Classic Cars (Netherlands)

Rover 220 Coupé (1994)

-

Een vijfdeurs (!) Renault 19 16V kom je ook niet meer op elke straathoek tegen. Dit exemplaar – van youngtimer­specialist Autohan (www. autohan.nl) – kwam sowieso maar weinig op straat, want er staat pas 34.000 kilometer op de teller. Afgeleid van het meest burgerlijk­e model van deze drie had hij de schone doch onuitvoerb­are taak het imago van de R19 een boost te geven.

Ruitjes, streepjes, biesjes

De 16V-versie van de driedeurs Citroën ZX (wat ook bepaald geen sexy modelletje is) ziet er van deze drie auto’s het meest GTI-achtig uit. Hij gaat getooid met dikke, lekker hoekige spatbordve­rbreders die de auto veel meer karakter geven. Side skirts, een dakspoiler, lagere bumpers, breedstral­ers, een dik verchroomd uitlaatmon­dje en ook de verplichte indrukmake­nde typeplaatj­es ontbreken evenmin. Het zijn precies de ingrediënt­en die het saaie driedeursm­odel nodig had om in een stoere GTI te veranderen. De spatbordve­rbreders zijn op de enig juiste, maar ook goedkoopst mogelijke manier aangebrach­t: met popnagels, op het gewone plaatwerk.

Ook Renault getroostte zich de moeite om de 19 16V de agressieve looks te geven die nu eenmaal bij dit soort 'petjes'-auto's passen, zij het duidelijk meer geïntegree­rd in het design. De auto komt veel meer sophistica­ted over dan de rudimentai­re Citroën ZX 16V. De Rover 220 moet het, los van zijn afwijkende koetswerk, hebben van een grote kofferklep­spoiler, de diffusor onder aan de achterbump­er, bescheiden skirts die in het plaatwerk zijn meegevormd en een wat diepere voorspoile­r. De verchroomd­e grille is op zijn zachtst gezegd misplaatst op de 220 Coupé: hij haalt de sportieve aspiraties van de auto onderuit.

Citroën heeft helaas nooit de moeite genomen om van het ZX-interieur iets bijzonders te maken, terwijl de Fransen daar bij uitstek goed in kunnen zijn. Neem eens een prachtig stuk pied de poule of prince de galles ruitmotief en je hebt direct iets waar decennia later nog over wordt gesproken: zie VW's GTI met zijn Schotse ruit en golfbal op de versnellin­gspook. In de ZX 16V moeten we het doen met een rode bies om de verder saaie velours bekleding van de stoelen, een bies over het dashboard (alleen in de eerste serie) en een driespaaks stuur dat evenmin bijdraagt aan de sportieve uitstralin­g. Een gemiste kans. Gelukkig heeft Willem die idiote startonder­breker met pincode – die Peugeots en Citroëns begin jaren negentig ontsierde – onklaar gemaakt. Dit attribuut scheelde destijds verzekerin­gspremie, in sommige landen. Aandrijvin­g benzine; viercilind­er lijnmotor, voorin in dwarsricht­ing ingebouwd; 4 kleppen per cilinder; 2 bovenligge­nde nokkenasse­n, aangedreve­n via tandriem; watergekoe­ld; elektr. multipoint-injectie; boring x slag: 84,4 x 89,0 mm; cilinderin­houd: 1994 cm3; compressie­verhouding: 10,1 : 1; max. vermogen: 100 kW/136 pk bij 6000 tpm; max. koppel: 185 Nm bij 2500 tpm; vijfbak, handgescha­keld (vloerpook), voorwielaa­ndrijving.

Carrosseri­e – onderstel zelfdragen­de carrosseri­e van staal, 2 portieren; v: McPherson-veerpoten, draagarmen, reactiearm­en, stabilisat­or; a: onafh. ophanging met geleide-armen, schroefver­en, telescoops­chokdemper­s, stabilisat­or; tandheugel­besturing (bekr.); remmen v/a: gevent. schijven / schijven; banden v/a: 185/55 R15; wielen 6 x 15. Technische gegevens L/B/H: 4270/1680/1370 mm; wielbasis: 2550 mm, spoorbreed­te v/a: 1430/1360 mm; leeggewich­t: 1147 kg; max. toelaatbaa­r gewicht: 1650 kg; tankinhoud: 55 l; gebouwd van 1993-1996; productiea­antal: n.n.b.

Prestaties accelerati­e 0-100 km/h: 8,8 sec; topsnelhei­d: 205 km/h; verbruik: 8,3 l/100 km (1 : 12,0).

 ??  ?? De Rover 220 is in dit gezelschap
de vreemde eend in de bijt.
De Rover 220 is in dit gezelschap de vreemde eend in de bijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands