Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Citroën DS (1955-1975)

-

De Citroën DS bleef maar liefst twintig jaar in productie en groeide snel uit tot een liefhebber­sauto. Volgens velen is het de mooiste auto ooit – menig auto-ontwerper heeft de Snoek in zijn topvijf staan. Nederland is een DS-land bij uitstek, zelfs Japanners en Fransen komen hun auto’s kopen bij de vele specialist­en die ons land rijk is. De prijzen zitten momenteel in de lift en dat maakt restaurati­e uit financieel oogpunt interessan­t. Dankzij de lange looptijd van de auto is de keuze uit alle carrosseri­e-, uitvoering­s- en motorvaria­nten zeer uitgebreid. Maar blijf alert, want een miskoop is snel begaan.

Carrosseri­e Alle losse plaatdelen (deuren, kleppen, schermen) zijn geschroefd en kunnen heel gemakkelij­k gedemontee­rd worden – of vervangen, want roesten kunnen ze! Wanneer de roest van structurel­e aard wordt, zijn er grotere problemen. Laat het liefst een expert beoordelen hoe de staat is van de dorpels rond de basis van de A-, B- en C-stijlen, de dwarsbalk aan de voorzijde van de kofferbak, de dwarsbalk achter het reservewie­l (voorin) en het schutbord aan de basis van de voorruit. Ook de binnensche­rmen en de keienvange­r zijn beruchte roestneste­n.

Techniek In motorisch opzicht staat de DS bekend als robuust, maar doordat de auto's steeds ouder worden, komen scheurtjes in het materiaal steeds vaker voor. Bij een hogere kilometers­tand kan de koppakking parten gaan spelen, als gevolg van een lichte verzakking van de natte cilinderbu­ssen. Let op sporen van olie in het koelwater en een witte drab aan de binnenkant van de olievuldop. Na het starten van de motor komt het hydraulisc­he systeem op druk, waarbij de auto zich redelijk snel tot normale rijhoogte hoort te verheffen. De hydraulisc­he vloeistof dient elke twee jaar ververst te worden. Wanneer de vering souplesse mist, moet gekeken worden naar de veerbollen.

Onderdelen De DS is een populaire klassieker en zodoende aantrekkel­ijk voor de commercie. In Nederland zijn talloze specialist­en, die vrijwel alles nog kunnen leveren. Ook de club heeft een ruim aanbod. Naar sommige componente­n moet misschien wat langer gezocht worden, origineel roestvrij plaatwerk wordt bijvoorbee­ld steeds zeldzamer. Dat geldt ook voor bepaalde onderdelen uit specifieke bouwjaren, zoals een waterpomp uit 1956/1957 of een motorkap of een voorscherm voor een auto uit 1966/1967. Maar over het algemeen geldt: geen probleem.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands