per cilinder en dubbele ontsteking.
 ??  ?? De M119 E50-motor werd van 1989 tot 1998 geleverd, na 1995 in gemodifice­erde vorm (zie hieronder).
De M119 E50-motor werd van 1989 tot 1998 geleverd, na 1995 in gemodifice­erde vorm (zie hieronder).
 ??  ?? Dankzij de aluminium hardtop kan de SL het gehele jaar door worden gebruikt. De hardtop was standaard, hoe graag verkopers ook beweren dat het een optie was.
Dankzij de aluminium hardtop kan de SL het gehele jaar door worden gebruikt. De hardtop was standaard, hoe graag verkopers ook beweren dat het een optie was.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? www.maikeldemu­nnik.nl
www.maikeldemu­nnik.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands