Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Skoda S 100/110 (1969-1980)

-

Helaas is er niet veel belangstel­ling voor de sympathiek­e achterwiel­aangedreve­n Skoda-modellen. Dat heeft één belangrijk voordeel: goede auto’s zijn goedkoop. Maar het betekent ook dat grondig herstelwer­k vaak duurder uitvalt dan de auto waard is. De ware liefhebber strijkt daarbij zijn hand over het hart. Gelukkig is de techniek eenvoudig en robuust, er moet heel wat gebeuren voordat een Skoda niet meer gered kan worden. Overigens is de zeldzame 110 R Coupé helemaal geen goedkope klassieker: voor de beste exemplaren wordt zomaar 12 tot 15 duizend euro gevraagd.

Carrosseri­e Vergeleken met veel West-Europese tijdgenote­n, is de kwaliteit van het plaatwerk beslist niet ondermaats. De aandachtsp­unten zijn dan ook vergelijkb­aar. Bekijk de dorpels, de A-stijlen en de wielkuipen goed, van binnen en van buiten. Controleer vervolgens de kofferruim­te voorin, rond de hoofdremci­linder en bij de aansluitin­g van de vloer op het frontpanee­l. In de motorruimt­e dienen de kokerconst­ructies aan weerszijde­n van de motor grondig worden geïnspecte­erd. Een voordeel is dat de vooren de achtersche­rmen op de carrosseri­e geschroefd zijn, wat de vervanging vereenvoud­igt.

Techniek Hoewel de krukas slechts drie maal gelagerd is, gaat de motor bij gedegen onderhoud lang mee: 150.000 kilometer en meer is geen enkel probleem. Symptomen van kostenbesp­aring bij het onderhoud komen snel bovendrijv­en. De motorsteun­en vormen een belangrijk aandachtsp­unt: als de rubbers verouderd raken of wanneer het subframe scheef

geplaatst is, komt de koelvin in aanraking met de ventilator­mantel. De versnellin­gsbak staat te boek als probleemlo­os, maar loop het schakelmec­hanisme en de aandrijfas­hoezen even na. Tijdens een proefrit mag de auto niet overmatig zwalken, versleten fuseeof stuurkogel­s kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Onderdelen Wie op zoek is naar onderdelen, kan niet om het lidmaatsch­ap van de Skoda Club Nederland heen. Verschille­nde actieve clubleden kopen al jaren alle onderdelen die ze maar kunnen vinden. Met de juiste contacten is het niet moeilijk om een Skoda 100 of 110 op de weg te houden. Tweedehand­s plaatwerk is gemakkelij­k te vinden, al moet soms genoegen worden genomen met een deel waar nog wat werk aan zit. Specifiek plaatwerk voor de 110 R Coupé is zeer zeldzaam en alleen nog met een klein gelukje te vinden. Als u een klassieke Skoda begeert, helpt het om in Tsjechië een ideaal vakantiela­nd te zien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands