Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Ascona A (1970-1975)

-

Hoewel er bijna 700 duizend exemplaren van de Ascona A zijn gebouwd, zijn maar heel weinig exemplaren bewaard. Dit was een auto die tot de laatste draad werd versleten, waarbij de invoering van de APK-keuring het aantal Ascona’s in korte tijd tot een minimum heeft teruggebra­cht. In tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld de Kadett B en C en de Manta A, trekt de Ascona maar weinig liefhebber­s. Het is niet eenvoudig een mooi exemplaar te vinden, want de ware liefhebber houdt zijn auto liever dan dat ‘ie hem verkoopt. De techniek is eenvoudig en betrouwbaa­r, waardoor het makkelijk is een goede Ascona op de weg te houden.

Carrosseri­e Bij de Ascona A begint de roest in de dorpels en het kruipt langzaam omhoog. Daarbij worden de voor- en achtersche­rmen aangetast, raken de wielkuipen hun stevigheid kwijt en verliest de vloer langzaam zijn vaste

vorm. Extra aandacht vragen de A-stijlen, en dan met name rond de verstevigi­ngsplaten die tot achter de spatborden lopen. Controleer ook de wielkuipra­nden goed, de overgang van de spatborden met het frontpanee­l, de overgang van de achtersche­rmen met het achterpane­el en de vloer van de kofferbak. Het is belangrijk dat de carrosseri­e van de Ascona in een goede staat verkeert, want vervangend­e plaatdelen zijn moeilijk te vinden.

Techniek Wanneer de auto goed onderhoude­n is, houden de motor, de transmissi­e en het differenti­eel het nog jaren vol. De viercilind­er lijnmotor heeft een bijzonder soepel karakter en loopt zelfs bij 40 km/h in de vierde versnellin­g zonder te hakkelen. Soms is de motor gevuld met een dikke olie, wat rammels van bijvoorbee­ld het klepmechan­isme maskeert. Om erachter te komen of de motor wat mankeert, heeft het de voorkeur een lange proefrit te

maken, onderweg de motorkap te openen en vervolgens goed te luisteren terwijl je het gaspedaal steeds verder intrapt. Natuurlijk is een visuele check-up van de motor ook belangrijk: lekt hij olie, is het koelsystee­m in orde?

Onderdelen Het is geen enkel probleem om een Ascona A op de weg te houden. Onderdelen voor het reguliere onderhoud en de techniek zijn gemakkelij­k verkrijgba­ar, doordat Opel deze grootschal­ig heeft toegepast (ook in latere modellen). Plaatwerk zoals de voorscherm­en worden tweedehand­s aangeboden, maar houd er wel rekening mee dat er nog wat te repareren valt of strak gemaakt moet worden. De originele stoelen zijn nauwelijks meer te vinden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands