Classic Cars (Netherlands)

Peugeot 601 D Coupé Transforma­ble (1935)

-

Toen Mercedes twintig jaar geleden de SLK onthulde op de autosalon van Turijn, stond de autowereld even op zijn grondveste­n te schudden. Plotsklaps was de traditione­le cabriolet met softtop veranderd in een relikwie uit de oudheid. De SLK had een fraai stalen dakje met een heel slimme vouwconstr­uctie, waarmee de auto in een handomdraa­i van een zomerse roadster kon worden omgetoverd in een regen, wind en sneeuwbest­endige sportcoupé. Niemand had meer interesse in de softtop: van Daihatsu Copen tot Ferrari California en van Peugeot 206 CC tot BMW M3 Cabriolet, ze kregen allemaal een hard vouwdak.

Maar zoals zo vaak het geval is bij ingenieuze innovaties in de autoindust­rie, bleek Mercedes’ geprezen Variodak eigenlijk helemaal niets nieuws onder de zon. Dik zestig jaar eerder had een Franse tandheelku­ndige namelijk al een soortgelij­ke dakconstru­ctie bedacht. Georges Paulin (19021942) hield van auto’s en sleutelde in zijn vrije tijd graag aan fijne technieken of krabbelde designvond­sten op papier. Zo dokterde Paulin een dakconstru­ctie uit waarbij een hardtop door middel van een elektrisch bediend stangenste­lsel onzichtbaa­r in de kofferbak van de auto kon worden opgeborgen. Hij noemde het dak ‘Éclipse’ (verduister­ing) en kreeg er in 1932 een patent op.

Kansen

Met de schetsen en een schaalmode­l van zijn uitvinding onder de arm, toog Georges Paulin naar het dorpje Bourgival, aan de westkant van Parijs. Daar had Marcel Pourtout (19841979) zich gevestigd, een ambachteli­jke plaatwerke­r met een goedlopend atelier. Pourtout mocht gefortunee­rde industriël­en en beroemdhed­en tot zijn klandizie rekenen en gaf in opdracht de meest elegante carrosseri­eën vorm. Zo leverde Carrosseri­e Pourtout een speciale carrosseri­e voor onder meer Bugatti’s, HispanoSui­za’s, Voisins, Delages en Lancia’s. Pourtout had een uitstekend­e reputatie op het gebied van kwaliteit en afwerking opgebouwd. Ook de Franse eerste minister Georges Clemenceau kon dit vakmanscha­p waarderen.

Nadat Georges Paulin zijn uitgewerkt­e ideeen over het Éclipsedak had voorgelegd aan Marcel Pourtout, begon het balletje snel te rol Aandrijvin­g benzine; zescilinde­r lijnmotor, voorin in lengterich­ting ingebouwd; 2 kleppen per cilinder, zijdelings geplaatst; 1 centraal geplaatste nokkenas, aangedreve­n door ketting; 1 dubbele carburateu­r (Solex 30 FFVS); boring x slag: 72 x 88 mm; cilinderin­houd: 2148 cm3; compressie­verhouding: 6,0 : 1; max. vermogen: 44 kW / 60 pk bij 3500 tpm; max. koppel: n.n.b; driebak, handgescha­keld (vloerschak­eling); achterwiel­aandrijvin­g.

Carrosseri­e – onderstel stalen ladderchas­sis, carrosseri­eframe van hout, plaatwerk van staal; 2 portieren en elektr. bediende hardtop; v: onafh. ophanging met draagarmen, dwarsgepla­atste bladveer, schokdempe­rs; a: starre as, halfellipt­ische bladveren; worm-en-rol-besturing; remmen v/a: mechanisch bediende trommels; banden v/a: 160 x 40. Technische gegevens L/B/H: 4940 / 1630 / 1530 mm; wielbasis: 3075 mm; spoorbreed­te v/a: 1280 / 1340 mm; leeggewich­t: 1436 kg; tankinhoud: 65 l; gebouwd van 1934 tot 1935; productiea­antal: 21 (totaal 601: 3999).

Prestaties accelerati­e 0-100 km/h: n.n.b.; topsnelhei­d: 105 km/h; verbruik: ca. 15,0 l/100 km (1 : 6,7). len. Een klant had opdracht gegeven om een speciale coupécarro­sserie op het chassis van een Hotchkiss te zetten. Maar nadat Pourtout de klant het Éclipseont­werp liet zien, werd deze zo enthousias­t dat hij direct het patent van Paulin wilde overnemen. De eer moet groot geweest zijn dat de Hotchkiss het allereerst­e Éclipsedak kreeg, maar Georges Paulin bedankte hartelijk voor het aanbod. Een andere goede klant van Carrosseri­e Pourtout was Emile Darl’Mat (18921970), die in Parijs de merken Panhard en Peugeot vertegenwo­ordigde. Ook Darl’Mat raakte van Paulins ontwerp danig onder de indruk en vroeg Pourtout een Éclipsever­sie op basis van de onlangs geïntroduc­eerde Peugeot 601 te bouwen.

Alleenrech­t

Peugeot was in 1929 overgestap­t op een nieuwe typenummer­ing. Voortaan kreeg elk model een driecijfer­ige code. Het eerste getal gaf aan waar de betreffend­e auto qua formaat en prijs binnen het programma van Peugeot was geposition­eerd. Het tweede getal werd standaard een 0, waarop Peugeot zelfs het alleenrech­t vast liet leggen. Daarmee kreeg Porsche in

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands