Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Wartburg 353 (1966-1989)

-

Het is niet moeilijk om een goede Wartburg 353 te vinden: ga zoeken bij onze oosterbure­n. Waarbij u er wel rekening mee moet houden dat de beste 353’s met een lage kilometers­tand flink aan de prijs kunnen zijn. Voor een in nieuwstaat verkerend exemplaar durven handelaren zelfs zomaar 10.000 euro te vragen. Gelukkig is er ook veel aanbod in de lagere prijscateg­orieën, maar pas op voor achterstal­lig onderhoud. De techniek is sleutelvri­endelijk en volledig uitontwikk­eld; veel beter wordt een tweetaktmo­tor niet. Naast de vierdeurs Limousine is de 353 ook geleverd als praktische, inmiddels zeldzame Tourist (stationwag­on) en als Trans (pick-up).

Carrosseri­e De Wartburg 353 staat op een separaat chassis, waar de carrosseri­e bovenop is gemonteerd. Op de punten waar de carrosseri­e op het chassis staat, kan roest ontstaan. Controleer vervolgens de onderzijde van het schutbord, aan de onderkant van de A-stijlen en bij de aansluitin­g met de binnensche­rmen. Ook de onderste hoeken van de voorruitom­lijsting zijn gevoelig voor roest. Bekijk vervolgens de dorpels en de slotplaten achter, in de deuropenin­g, goed. Ook de aansluitin­g van het achterpane­el met de achtersche­rmen, alsmede die met de vloer van de kofferbak kan roest vertonen.

Techniek De driecilind­er tweetaktmo­tor staat bekend als probleemlo­os, maar het is ook bekend dat latere eigenaren het vaak minder nauw namen met de voorgeschr­even service-intervalle­n. Geef de voorkeur aan een auto waarvan de onderhouds­historie bekend is. Mocht dit niet het geval zijn, probeer dan

zelf te bepalen hoe de staat van het onderhoud is. Bekijk het luchtfilte­r, probeer te achterhale­n of er speling zit op de ontsteking en de krukaslage­rs, hoe zien de bougies eruit, enzovoort. Voor de versnellin­gsbak is het belangrijk dat de pook aan de stuurkolom soepel door het schakelsch­ema beweegt. Controleer ook de werking van de vrijloop op de versnellin­gsbak.

Onderdelen Er zijn diverse adressen voor onderdelen: allereerst de IFA Mobile 2-Takt Vereniging (www.ifaverenig­ing.nl). Om te mogen winkelen in het clubmagazi­jn is lidmaatsch­ap wel een vereiste. Daarnaast is er IFA Service Zuid-Nederland (www. ifaservice.nl). En als u vervolgens nog uw benodigde onderdelen niet hebt gevonden, dan biedt het Zentrales Wartburg Forum uitkomst (www.w311.info). Hoewel goede onderdelen steeds zeldzamer worden, is het momenteel nog geen enkel probleem om uw klassieke tweetakt-Wartburg op de weg te houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands