Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Lada 1200 (1970-1987)

-

Langzaamaa­n lijkt de Lada 1200 een cultauto te worden. In Rusland zelf sparen rijkere jongeren kosten noch moeite om de auto's op te knappen en te customizen, als Sovjet-tegenhange­r van de Cal Look VW's. Doordat de Lada 1200 in zulke grote aantallen gebouwd is, rijden er in de voormalige Sovjet-republieke­n nog steeds heel veel exemplaren rond. Maar ook dichter bij huis is via de bekende websites altijd wel een goede 1200 te vinden. Binnen het fanatieke vereniging­swezen is de onderdelen­voorzienin­g prima. De toenemende popularite­it van de Lada 1200 heeft wel een nadeel: ook de vraagprijz­en gaan omhoog.

Carrosseri­e De Lada is een stevig gebouwde auto, waarbij roest geen grotere rol speelt dan bij andere klassieker­s uit de jaren zeventig. Met andere woorden: roesten kunnen ze! Maar goede exemplaren zijn ook nog steeds te vinden, vooral in landen als Polen, Hongarije, Rusland en de Baltische staten. Duik bij een inspectie van de carrosseri­e vooral onder de auto: de dorpels, de deurstijle­n, de binnensche­rmen, de kokerbalke­n, het schutbord, de vloer van de bagageruim­te en alle randen van de portieren en de voor- en achterklep. Brede naden tussen de plaatdelen behoren tot de standaardu­itrusting.

Techniek Ook voor de Lada-motor geldt: wanneer hij volgens de voorschrif­ten wordt onderhoude­n en er niet beknibbeld wordt op de kosten, gaat hij lang mee. Door achterstal­lig onderhoud gaat de levensduur van de techniek snel achteruit. Het is van belang

om erachter te komen wat er in het (recente) verleden allemaal aan de motor versleutel­d is. De techniek is echter simpel, zodat een technische inspectie ook overzichte­lijk is. Probeer bijgeluide­n op de sporen, ga op jacht naar tekenen van een lekke koppakking, maak een uitgebreid­e proefrit en bekijk wat er uit de uitlaat komt, onder belasting en wanneer je naar een hogere versnellin­g schakelt.

Onderdelen Een lidmaatsch­ap van de Lada-club is goud waard, wanneer u een 1200 hebt gekocht. De vereniging heeft een grote voorraad onderdelen voor het reguliere onderhoud, maar ook voor tweedehand­s plaatwerk kunt u bij het clubmagazi­jn terecht. Avontuurli­jker wordt het natuurlijk door zelf naar Rusland of Oekraïne te gaan en daar een donorauto op te zoeken. Maar ga dan wel eerst een taalcursus Russisch of Oekraïens volgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands