Classic Cars (Netherlands)

Kooptips BMW 02-serie (1966-1977)

-

De BMW 02-serie is een charismati­sche klassieker. Hij ziet er mooi uit, biedt goede prestaties en weet de sportieve bestuurder uit te dagen. In dat opzicht kan hij zich prima meten met bijvoorbee­ld de Alfa Romeo Giulia en 2000 GTV. Er is een keur aan motorvaria­nten en je hebt keuze uit verschille­nde carrosseri­evormen. Wat de BMW 02 extra aantrekkel­ijk maakt, is de goede onderdelen­voorzienin­g. Sommige krachtiger­e versies zijn zeldzaam en daardoor stevig aan de prijs. Vanwege de sportieve rijeigensc­happen is het raadzaam goed te letten op kundig gemaskeerd­e sporen van oud schadehers­tel.

Carrosseri­e De aandachtsp­unten zijn rechttoe-rechtaan, roestgevoe­lige gebieden zijn redelijk eenvoudig te inspectere­n. Begin aan de onderzijde van de auto, aan de voorzijde. Hier willen de kokerbalke­n nog wel eens roest vertonen. Ook de aansluitin­g van het frontpanee­l met de voorscherm­en is een berucht aandachtsp­unt. Bekijk vervolgens de dorpels en de A-stijlen goed. De wielkuipen gaan bij de aansluitin­g met de spatborden roesten. Kijk achter de bovenste montagepun­ten van de schokdempe­rs en de bak van het reservewie­l. De luchtkamer bij het schutbord verzamelt bladeren en vuil, waardoor de afwatering blokkeert.

Techniek De M10-motor staat bekend als robuust en betrouwbaa­r, maar uiteindeli­jk kan alles kapot. Wie de motor niet de tijd gunt om op temperatuu­r te komen, kan het bestaan van de motor met een sportieve rijstijl aanzienlij­k

verkorten. Een blauwe walm uit de uitlaat bij gas los, een rammelende distritbut­ieketting of een brandend olielampje bij stationair toerental is geen goed teken. Let ook goed op de temperatuu­rmeter, want de koelwaterk­analen in de aluminium cilinderko­p kunnen gecorrodee­rd zijn. De besturing moet nauwkeurig aanvoelen. Wanneer de auto wat zoekerig reageert, is dit doorgaans het gevolg van versleten lagerbusse­n.

Onderdelen BMW koestert zijn mobiele erfgoed met een uitstekend­e onderdelen­voorzienin­g. Het moet raar lopen, wil een bepaald onderdeel voor uw 02 niet via BMW Mobile Tradition geleverd kunnen worden. U kunt de onderdelen ook rechtstree­ks bestellen via shop.bmwclassic.de. Er zijn in Nederland en België verschille­nde BMW-specialist­en die ook gebruikte onderdelen voor uw auto kunnen leveren.

 ??  ?? 85.000
64.000
45.000 De BMW 02 wordt aangedreve­n door een van de beste motoren van de
vorige eeuw.
85.000 64.000 45.000 De BMW 02 wordt aangedreve­n door een van de beste motoren van de vorige eeuw.
 ??  ?? www.maikeldemu­nnik.nl
www.maikeldemu­nnik.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands