Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Subaru XT (1985-1991)

-

De verkoopcij­fers van de Subaru XT vielen in Europa vies tegen en de auto bleef maar zes jaar in productie. Er zijn inmiddels vrijwel geen exemplaren meer te koop. Niet in Nederland, maar ook niet in de ons omringende landen. Zowel het kopen van de auto als het speuren naar onderdelen is dan ook iets waarvoor je even moet gaan zitten. De XT staat, zoals eigenlijk alle Subaru's, bekend als zeer betrouwbaa­r.

Carrosseri­e Bij auto's uit de jaren tachtig kwam roest nog veel voor. Bij de XT treedt het met name op rond de wielophang­ing en de uitlaat.

Techniek Over het algemeen kun je vertrouwen op de techniek van de XT. Controleer bij exemplaren met digitaal dashboard of alles nog functionee­rt. De letters en cijfers worden opgebouwd uit streepjes en het kan voorkomen dat er een streepje 'zoek' is. Als de elektrisch­e sturing naar de letters niet goed is, kan dat met een nieuwe verbinding worden gerepareer­d. Is het led-gedeelte kapot, dan is het gecomplice­erder. Verder kan er motorolie lekken uit de keerringen van de krukas en de nokkenasse­n en via de klepdeksel­pakkingen. Een goede inspectie van de turbo is aan te bevelen. Controleer ook de vier aandrijfas­sen en de homokinete­n.

Onderdelen In zes jaar tijd werden wereldwijd nog geen 100.000 exemplaren van de XT (en Alcyone, zoals hij in Japan heette) gebouwd. De kans dat een Subaru-dealer onderdelen op voorraad heeft, is miniem. Om aan onderdelen te komen, moet je je heil in Amerika zoeken. Het is ook mogelijk om ze in Japan te bestellen, bijvoorbee­ld via de Subaru-dealer.

 ??  ?? Aandachtsp­unten
Haperingen digitaal dashboard
Lekkage van motorolie
Clubs
Roest rond wielophang­ing en uitlaat
Subaru Club Nederland www.subaruclub.nl Subaru Forum België www.subaruforu­m.be
Aandachtsp­unten Haperingen digitaal dashboard Lekkage van motorolie Clubs Roest rond wielophang­ing en uitlaat Subaru Club Nederland www.subaruclub.nl Subaru Forum België www.subaruforu­m.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands