Classic Cars (Netherlands)

75 jaar Jeep

-

“Ik wil een jeep”, hoor je veel mensen zeggen. Wat ze bedoelen, is dat ze een terreinwag­en of suv-achtige auto willen hebben. Menig eigenaar van een Suzuki Jimny, een Daihatsu Feroza of een Toyota Land Cruiser zal wel eens gehoord hebben wat een leuk 'djiepje' hij heeft. De Jeep is zo beroemd dat de merknaam synomien werd voor een heel autosegmen­t. Na 75 jaar is in de huidige Wrangler nog overduidel­ijk het ontwerp van de eerste Jeep uit 1941 te herkennen. Jeep bouwde tal van beroemde modellen. De CJ-5 die in 1954 verscheen, bleef liefst 29 jaar in productie. De auto was net zo eenvoudig als de Willys MB: je moest het doen zonder vast dak of portieren. Als luxe optie werd stuurbekra­chtiging aangeboden.

In 1987 werd de oer-Jeep modern: toen verscheen de Wrangler mét portieren. Hij had een luxer interieur, dat was afgeleid van de Cherokee. De Wrangler kreeg een comfortabe­ler onderstel en zuinige motoren, zodat hij ook als dagelijkse auto te gebruiken was.

De enorme Wagoneer wordt gezien als voorloper van de luxe suv. Toen hij in 1963 verscheen, was hij hypermoder­n. Hij had een onafhankel­ijke wielophang­ing en de motoren waren voorzien van een bovenligge­nde nokkenas. De Wagoneer bleef ook al zo lang in productie: hij liep tot 1991 van de band.

De Cherokee, die in 1984 op de markt kwam, was in Amerika iets minder populair. Daar vonden ze 'm een maatje te klein. Europa liep wel warm voor deze auto, vooral in combinatie met de 82 pk sterke turbodiese­lmotor die van Renault werd geleend. In Amerika was de zescilinde­r benzinemot­or met 193 pk het meest populair. Jeep is vasthouden­d met z'n modelnamen, want de Cherokee staat tot op de dag van vandaag in de prijslijst.

Datzelfde geldt voor de Grand Cherokee, die ook al weer 23 jaar bestaat (zie Classic Cars nummer 12). Dit is de meest luxe Jeep die je je kunt wensen. Wederom was Jeep z'n tijd ver vooruit: de Duitse merken kwamen pas tien jaar na de eerste Grand Cherokee met een luxe suv op de markt. De Europese Grand Cherokee loopt bij Magna-Steyr in Oostenrijk van de band en is hier vanaf het prille begin ook met dieselmoto­ren leverbaar geweest. Maar als je the American way gaat, bestel je 'm natuurlijk gewoon met een dikke HEMI V8-motor.

De traditione­le ingrediënt­en

van de auto zijn tot op de dag vandaag gehandhaaf­d.

 ??  ?? CJ-5
Wrangler
CJ-5 Wrangler
 ??  ?? Cherokee
Cherokee
 ??  ?? Grand Cherokee
Grand Cherokee
 ??  ?? Wagoneer
Wagoneer
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands