Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Fiat 1500 L/1800/2100/2300 (1959-1968)

-

Veel verschille­nde motorvaria­nten, veel verschille­nde details. Door het beperkte aanbod van deze grote Fiatmodell­en is het voor originalit­eitsadepte­n een enorme uitdaging om een exemplaar te vinden dat geheel voldoet aan het wensenlijs­tje. Naast de algehele conditie van de auto, zowel in uiterlijke als in technische zin, is de compleethe­id erg belangrijk, want vervangend­e onderdelen zijn schaars. Over het algemeen is deze Fiat van een soortgelij­ke of zelfs iets hogere kwaliteit dan veel tijdgenote­n. Een belangrijk voordeel is de relatieve betaalbaar­heid van deze auto’s.

Carrosseri­e Dat er niets mis is met de kwaliteit van het plaatwerk, bewijzen de auto’s die in dit artikel worden geportrett­eerd. De auto’s zijn nog grotendeel origineel, de donkergroe­ne 1800 B draagt zelfs nog deels zijn eerste lak. Aandachtsp­unten blijven er natuurlijk ook. Overal waar spatwater en straatvuil terecht kan komen, gaat het plaatwerk op den duur roest vertonen. Bekijk daarom vooral de wielkuipen, de deurstijle­n, de dorpels, de kokerbalke­n en de kofferruim­te goed. Nog iets om op te letten: de neuspartij van de 2300 is wezenlijk anders dan die van de 1500 L en 1800/2100. Plaatdelen kunnen niet worden overgezet.

Techniek De viercilind­er van de 1500 L en de zescilinde­rs van de 1800, de 2100 en de 2300 worden niet overmatig belast. Het zijn soepele motoren die berekend

zijn op een lange levensduur. Toch is het belangrijk dat de motor in een gezonde conditie verkeert. Let daarom goed op rammeltjes, dreuntjes en klappertje­s, en controleer bij voorkeur de compressie. De versnellin­gsbak wordt bediend via een lang mechanisme vanaf de stuurkolom, maar dit geeft zelden problemen. De aandrijfli­jn mag niet dreunen, het differenti­eel niet overmatig zingen.

Onderdelen Steekwoord: moeizaam. Er is weinig meer voorhanden, je moet de juiste mensen kennen om aan onderdelen te komen en verder zoeken dan onze landsgrenz­en. In detail zijn er grote verschille­n tussen de diverse modellen, vervangend­e sierdelen zijn inmiddels erg zeldzaam. Maar niets is onmogelijk, dus laat u hierdoor niet afschrikke­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands