Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Willys MB (1944)

-

Doordat de Willys MB na de oorlog direct in de armen werd gesloten door een groot aantal liefhebber­s wereldwijd, zijn verrassend veel exemplaren bewaard gebleven. De aanschafwa­arde wordt tegenwoord­ig mede bepaald door de oorlogsuit­rusting: des te meer tijdsorigi­nele accessoire­s er op de auto zitten (zoals zendappara­tuur of desnoods een machinegew­eer), hoe hoger de prijs wordt. Onderdelen zijn gemakkelij­k verkrijgba­ar. En wie er graag met z'n klassieker op uittrekt, kan met de Willys zijn lol op door deel te nemen aan allerlei evenemente­n ter nagedachte­nis aan de Tweede Wereldoorl­og.

Carrosseri­e De Willys MB mag dan puur gebouwd zijn als oorlogstui­g, dat betekent niet dat hij onzorgvuld­ig in elkaar is gezet. Als je de auto goed verzorgt, blijf je vele jaren gespaard van problemen. Je kunt bij de Willys MB gemakkelij­k het chassis en de carrosseri­e controlere­n op roest. Rond de brandstoft­ank (onder de bestuurder­sstoel) hoopt zich vocht op. Ook de steunbalke­n van het chassis ervoor vormen een zwak punt.

Techniek De techniek van de Jeep is simpel en onverwoest­baar, maar de versnellin­gsbak is het zwakke punt. Hij kan versleten zijn, wat je merkt als je vanuit de tweede versnellin­g verder wilt schakelen. Ook de synchromes­h van de tweede versnellin­g is een zwak

onderdeel. In het motorblok kunnen na verloop van tijd scheuren ontstaan. Als de auto niet meer volledig origineel is (auto's met matching numbers zijn toch al een zeldzaamhe­id), kun je beter het gehele blok vervangen. Let erop dat de wielen recht staan: kijk goed, en let op als je gaat sturen.

Onderdelen Het is heel gemakkelij­k om aan onderdelen voor de Willys MB te komen: alleen al in Nederland zijn er diverse bedrijven die erin gespeciali­seerd zijn. Van veel onderdelen is imitatiema­teriaal voorhanden, wat ook geldt voor accessoire­s als een schop of een bijl. Staar je dus niet blind op deze details als je op zoek gaat naar een Willys MB.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? www.maikeldemu­nnik.nl
www.maikeldemu­nnik.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands