Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Morgan Plus 4 Super Sports (1962-1965)

-

De Plus 4 Super Sports is de meest begeerde klassieke Morgan. Er zijn maar zo’n 104 exemplaren gebouwd. Die combinatie zorgt er voor dat de Super Sports die nog te koop worden aangeboden, erg prijzig zijn. Een goed exemplaar kan zomaar 2 ton kosten. Het plaatwerk was van aluminium, in tegenstell­ing tot dat van andere Morgans Plus 4. Het houten frame is onderhouds­gevoelig. Als je nalatig bent op dat gebied, verslechte­rt de kwaliteit in razend tempo.

Carrosseri­e In de jaren zestig werd het houtwerk nog niet geïmpregne­erd (daar begon Morgan pas in 1986 mee) en dus is het kwetsbaar. Voor de stevigheid van de carrosseri­e is de conditie van de dorpels erg belangrijk, zowel het stalen deel als de houten balken. Als je met de auto rijdt, moet hij als een kart aanvoelen: oncomforta­bel, maar – als je eenmaal aan de auto gewend bent – met voortreffe­lijke rijeigensc­happen. Doet de auto dat niet, dan kan de constructi­e zijn stevigheid kwijt zijn. Belangrijk bij de identifica­tie van een originele Super Sports: komen alle originele fabrieksnu­mmers met elkaar overeen? Let op de matching numbers.

Techniek De Morgan Plus 4 Super Sports wordt aangedreve­n door een Triumph TR3- of TR4-motor, die als betrouwbaa­r bekend staat. De staat van het onderhoud is bepalend voor de levensduur van de motor. De meeste onderdelen zijn via clubs nog redelijk goed te vinden. De carburateu­rs moeten in een goede staat zijn, vervangend­e Webers (42 mm) zijn niet meer te vinden. Belangrijk is ook de staat van het onderstel. Er kan speling in de besturing optreden als de voorwielop­hanging niet goed en met regelmaat is gesmeerd.

Onderdelen Aan veel onderdelen is nauwelijks meer te komen. Plaatwerk is makkelijke­r verkrijgba­ar, desnoods kan het door een gespeciali­seerde plaatwerke­r worden nagemaakt. Morgans worden met de hand gebouwd, dus let bij vervanging van het plaatwerk op de pasvorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands